04 / 05 / 2024

Salim Taşçı: Kiralar yüzde 20 arttı!

 Salim Taşçı: Kiralar yüzde 20 arttı!

Ankara konut piyasasını yakından bilen isimlerden biri olan Türk Sanayici ve İş Adamları (TÜSİAV) Emlak Sektör Kurul Başkanı Salim Taşçı, Posta Ankara okurları için Ankara konut piyasasını analiz etti...



Bir dönem gecekondularıyla anılan Mamak'ın yıldız olma yolunda ilerlediğini belirten Salim Taşçı, bir diğer yıl adayı olarak da İncek'i gösterdi. Ankara'nın merkezi Kızılay için, "Kızılay her zaman Kızılay'dır" ifadesini kullanan Taşçı, Kızılay'da 50-60 yıl önce yapılan binaların artık yenilenmesi gerektiğine dikkat çekti. Ankara'nın dört bir yanındaki konut piyasasını, Taşçı şöyle anlattı:

Ankara'nın gelişen ve gelişmekte olan semtleri hangi bölgeler?

Bundan 15 yıl önce Ankara'nın merkezi Ulus'taki Valilik binasıydı.
15 yıl önce 12 dakikada merkezden Ankara'nın dışına çıkmak mümkündü. Oysa şimdi,  Ankara  dört bir yana kol attı. 45'inci kilometreye kadar Ankara'yı zor çıkıyorsun. Nüfus, 5.5 milyona dayandı/Bundan 30 sene önce bana 'şehir nereye gidecek?' diye sorulmuştu. Eskişehir Yolu ilk planda geüşen bir bölgeydi.
Devlet daireleri ve pahalı mülklerin orada bulunması Eskişehir bölgesini gelişen bölge olarak gösteriyordu. İstanbul Yolu'nda sanayi çok olduğu için fazla konut akışı olmadı, 20'nci kilometreye kadar oldu.

Peki Pursaklar yani Esenboğa Yolu...

Havalimanı olup da kalkınmayan tek bölgesi orası. Gelen gidenin gözünün önünde olduğu bir yer olunca Çubuk gelişti. Şimdi de fuar alanı yapılıyor. Tek gitmeyen nokta Hasanoğlan, orası da dağlık ve gecekondu bölgesi. Samsun - Yozgat Yolu biraz kesti orayı. Mamak ise kentsel dönüşümle yıldız olmaya aday.

Gölbaşı ile İncek tarafı nasıl?

Gölbaşı bölgesi villalar bölgesi. Buradan Konya Yolu'nda Balgat rezidanslar bölgesi oldu. Oran'ı geçtikten sonra Gölbaşı, İncek, Tulumtaş hepsi villa alanı oldu. încek'in bir kısmına yüksek kat izni verildi. Bazı konutlar yüksek katlı yapılıyor. Ankara'nın ilk gelişen ve gelişecek olan bölgesi Eskişehir Yolu, 50'nci kilometreye kadar gidecek bir güzergah. Eskişehir Yolu'nda sağlı sollu 45 kilometreye kadar şehir tamamen yayılır. Sağ taraftan Aşağı Yurtçu, Yukarı Yurtçu'yu, Yapracağı alır. Sol taraftan Ballıpınar'ı alır. Şehir kavuşur. Ankara'nın içindeki köylerden en az 10 tanesi mahalle oldu. Örneğin Karapusunlar Köyü, Yüzüncüyıl'm olduğu yer, LodUmlu Bilkent şehrin içinde kaldı.
Yuvaköy, Yakacık, Ergazi köyü.

En parlak görülen yer İncek ve Gölbaşı tarafı diyebilir miyiz?

İncek, Gölbaşı ve Tulumtaş villa kent oldu. İstanbul'un Polonezköy'ü, Şile'si gibi. Çok kat sadece belirli bölgeye verildi. Yıldızı parlayan bir yer oldu.

KIZILAY ÖLMEZ AMA ELDEN GEÇMESİ LAZIM

Kızılay eski cazibesini yitirdi mi? Merkez, özelliğini koruyor mu?

Kızılay Ankara'nın merkezi. Türkiye'nin 20 vilayetindeki ana arterler, merkezler dedem yaşım geçti. Bunlarm ıslah edilmesi lazım. 50,60 yılı geçen ana arterlerin elden geçmesi lazım. Kızılay Bulvarı her zaman Şanzelize gibidir. En pahalı mağazalar Kızılay'da. 7 -8 milyon dolardan başlar. Kızılay her zaman Kızılay'dır. Ana arter ölmez. Paris'te Şanzelize ölüyor mu ölmüyor ama buna rağmen eski teknoloji ile yapıldığı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın el atması lazım.

Konut projelerinde Ankara ile İstanbul arasındaki fark nedir?

İstanbul'da arsa yok. Eski semtler kentsel dönüşümle ıslah ediliyor.
Ankara'nın avantajı arsa çok 4 bir tarafında muazzam bir arazi boşluğu var. İstanbul'un eline bu fırsat geçse 30 milyona çıkar. Ankara'da bu fırsat var.

Ankara'da yeni metrolar devreye girecek. Bunlar bulundukları yerlere değer katar mı?

Yerleşim alanlarına değer kazandırır. Metronun gittiği güzergah sağına soluna istasyonların olduğu yerlerin değerine değer katar. Yenikent mesela Ayaş'a doğru gidiyor.


Kiralar yüzde 20 arttı

Taşçı, kiralarda bu yıl geçen yıla göre yüzde 20 oranında artış yaşandığını belirterek, "Son iki yıldır durgunluk yaşayan  ikinci el yanieski binalarda hareket başlamıştır.

Gerek kiralıklarda ve gerekse satılıklarda aşırı olmamakla birlikte talep vardır" dedi.

Kiralıklarda öğrencilerin genellikle Gazi, Cebeci, Kurtuluş. Bahçeli ve Emek semtlerini tercih ettiklerini dile getiren Taşçı, satılıklarda geçen ların düşmemesinin nedeninin ise kentsel dönüşüm' olduğuna dikkat çeken Taşçı, "Binalarını kat karşılığı verenler haliyle kiralık daire tutmaktadırlar. Kentsel dönüşümler bitene kadar kiraların artması kaçınılmazdır" dedi.


Posta Ankara

Geri Dön