29 / 04 / 2024

Samsun kentsel dönüşüm projesi imara takıldı!

Samsun kentsel dönüşüm projesi imara takıldı!

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin TOKİ ile birlikte Kıran mahallesinde uygulamayı planladığı Kentsel Dönüşüm projesi imar planı yapılmadığı için kamulaştırma kararının yürütmesi Bölge İdare Mahkemesi'nce durduruldu.



Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin  TOKİ  ile birlikte İlkadım İlçesi Kıran mahallesinde uygulamayı planladığı kentsel dönüşüm projesi ile ilgili olarak kamulaştırılmasına karar verilen parsel maliklerinden Mehmet Olgaç, Sedat Berber ve bir kısım mahalle sakinleri tarafından açılan iptal davalarında, mahkeme bölgedeki kamulaştırmalara dayanak olan Samsun Büyükşehir Belediyesi Encümeni'nin 16 Mayıs 2014'te aldığı kararın yürütmesini durdurdu. 


BÜYÜKŞEHİR MAHKEMEYE BELGE DEĞİL, PROJE GÖNDERDİ

Mahkeme, davacıların söz konusu bölgede proje hazırlanmadan kamulaştırma işlemlerinin yapıldığı yönündeki taleplerini göz önünde bulundurarak verdiği yürütmeyi durdurma kararında, Büyükşehir Belediyesi'nin Kıran Mahallesi için kamulaştırma kararı alınmadan önce yapılması gereken 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar plan değişikliklerinin, kamulaştırma kararından sonra 17 Kasım 2014 tarihinde hazırladığını, belediyenin söz konusu alanda imar planı uygulandığına dair bir belge gösteremediklerini ve kentsel dönüşüm projelerinin görsellerini ibraz ettiklerine dikkati çekerek davalı Büyükşehir Belediyesi'nin işletilmesi gereken prosedürleri uygun biçimde ve tam olarak yerine getirmediğine hükmetti. 


MÜLK SAHİPLERİNİN HAKLARI KORUNACAK

Avukat Cihat Ergenekon konu ile ilgili yaptığı açıklamada" İdarenin tesis ettiği işlemlerde ki mevzuata aykırılıklar nedeniyle encümen kararının iptali amacı ile açtığımız davalarda, mahkeme yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Bu kararlar nihai karar verilinceye dek müvekkillerimin lehine geçici olarak koruma sağlayacaktır. Bu aşamada mahkemelerin esasa ilişkin kararlarını bekliyoruz. Kamulaştırma Kanunu'nun açık hükmü nedeniyle açılan davaların sonuçları, dava açmayan diğer arsa sahiplerinin durumunu etkilemeyecektir."dedi. 


ACELE KAMULAŞTIRMA KARARI DA İPTAL EDİLMİŞTİ

Öte yandan daha önce mülk sahibi Mehmet Olgaç'ın, söz konusu bölgede acele kamulaştırma yapılması yönünde alınan Bakanlar Kurulu Kararına karşı Danıştay 6. Dairesi'nde açtığı davada da yürütmenin durdurulmasına karar verilmişti. 



Hedef Halk 


Geri Dön