23 / 11 / 2024
fuzul

Samsun Büyükşehir en fazla çevre projesi yapan belediye!

Samsun Büyükşehir en fazla çevre projesi yapan belediye!

Samsun’da ‘sağlık turizmi’ konusunda Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği binasında bir toplantı yapıldı. Samsun Valisi İbrahim Şahin başkanlığındaki toplantıya Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da katıldı





Samsun’da ‘sağlık turizmi’ konusunda Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği binasında bir toplantı yapıldı.

Samsun Valisi İbrahim Şahin başkanlığındaki toplantıya Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, Samsun Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Uzman Dr. Dursun Mehmet Mehel, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Samsun ve Çevresi Turizm Alanı Altyapı Hizmet Birliği (SAMTAB) Müdürü Hayri Şen ile özel hastanelerin genel müdürleri katıldı.

Toplantıda, İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal toplantının içeriğine ilişkin ‘Sağlık Turizminde Samsun’ konulu bir sunum gerçekleştirdi.


YILMAZ: “EN FAZLA ÇEVRE PROJESİ YAPAN BELEDİYEYİZ”

Kentte sağlık turizmini geliştirmek için katılımcıların görüş ve önerilerinin alındığı toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, toplantının ortaya konacak hedefler bakımından verimli olacağını belirtti. Başkan Yılmaz, "Sağlık konusunda özel hastanelerimizde elde edilmiş olan başarı öyküsü, bizi bugün sağlık turizmini nasıl geliştirebiliriz deme noktasına getirdi. Şimdi bu iddiayı ve hedefi özel hastanelerdeki başarı ile ortaya koyuyoruz. Son 10 yılda her konuda Samsun olarak önemli bir mesafe kat ettik. Yaşadığımız süreç içinde işin zor kısımlarını hallettik, kolay kısımları kaldı. El ele verirsek hedefe ulaşırız. Bundan sonra yapmamız gereken şey, alt yapımızı hızla kurmaktır" dedi.


"MAVİ BAYRAKLI 5 YILDIZLI OTELLERİMİZ OLACAK"

30 tane büyükşehir belediyesi içinde çevre projeleri konusunda en fazla proje sonuçlandırmış belediyenin Samsun Büyükşehir Belediyesi olduğunu vurgulayan Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, "Şehirde atık su problemini çözmek ve mavi bayraklı çevre projelerinde rekabetçi olalım diye atık su arıtma tesisine 50 milyon euro para harcadık. Bu olmasaydı sağlık turizminden nasıl bahsederdik. 5 yıldızlı otellerimizin iki tanesi mavi bayrak talebinde bulundu. Mavi bayraklı 5 yıldızlı otellere sahip şehir olmak, çok özel bir durumdur. Mavi bayraklı otel demek, bütün çevresel problemlerini çözmüş, bir damla atık suyu doğaya vermeyen tesis demek. Bunlar da sağlığın önemli çevresel bileşenleri ve sağlık turizminin avantajları olacaktır. Mavi bayraklı otele sahip olursak, bu avantajı sağlık turizmine dönük kullanabiliriz" bilgisini verdi.

"DİREKT HAVA YOL BAĞLANTISI BÜYÜK İHTİYAÇ OLDU"

İstanbul’a bağımlı kalmadan şehre direk uçuş seferleri yapılabilmesi için uğraş verdiklerini anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, "Bu imkana sahip olabilirsek, turizmde önemli bir avantaja sahip olacağız. Karşı sahillerdeki turist potansiyelini şehrimize getirmek için bu gerekli. Artık uçak mı satın almalıyız deme noktasına geldik. Bu şehir de buna hazır durumda. Bu uçak konusu ekmek su gibi ihtiyaç haline geldi. Karşı sahillerin konjektürü ve durumuna göre sağlık ve genel turizmde önemli avantajlarımız var. Bunları kullanabiliriz. Oralarda acenteler, muayenehaneler, kontak ofisleri kurarak bu hamleyi yapabiliriz. Yabancı dil olayında Rusça bilen insan sayısını artırmamız lazım. Rusça, turizmin önünde engel olmamalı. Bunu çözmek için belediye olarak elimizden gelen her şeyi yapabiliriz. Rusya’dan Rusça dersi verebilecek hocalar getirebilir, dershane düzeni kurup Rusça öğrenip rehberlik ve sağlık turizmine katkı vermek isteyenlere ilişkin bir sistem kurabiliriz" şeklinde konuştu.

