22 / 11 / 2024
fuzul

Mersin ve Suudi Arabistan arasında yeni yatırımlar konuşuldu!

Mersin ve Suudi Arabistan arasında yeni yatırımlar konuşuldu!

Suudi Arabistan ve Mersin'den işadamları MTSO konferans salonunda toplandı. Türkiye, Mersin ve Suudi Arabistan arasında yeni yatırım, iş geliştirme ve ekonomik ilişkilerin kurulması, geliştirilmesi ve güçlendirilmesinin hedeflendiği toplantıya ilgi yoğun




Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği (TURAB), Merblock A.Ş. ve Suudi Arabistan Daleel Group işbirliğinde "Suudi Arabistan Ülke Tanıtım Toplantısı ve Firmalar Arası ikili iş Görüşmeleri" düzenlendi. Suudi Arabistan ve Mersin'den işadamlarını bir araya getiren toplantı, MTSO konferans salonunda gerçekleştirildi. Türkiye, Mersin ve Suudi Arabistan arasında yeni yatırım, iş geliştirme ve ekonomik ilişkilerin kurulması, geliştirilmesi ve güçlendirilmesinin hedeflendiği toplantıya ilgi yoğun oldu. Toplantıda, MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Maya ile Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Hakan Bozlu, Türkiye ve Mersin'deki yatırım fırsatlarını, Suudi Türk Konseyi Başkan Yardımcısı Halit Bavvazer de Suudi Arabistan'daki olanakları anlattı.

 

"TÜRKİYE-SUUDİ ARABİSTAN ARASINDAKİ TİCARET HACMİ 2015'TE 5,4 MİLYAR DOLAR OLDU" 


Toplantıda, Merblock A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Gültekin Küpeli, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar gibi ülkelerin önde gelen yatırımcılarını bünyesinde barındıran Suudi Arabistan Daleel Group'un CEO'su Dr. Muhammed El Mufarreh ve TURAB  İzmir  Şube Başkanı Sabihi Atar'ın konuşmalarının ardından kürsüye gelen MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Maya, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri anlattı. 


Maya, Türkiye-Suudi Arabistan ikili ilişkilerinin, bölgede barış ve istikrarın korunması ortak paydasından hareketle karşılıklı yarar ilkesi uyarınca her alanda önemli gelişmeler kaydettiğini söyledi. Suudi Arabistan'ın, ekonomik alanda Ortadoğu bölgesindeki önemli aktörler arasında yer aldığına işaret eden Maya, "Bölgesel ve küresel barış ve istikrarın muhafazasına katkıda bulunmayı hedefleyen Türk ve Suudi dış politika perspektifleri, karşılıklı olarak birbirine destek olmakta ve sinerji yaratmaktadır. 

İki ülke arasındaki karşılıklı üst düzey ziyaretler ve Körfez İşbirliği Konseyi ile ülkemiz arasında 2008 yılında kurulan stratejik diyalog mekanizması, bölgeye ilişkin çalışmalarımızda önemli bir itici güç oluşturmaktadır" dedi. 


Türkiye-Suudi Arabistan arasındaki ekonomik ilişkiler hakkında da bilgi veren Maya, Türkiye-Suudi Arabistan ikili ticaret hacminin, 2009 yılında küresel mali krizin etkisiyle yaşadığı düşüşün ardından, toparlanma eğilimine girdiğini kaydetti. 


Maya, "2015 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 5,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Mersin özelinde dış ticaret verileri incelendiğinde, 2015 yılında 17,3 milyon dolar ihracat, 5,2 milyon dolar ithalat ile toplamda 22,5 milyon dolar dış ticaret gerçekleşmiştir. 


Ayrıca başta müteahhitlik şirketlerimiz olmak üzere, bu ülkede büyük ölçekli iş yapan veya Suudi Arabistan'a ilgi duyan firmalarımızın sayısı her geçen gün artmaktadır. Suudi iş çevrelerinin de Türkiye'ye yönelik ilgisi yükselmektedir. Bugün Mersin'de yapacağımız Suudi-Türk firmaları arası ikili iş görüşmelerinin iki ülke arasında var olan ticari hacmin artmasına katkı sağlamasını diliyorum" diye konuştu. 


"TÜRKİYE'DE ÇOK SAĞLAM BİR ALTYAPI VAR" 


ÇKA Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Hakan Bozlu ise Türkiye ve Mersin'in ticari altyapısı ile muhtemel yatırım alanlarıyla ilgili bir sunum yaptı. Türkiye'nin 29 milyon kişilik işgücü, 158 milyar dolar ihracat, 242 milyon dolarlık ithalat geliri olduğunu aktaran Bozlu, Türkiye'de neden yatırım yapılması gerektiğini şöyle anlattı: "Çok sağlam bir altyapısı bulunan Türkiye, dünyanın 17'nci, Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisidir. Avrupa'daki en önemli emlak merkezlerinden bir tanesidir. Fiyat değerlendirmesi açısından Avrupa'nın en ileri ülkesidir. Türkiye'de genç ve dinamik bir işgücü bulunmaktadır. Türkiye aynı zamanda sağlık turizmi açısından da önemli bir merkezdir. 

