02 / 05 / 2024

Samsun'a 337.5 milyon TL yatırım yapıldı!

Samsun'a 337.5 milyon TL yatırım yapıldı!

Samsun'a, 2016 yılında 1 tanesi yabancı yatırım olmak üzere toplam 41 yatırım yapılabildi. Bu yatırımların toplam bedeli 337 milyon 533 bin TL olarak belirlendi.



Yıllardır kronik işsizlikle uğraşan Türkiye, hem işsizlik sorunun çözmek hem de kalkınma sürecini tamamlayabilmek için uzun süredir teşvik mekanizması uyguluyor. 2011 'de yürürlüğe giren bölgesel teşvik sisteminin 2016 yılı sonuçları ise Türkiye genelinde olduğu gibi Samsun'da da tam bir hayal kırıklığı yarattı. Samsun'a, 2016 yılında sadece 1 tanesi yabancı yatırım olmak üzere toplam 41 teşvikli yatırım yapılabildi. 


İSTİHDAM SAYISI ÇOK AZ 

Ekonomi Bakanlığı, 2001 yılından bu yana teşvik sisteminin istatistiklerini tutuyor. Bu verilere göz atıldığında, 2001 'den 2016 yılı sonuna kadar, Türkiye'de teşvik belgeli olarak 51 bin 671 proje için 626 milyar 450 milyon liralık yatırım yapıldığı gözleniyor. Bu yatırımlar kapsamında 2 milyon 4 bin kişilik istihdam yaratılmış durumda. 


SAMSUNA41 YATIRIM BELGESİ VERİLDİ 

Bölgesel teşvik sistemi, 3. bölgede yer alan Samsun'da da beklentileri karşılayamadı. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, Samsun'da geçen yıl 41 yatırım teşvikli olarak gerçekleştirildi. Bu yatırımlar içerisinde sadece 1 tanesi yabancı yatırım olarak gerçekleştirilirken, toplam yatırım teşvik bedeli ise 337 milyon 533 bin TL olarak belgelendirildi. Samsun'da geçen yıl teşvik belgesi alan 40 firmanın, istihdam edeceğini açıkladığı çalışan sayısı ise 1010 olarak öngörülmüştü. 


OCAK VE ŞUBAT'TA YATIRIM 

Samsun'da geçen yıl yapılan teşvik belgeleri yatırımlara bakıldığında ise en fazla teşvikli yatırım belgesi mart, nisan ayları ile kasım ve aralık aylarında yapıldı. Buna göre 2016 yılının ocak ayında teşvik belgesi alınan tek yatırım Aks Mimarlık Mühendislik ve İnyşaat tarafından yapılan 4 yıldızlı 166 yatak kapasiteli otel yatırımı oldu. Şubat ayında da Samsun'a yine 1 tane teşvikli yatırım yapıldı. Teyfik Yılmaz'ın sahibi bulunduğu Yılmaz Toptan Pazarlama, Organize Sanayi Bölgesi'nde 24 kişi istihdam edeceğini belirterek, yatırım teşvik belgesi aldı. 


İKİ BELEDİYE DE YARARLANDI 

2016 yılında mart ayına gelindiğinde ise yatırım teşvik belgesi alanların sayısı 5 olarak belirlendi. Buna göre Asya Orman Ürünleri, Atakum Saral Klütür Okulları, Hospital Park Sağlık Kurumlan, Bafra Belediyesi ile Canik Belediyesi, yatırım teşviği uygulamasından yararlandı. Nisan ayında Samsun'da yatırım teşviği alanların sayısı ise 6'da kaldı. Kızılırmak Su Ürünleri, Generji Elektrik Üretim, Öz Evin Yemek Gıda Unlu Mamulleri, Onkofar Sağlık Yatırım ile Reha Özel Eğitim Hizmetleri yatırım yapacaklarını belirterek, Ekonomi Bakanlığı'ndan teşvik belgesi aldılar. Mayıs ayında yatırım teşvik belgesi alan firmaların sayısı ise 3 olarak açıklandı. Bu firmalar arasında ise Güneş İlaçlama, Korulu Grup Sağlık Hizmetleri ile öğrenci yurdu açan İhlas Vakfı yer alıyor. 


TEMMUZDA 2 YATIRIM 

Haziran ayına gelindiğinde Türkiye'deki teşvikli 473 yatırımdan sadece 3'ü Samsun'da yapıldı. Seral Ev ve Otel Tekstil, Fabio Hava Süspansiyon ileAtayolu Eğitim Hizmetleri Sanayi Ticaret Şirketi okul yatırımı için devletten teşvik belgesi aldı. 15 Temmuz darbe girişiminin meydana geldiği temmuz ayında ise Samsun'daki teşvikli yatırım sayısı 2'de kaldı. Kardez Su Ürünleri ile Başoğlu Çelik Hasır Makine inşaat, yatırımda teşvik uygulamasından yararlandı. 


TMSFYE DEVREDİLEN FİRMA DA TEŞVİK ALDI 

Ağustos ayında ise teşvik belgesi aldığı dikkat çeken firmaların arasında, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından sahibi tutuklanan ve TMSF'ye devredilen bir firma da yer alıyor. HK Konfeksiyon Tekstil ağustos ayında teşvik belgesinden yararlanarak, yeni bir yatırım yapacağı gerekçesiyle belge aldı. Ayrıca ağustos ayında Başoğlu Çelik Hasır Makine, Yaeşilırmak Özel Eğitim de teşvikten yararlanan firmalardan ikisi durumunda. 


EĞİTİM YATIRIMLARI AĞIRLIKTA 

2016 yılının eylül ayına gelindiğinde teşvikli yatırımlarda az da olsa bir kıpırdanma görüldü. Eylül ayında Sastaş Soğutma Tesisleri. Muka Makine İnşaat, Hürriyet Özel Eğitim ve Öğretim ile Bafra Ak Kolejleri teşvik belgesi alarak yatırım yaptı. Ekim ayında Artepe Mobilya, Alemdar Soğutma Organize Sanayi bölgelerinde yatırımları için teşvik belgesi alırken, Ufuk Dersanecilik de modernizasyon yatırımı için bakanlıktan destek belgesi aldı. 


SON 2 AYDA 10 YATIRIM 

2016 yılının son 2 ayında iske Samsun'da toplam'da teşvikli 10 yatırım gerçekleştirildi. Samsun'un 2016 yılı için tek yabancı yatırımı Kasım ayında yapıldı. Unuted Genetick Turkey Tohum Fide Anonim Şirketi Samsun'da bir sera kuracağını belirterek teşvik belgesi aldı. Aynı ay Yusuf Sayın Güven Doğrama Atölyesi, Şelale Endüstriyel de Kavak OSB'de yatırımları için belge aldı. Kasım ayında Samsun'da teşvik belgeli okul yatırımları ise Suzan Arslan ile Özel Bilgi Eğitim ve Öğretim Kurumlan tarafından belgelendirildi. Yılın son ayı olan Aralık'ta ise Doğuş Okul Yayınları, Samsun Makine Sanayi, Ekim Elektrik, Mektebim Özel Eğitim Kurumlan ile Bizim Kardelen Rehabilitasyon Merkezi bakanlıktan teşvik alarak, Smasun'a yatırım yaptı. Buna göre Samsun'da 2016 yılında toplam istihdam 1010 kişi, öngörülen toplam sabit yatırım tutarı ise 337 milyon 533 bin TL olarak belgelendirildi.




Gazete Gerçek


Geri Dön