"KURACAĞIMIZ TATİL KÖYÜ BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK"

Kuracakları tatil köyünün hem sağlık ve hem de genel turizme büyük katkı ve avantaj sağlayacağına da değinen Başkan Yılmaz, "Şehrimizde mutlaka iki tane tatil köyümüzün olması lazım. İnsanlar gelip de hem tatillerini yapabilir hem de sağlık imkanlarından ve kaliteli alt yapımızdan istifade edebilirler. Turistler 5 yıldızlı otellerde kalmak yerine tatil köyünde kalıp sağlık turizminden yararlanmayı tercih ederler. Şehrimizde tatil köyü olmaması, büyük bir eksikliğimizdir. Ayvacık’ta bir tatil köyü yapma yönünde ciddi hazırlıklarımız var. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşmelerimiz ve hazırlıklarımız sürüyor. Bu tatil köyünü gerekirse biz yapacağız. İşletmesini ihale ile devredeceğiz. Belki işletmesini sağlıkçılarımızın kuracağı bir ortaklığa bırakabiliriz. Bunu önemli bir ihtiyacımız olarak görüyorum. Bu eksiğimizi gidermemiz lazım. Tatil köyü ile ilgili yer belirleme, proje hazırlama, bunların bakanlık ile münasebetleri, bu alanın turizm alanı ilan edilmesi konusunda önemli mesafeler katettik. Bu alanın ilanı gerçekleştikten sonra orayı istimlak edeceğiz. 1.5 senede 50 bungolow evli tatil köyünü inşa edeceğiz. Bu proje, sağlık turizmine önemli katkılar verecektir" açıklamasını yaptı.


VALİ ŞAHİN: “RUSÇAYI ÖĞRENMEMİZ GEREKİYOR”

Samsun Valisi İbrahim Şahin de toplantıda yaptığı konuşmasında şunları kaydetti: “Sağlık turizmi’ turizm açısında önemsediğimiz bir alandır. Sağlık Bakanımız ilimize geldiği zaman kendisine açtığım iki konudan bir tanesi ‘sağlık turizmi’, bir tanesi de Medikal El Aletleri veya Cerrahi Aletler (MEDİKÜM) üretimi hakkında oldu. Biz bu gün Samsun’da ‘Sağlık Turizmi’ konusunda sizlerin düşüncelerinizi de almak istiyoruz. Nasıl bir yol haritası çizersek bu konuda mesafe alabiliriz, hızlı hareket edebiliriz. Yurt dışından Samsun’a ‘sağlık turizmi’ adına ne kadar çok misafir getiririzi el birliği ile konuşalım. Bir yol haritası önümüze koyalım. Bu süre içerisinde sağlık turizminde basamak basamak neler yapabiliriz. Bu konuda kararlı ve sürdürülebilir bir şekilde yol alalım. Sizlerin düşünceleri bu konuda bizim için önemlidir. Yakın komşu ülkelerimizden ‘sağlık turizmi’ konusunda turistleri ilimize nasıl çekebiliriz, bunlarla nasıl iletişim kurabiliriz. Bu konuda bunlarla iletişim kurabilmemiz için onlarla aynı dili konuşmamız, ya da onların konuştuğu yabancı dili bilmemiz gerekmektedir. Yakın komşumuz olan Rusya, Azerbaycan, Gürcistan, Türkmenistan, Kazakistan ve Ermenistan gibi ülkelerin iletişim dilleri Rusçadır. Bu ülkelerden ilimize ‘sağlık turizmi’ açısından turist çekebilmemiz için Rusçayı öğrenmemiz gerekiyor. Rusça dil öğrenilmesi konusunda gerek Büyükşehir Belediyesi ve gerekse özel sektör bir kurs açabilir. Eğer dil konusunda bir handikap varsa insanlar buraya yönelmez. Çevremizde bu kadar Rusça konuşuluyor olmasına rağmen, bizim hiç Rusça öğrenmeyişimiz ve öğrenmek isteyen insanların gidebileceği bir kursun olmayışı da şaşkınlık verici bir durumdur. İletişim ve turizm için bu dil çok önemlidir. Çünkü bu dili konuşan yaklaşık 360-370 milyonluk bir nüfus söz konusudur. Bu yüzden ilimiz için ‘sağlık turizmi’ açısından neler yapabiliriz, bu konu hakkında ne gibi düşünceler ortaya koyabiliriz gibi konuları ve bunları nasıl hayata geçirebiliriz için var gücümüzle çalışmalıyız. Bu çalışmaların neticesinde ilimiz için turizm konusunda inşallah belirli mesafeler alacağız. Ben hepinize katkılarınızdan ve katılımınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum.”

Vali İbrahim Şahin’in konuşmasının ardından toplantı katılımcıların görüş ve önerileri ile devam etti.

Toplantının ardından Vali Şahin ve beraberinde protokol üyeleri, Samsun eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Bölümü’nde Ayaktan Kemoterapi Polikliniği ve Ünitesi’nin açılışını gerçekleştirdi.

Açılıştan sonra Ayaktan Kemoterapi Polikliniği ve Ünitesi ve CYBERKNİFE merkezinde incelemelerde bulunan Samsun Valisi İbrahim Şahin, burada tedavi gören hastalarla yakından ilgilenerek hizmete açılan üniteler hakkında ilgililerden bilgi aldı.



Milliyet




Geri Dön