22 / 11 / 2024
fuzul

Salonunda 2 köy olan ev yaptı!

Salonunda 2 köy olan ev yaptı!

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşilkaya, küçük yaşta babasının verdiği trenden esinlenerek, evinin salonunda demir yollarıyla kaplı, 2 köy yerleşkesinin bulunduğu 3 metre boyunda maket yaptı.




Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akın Yeşilkaya, küçük yaşta babasının aldığı trenden esinlenerek, evinin salonunda demir yollarıyla kaplı, tünel ve köprüleriyle 2 köy yerleşkesinin bulunduğu 3 metre boyunda maket yaptı. 


Yeşilkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akademik kariyerinde profesörlüğe yükseldikten sonra yaklaşık 3 yıl önce kendisine yeni bir uğraş aramaya başladığını söyledi. 


Sualtı sporları, dalgıçlık, müzik ve fotoğrafçılık gibi çeşitli aktivitelere katılan Yeşilkaya, kendi dünyasını yansıtacak farklı bir uğraş için arayışlara başladı. Küçük yaştan itibaren maketlere ilgi duyan Yeşilkaya, babasının kendisine hediye ettiği küçük trenden esinlenerek demir ağlarla kaplı yerleşim yeri maketi yapmaya karar verdi. 


Küçük bir maket yapmayı planlarken, arkadaşının evin salonunu kendisine tahsis etmesi üzerine maketini büyütme kararı alan Yeşilkaya, hayalindeki yerleşkeyi maket üzerinde oluşturdu. Önce dağ yapan, ardından dağda iki köy oluşturan Yeşilkaya, bir yerleşkede bulunması gereken her şeyi tek tek makete yerleştirdi. 


Tüneller ve köprüler de yapan Yeşilkaya, maketini büyük bir demir yoluyla kapladı. Demir yolu için gerekli istasyonları, ışıkları, makasları ve trenleri de makete işleyen Yeşilkaya, düz akım ile raylardan elektriğini alan ve alternatif akım ile de sinyalizasyon ve ışıklandırmayı kullanabilen bir sistem kurdu. 


Yaklaşık 3 metre boyu ve 1,6 metre enindeki maketini 3 yılda bu hale getirdiğini belirten Yeşilkaya, 40'ın üzerinde treninin bulunduğunu, trenleriyle maketinde görsel bir gösteri oluşturabildiğini kaydetti. 


Uğraşının oldukça pahalı olduğunu, makette bir hazinenin yattığını dile getiren Yeşilkaya, eserini izlerken büyük keyif aldığını belirtti. Babasının kendisine aldığı küçük trenden esinlenerek, büyük bir uğraş gerektiren dev eser oluşturduğunu dile getiren Yeşilkaya, ''Hayallerimde yaşattığım kenti, maketime yansıttım. İmkanım olduğu sürece maketi daha da büyütmeyi planlıyorum'' dedi. 


Prof. Dr. Akın Yeşilkaya, maketini yapabilmek için evin salonunu boşalttıklarını, salonu hobi odasına çevirdiklerini kaydetti. 

     

Hatice Özdemir / AA



Geri Dön