22 / 12 / 2024

Salgında yeni ev alma paniği yaşandı!

Salgında yeni ev alma paniği yaşandı!

Koronavirüs salgınında yaşam standartların değişmesi en çok konut tercihlerini değiştirdi. Bu dönemde evlerini ofise çeviren vatandaşlar yeni ev alma paniği yaşadı. 



Koronavirüs salgını ile birlikte yeni yaşam biçimi başladı. Hürriyet köşe yazarlarından Selim Türsen bugünkü köşe yazısında koronavirüs salgını nedeniyle vatandaşların ev alma paniğini kaleme aldı. İşte Türsen'in o yazısı...

Uzaktan çalışma sistemine geçilmesi ve eğitimin hayatının da online olarak yapılması nedeniyle evlerde yeni mobilya ve odalara ihtiyaç duydu. Bu nedenle çoğu vatandaş evlerini değiştirmek zorunda kaldı. Yaşanan bu değişimle gayrimenkul sektöründe talep artışı yaşandı. 

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) 36 ülkede yaptığı bir araştırmaya göre; son bir yıl içerisinde ev fiyatları yüzde 20 arttı. Yeni Zelanda’dan Almanya’ya, ABD’den Fransa’ya dünyanın dört bir yanında ev satın alımları rekor düzeyde arttı. Gayrimenkul uzmanları koronavirüs salgınında insanların panik halinde ev satın aldığını dile getiriyor. Genel olarak şehir dışında çok odalı evler tercih ediliyor. 

Uluslararası emlak şirketleri gayrimenkul fiyatlarındaki artışın yakın zamanda sona ermeyeceği görüşünde. Dünyada yeni yaşam biçiminin gelmesiyle yeni ev taleplerinin azalması ön görünmüyor. 

Salgında yeni ev alma paniği yaşandı!

İzmir'de rekor artış

Konut fiyatları  İzmir  bazında incelendiğinde de sonuçlar pek farklı değil. Hatta, İngiltere merkezli gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank’ın 150 kenti kapsayan dünya endeksine göre İzmir konut fiyatı bakımından en çok artış gösteren ikinci şehir konumunda. Döviz enflasyon fiyatlarının bu artışı etkilediği düşünülse de İzmir'de konut talebinin arttığı bir gerçek.  İstanbul ilk sırada olmak üzere başka kentlerden gelen taleple zaten İzmir ve çevresinde artan satışlar pandemiyle birlikte katlanarak yükseldi.

Tüm bu gelişmelerle beraber demir, çimento başta olmak üzere inşaat malzemeleri fiyatlarındaki fahiş artışlar doğal olarak gayrimenkul fiyatlarını da etkiliyor. Görünen o ki bu salgın emtia üretiminde ve fiyatlarında yeni dengeler kuruluncaya kadar devam edecek. Fahiş fiyatının takip edilmesi de devlete düşüyor. Rekabet Kurumu’ndan müdahale talep ediyor. 

İzmir depremi sonrasında buradaki binaları yenileyen müteahhitler fahiş fiyatlardan şikayetçi. Müteahhitler bu fırsatçılığa karşı Rekabet Kurulu'ndan müdahale istiyor.
 


Geri Dön