28 / 04 / 2024

Salgın döneminde kırsal yaşamı tercih edenler şehre dönüş trendinde!

Salgın döneminde kırsal yaşamı tercih edenler şehre dönüş trendinde!

Koronavirüs salgını sırasında büyük kentlerden küçük yerleşim birimlerine göç eden beyaz yaka çalışanlar geri dönüyor. Fakat şehir hayatına geri dönmek isteyen ABD’li beyaz yakalılar, birçok ülkedekine benzer bir şekilde yeni bir şokla karşılaşıyor: Konut fiyatları...



Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi, çalışma, öğrenme ve iletişim biçimlerini değiştirirken insanlar da yaşadıkları yerleri yeniden gözden geçirmeye başladılar.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, özellikle pandeminin günlük yaşamı yoğun bir biçimde etkilemeye başladığı 2020 yılının ortalarında kentsel alanlardan daha sakin bölgelere ve kırsala doğru önemli bir göç de başladı. Bunun en büyük sebebi insanların daha az nüfuslu alanlara taşınarak tüm hane halkının uzaktan çalışma ve dersleri takip etmesini sağlayabilecek altyapıyı oluşturabilecek evlerde yaşamak istemeleriydi. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre,  söz konusu kısıtlamaların büyük ölçüde ortadan kalkması ve pandemi öncesi yaşama dönüşün başlaması ile bu kararlar da yeniden gözden geçirilmeye başlandı.
  
Fakat eski çevrelerine dönmeyi düşünen ve bir konut satın almayı planlayanlar, daha yüksek konut fiyatları, yüksek mortgage oranları ve sınırlı konut arzı ile karşı karşıya kaldı. İşte tam da bu dönemde ABD’de en çok nüfus kaybeden şehir New York olurken yakınındaki Connecticut, Maine ve Vermont’taki nüfus artış hızı 2021 yılında önceki 10 yıla göre çok arttı. Bunun en büyük sebebi olarak insanların pandemiye tepki olarak New York’tan ayrılması olarak yorumlanıyor.

Salgın döneminde kırsal yaşamı tercih edenler şehre dönüş trendinde!
 
Kırsal alanlara taşınanların büyük çoğunluğu kiracılar

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sırasında büyük kentlerden kırsal bölgelere taşınanlar genellikle kiracılar oldu. Taşınan kiracıların konut satın aldıkları, kırsal bölgelerdeki konut sahibi olma oranlarının artmasına da yansıyor. Kentlerin dışına doğru bu hareket büyük şehirlerin dışındaki bölgelerde kira oranlarını yükseltirken 2020 yılı ortalarından itibaren ev satışlarının da artmasına sebep oldu. Söz konusu bu artış, mortgage oranlarının yükselmeye başladığı Ocak 2022’ye kadar devam etti. Ocak 2018-Ocak 2022 arasında müstakil konutların fiyatı yüzde 11 arttı. Yine verilen detaylara göre, Ağustos 2020-Ağustos 2022 arasındaki artış oranı da yüzde 25,9’a kadar ulaştı.Aktarılan detaylara göre, ABD’de 30 yıllık sabit yüzde 3 civarı olan mortgage oranlarının yıllık sabit yüzde 6,7’ye yükselmesine paralel 2022 yılının 2. çeyreğinde ortalama 440 bin dolar olan bir konutun fiyatı yüzde 53 arttı ve 787 bin dolara çıktı. İnşaat maliyetlerinin de bu dönemde hızla yükselmesi sebebiyle yeni konut fiyatlarının yüzde 14’ün üzerinde artması da bekleniyor.
 
 


Geri Dön