19 / 11 / 2024

Sakaryalı mobilyacılar sektörün canlanmasını bekliyor

Sakaryalı mobilyacılar sektörün canlanmasını bekliyor

Sakarya'da mobilya üreticileri bahar aylarının gelişiyle birlikte, kriz nedeniyle 3 yıldır büyük zorluklar yaşayan sektörün canlanmasını bekliyor




İstanbul'daki mobilyacılar çarşısından (MODOKO) sonra Türkiye'nin ikinci büyük mobilyacılar çarşısı olan Adapazarı Serdivan Mobilyacılar Çarşısı'nda (ASEM) faaliyet gösteren üreticiler bahar aylarının gelmesi ve düğün sezonunun başlamasıyla sektörün hareketleneceğini düşünüyor.

1995 yılında Sakaryalı girişimciler tarafından Serdivan ilçesinde imalatçıları ve mağazaları bir arada toplayan bir proje olarak kurulan ASEM, 74 bin metre karelik kapalı alanıyla Türkiye'nin ikinci büyük mobilya çarşısı olarak hizmet veriyor. 140 farklı firmanın faaliyet gösterdiği çarşıda, 54 satış mağazası ve 86 imalatçı firma bulunuyor.

ASEM Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kriz yüzünden 3 yıldan beri ötelenen alış veriş nedeniyle zor günler geçiren sektörün bahar aylarının gelmesiyle canlanacağını düşündüklerini söyledi.

Öztürk, kriz nedeniyle vatandaşların öncelikli ihtiyaçlarını karşılamaya yöneldiklerini, mobilya gibi ihtiyaçlarını ötelediklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Kriz nedeniyle işletmelerimiz çok zor günler geçiriyor. Her şeye rağmen ASEM'de kapanan firma ve işçi çıkarımı olmadı. Herkes ekmeğini paylaştı. Büyük firmalar sektörde küçükleri bitirmeye çalışıyor. Büyük firmalar işçilerini çıkardı, oysa biz hiç işçi çıkarmadık. Mobilya sektöründe hareketlilik başladı. Ev temizliği yapılıyor, ev hanımları temizlik yapınca mobilyaları da yenilemek istiyor. Kriz yüzünden 3 yıldan beri ötelenen alış veriş nedeniyle zor günler geçirdik. Bahara yeni modeller ve tasarımlarla hazırlanıyoruz. Mobilya farklı olmak zorunda."

Sektörde kapitalist sistemin acımasızlığının devam ettiğini savunan Öztürk, büyük firmaların küçükleri bitirmek için uğraş verdiğini öne sürdü.

-"EV HANIMLARI UZUN SÜRE DAYANAN MOBİLYA İSTEMİYOR"-
Büyük firmaların kaliteden ödün vererek, ucuz ürün üretme ve bol taksit yöntemiyle satış yaptıklarına dikkati çeken Öztürk, şunları söyledi: "Büyük firmalar çok taksit yapıyor, reklamlarla tüketicileri kandırıyorlar. Biz ise tüketicileri kandırmıyoruz. Kalitemizle büyük firmalarla rekabet ediyoruz. Büyük firmalar ürünlerinde kaliteli malzeme kullanmıyor. Bankaların bütün imkanları da onların elinde. Sektörde büyük bir tekelleşme ve küçük firmaları yok etme politikası izleniyor. Sunta alınan fabrikalara bile küçük üreticilere sunta satılmaması yönünde baskı var. Biz de büyük firmalarla rekabet edebilmek adına onların yapamayacakları ürünleri yapmaya çalışıyoruz. Ahşap kullanıyoruz, onlar ise düşük kalitede malzeme kullanıyor. 'Marka' demek, 'kalite' demek değildir. Vahşi kapitalizm sektörümüzde devam ediyor."

Tüketicilerin taleplerinin değiştiğini ifade eden Öztürk, "Ev hanımları günümüzde uzun süre dayanan mobilya istemiyor. 'Çabuk bozulsun, yenisini aldırayım' düşüncesiyle hareket ediyorlar. Eskisi gibi 'mobilyayı 15 yıl kullanayım' zihniyeti yok. Biz ise 15 yıl boyunca dayanacak mobilya üretme anlayışını devam ettiriyoruz. Ürünümüzün birebir garantisini veriyoruz. Sattığımız ürünün arkasında duruyoruz, 'kullanıcı hatası' deyip geri çekilmiyoruz" diye konuştu.

ASEM'in yeterince tanınmadığını düşündüklerini kaydeden Öztürk, 24 Nisanda açılış töreni düzenleyeceklerini belirterek, "Açılışa Sanayi ve Ticaret Bakanımız Nihat Ergün'ü de davet ettik. Renkli bir tören yapacağız. Açılışın ardından işlerimizin yüzde 100 artacağına inanıyoruz" dedi.
AA


Geri Dön