14 / 11 / 2024

Samsun Tekkeköy'deki tarihi kiliseler restorasyon bekliyor!

Samsun Tekkeköy'deki tarihi kiliseler restorasyon bekliyor!

Samsun Tekkeköy'de bulunan tarihi Altınkaya, Antyeri ve Ak kiliseleri restore edilmeyi bekliyor. Lozan Anlaşması ile mübadele edilen Rumlardan kalan tarihi kiliseler ayakta zor duruyor. Kiliseler atıl vaziyette duruyor.




SAMSUN'un Tekkeköy İlçesi'nde bulunan 17'nci ve 18'inci yüzyıllarda yapılan Altınkaya, Antyeri ve Ak kiliseleri restore edilmeyi bekliyor. Yaklaşık 50 bin nüfuslu ilçedeki 3 tarihi kilisenin durumuna dikkat çeken Ak Partili Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, "Yunanlıların, bu mekanları gezmeleri şehrimize turizm anlamında bir değer katacaktır. Tabii ki tamamen karşılıklılık esasına dayalıdır. Yani onlar da bir cami onarırlar ve Müslümanların ziyaretlerine açarlarsa, biz de kiliseleri o karşılıklılık esasına uygun olarak onarmayı ve ziyarete açmayı düşünüyoruz" dedi. 


Samsun'da Lozan Anlaşması ile mübadele edilen Rumlardan kalan tarihi kiliseler ayakta zor duruyor. Samsun'un Tekkeköy İlçesi'nde 17'nci ve 18'nci yüzyılda bölgede yoğun olarak yaşayan Rumlardan kalma Altınkaya, Antyeri ve Ak Kiliseleri restore edilmeyi bekliyor. İlçenin 3 kilometre uzağında Antyeri Mahallesi'nde bulunan ve 18'inci yüzyılın sonlarına doğru kilise olarak inşa edilen eski adı Andoria, şimdi adını ise mahalleden alan Antyeri Kilisesi'nin mübadeleden sonra göçmenler tarafından 1997 yılına kadar cami olarak kullanıldıktan sonra mahalleye ikinci bir cami yapılmasıyla kapısına kilit vuruldu. Diğer iki kilise de ilçede atıl vaziyette duruyor. 


Tekkeköy İlçe Belediye Başkanı Hasan Togar, karşılıklılık esasına uygun olarak ilçelerinde bulunan kiliselerin restorasyonunun yapılabileceğini Kültür ve Turizim Bakanlığı'nın bu konu ile ilgili onay verdiğini, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin de konunun takibinde olduğunu söyleyerek, "Tekkeköy ilçe sınırları içeresinde çok tarihi mekanlarımız var. Bölgede o dönemlerden kalan ve yaşayan kimse kalmadı. O nedenle buraların restore edilmesi ve müzeye dönüştürülmesi mümkün. Kiliselerin ibadete açılması gibi durum söz konusu değil. Çünkü bu bölgede yaşayan kimse kalmadı. Ama atalarının geçmişte yaşadığı bu toprakları ziyaret etmek isteyen Yunanlıların, bu mekanları gezmeleri şehrimize turizm anlamında bir değer katacaktır. Tabii ki tamamen karşılıklılık esasına dayalıdır. Yani onlar da bir cami onarırlar ve Müslümanların ziyaretlerine açarlarsa biz de kiliseleri o karşılıklılık esasına uygun olarak onarmayı ve ziyarete açmayı düşünüyoruz" diye konuştu.


Sözcü


Geri Dön