2023 hedefinde eczane ve sağlık turizmi olarak 20 milyar dolarlık hedefe ulaşmak var. Avrupa, Asya ve Ortadoğu'nun ortasında önemli bir konumda. Şu anda Türkiye'nin lojistik sektöründeki gücü 80-100 milyar dolar arasında, 2023'te 200 milyar dolara çıkması hedeflenmekte. Avrupa'daki önemli bir tarım ülkesidir." 


"MERSİN, BİR DIŞ TİCARET ŞEHRİDİR" 


Mersin'in ise ithalatın ihracatı karlama oranının her zaman yüksek olduğunu vurgulayan Bozlu, 2015 sonu oranının yüzde 116 olarak gerçekleştiğini, geçmiş yıllarda yüzde 150'nin de görüldüğünü ifade etti. Mersin'in bir lojistik merkezi olduğunu, Mersin Limanı'nın yılda 600 milyon Euro'luk katma değer sağladığını anlatan Bozlu, Türkiye'deki ikinci büyük serbest bölge konumundaki Mersin Serbest Bölgesi'nin ticaret hacminin 3,4 milyar dolar olduğunu kaydetti. 


Adana-Mersin Hızlı Tren Projesi, Çukurova Bölgesel Havalimanı, Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi, organize sanayi bölgesi, turizm çeşitliliği ve tarımı ile Mersin'in öne çıkan bir kent olduğunu vurgulayan Bozlu, "Bundan dolayı Mersin'i bir dış ticaret şehri olarak söyleyebiliriz.  Adana  ve Mersin toplamının dünya ticaret hacmi 3,6 milyon dolar. Hem ithalat hem ihracatta Suudi Arabistan bizim vazgeçilmez bir ortağımız. Mersin, Türkiye'nin en büyük 2. büyük tarım üretimi yapan şehri olması, rekabet gücünde 6. ve ihracat yapan firmalar açısından 9. olması adına önemli bir yere sahiptir. Mersin'in orta ölçekli iki projesi daha var. Bunlardan biri SEKA Limanı. 1980-2008 arasında liman olarak görev yapmış sonrasında yat limanı olmuştur. 


Önümüzdeki dönemde özelleştirilmesi beklenmektedir. Liman ve arkasındaki bin 700 dönüm arazi mega yat inşaatı, deniz OSB ya da başka şekilde üretim için kullanılabilir. Diğer yatırım ise zeytin. 

25 milyon zeytin ağacımız var ve yüzlerce kilometre boyunca prina tesisi bulunmamakta. Prinadan oluşacak ürünler arasında hayvan yeminden elektrik üretimine kadar birçok seçenek bulunmaktadır. Ortalama yatırım 40-50 milyon dolar ve yatırım geri dönüşüm süresi 4-5 yıldır. Bölgede böyle bir yatırıma binde 5 ile yüzde 2 arasında ortak olmak isteyecek birçok firma bulunmaktadır" ifadelerini kullandı. 


Suudi Türk Konseyi Başkan Yardımcısı Halit Bavvazer da Suudi Arabistan'daki yatırım fırsatlarını tanıttı. Suudi ve Türk işadamları olarak hedeflerinde yüzde 70'e ulaştıklarını belirten Bavvazer, Türkiye ile özellikle emlak, sanayi ve turizm sektörlerinde karşılıklı çalışma düşünceleri olduğunu söyledi. Türkiye'deki Fırsatlar rehberini hazırladıklarını ve Haziran ayına kadar bitirmeyi planladıklarını dile getiren Bavvazer, şunları söyledi: "Suudi Arabistan-Türkiye arasındaki ticaret hacminde 24 milyar dolara ulaştık. 


484 Suudi şirketi Türkiye'de yeni yatırım yapmaya başladı. Önümüzdeki 10 senede 500 milyar dolar yatırım planlıyoruz. Arabistan'da 2 milyon daire yapma projesi var. Türkiye'deki  TOKİ  ve Emlak Konut ile birlikte yapmak istiyoruz. Bu anlamda TOKİ ve Emlak Konut ile görüşmek istiyoruz. Önümüzdeki yıl TOKİ ile bunun 1 milyonunu yapmak istiyoruz." Konuşmaların ardından toplantıda iki işbirliği protokolü de imzalandı. 


İki gün sürecek toplantılarda ikili iş görüşmeleri ile Suudi iş adamlarının yatırım olanaklarını yerinde görmeleri için geziler düzenlenecek. 


Geri Dön