Samsun'da 40 milyon liralık müze kaderine terk edildi!
Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan ancak ekonomik nedenlerden dolayı inşaatı duran Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi kaderine terk edildi.
2017'de ihaleye çıkarak 22 bin metrekarelik alanda 9 bin 500 metrekarelik kapalı alana sahip yaklaşık 40 milyon liraya mal olacak müzenin inşaatına 2018'de başlandı. Sözcü'den İsmail Akduman'ın haberine göre; 19 Mayıs 1919’un 100'üncü yıl dönümünde bitirilmesi hedeflenen müzenin inşaatının yüklenici firmanın yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle kaba inşaatını yapımı sırasında yüzde 60’ı tamamlandıktan sonra durdu. Yeni müze yapılması nedeniyle 38 yıllık müze binası da kapatılınca binlerce tarihi eser, depolara ve eski müzenin bahçesine yerleştirildi.
2 YILDIR ÇİVİ ÇAKILMIYOR
Türkiye'nin en modern müzesi olma iddiası olan ve inşaat aşamasındayken 16. Ulusal Mimarlık Sergisi Ödülleri'nde proje dalında mimari ödülüne layık görülen müze inşaatına 2 yıldır ilerleme kaydedilmediği öğrenildi. Kentin orta yerinde harabeye dönen ve ne zaman tamamlanacağı belli olmayan müze nedeniyle, kayıtlı yaklaşık 9 bin 700 tarihi eser eski müzenin kapasitesi de yetersiz olunca depolarda ve bahçede korunmaya alındı. CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, yarım kalan ve harabeye dönen müzenin fotoğrafını TBMM kürsüsünden göstererek hükümete tepki gösterdi.
TURİZME VERİLEN DEĞER BU FOTOĞRAFDA GÖRÜLÜYOR
Samsun birçok alanda olduğu gibi turizm alanında da kaderine terk edildiğini dile getiren Hancıoğlu, “Denizi, doğası ve tarihî mirası büyük bir turizm potansiyeli barındıran kentimizin bu gücü özellikle AK Parti iktidarları döneminde törpülendikçe törpülendi. İktidarın turizm özelinde Samsun’a verdiği önem ve değerin en somut fotoğrafı işte şu elimde gördüğünüz fotoğraftır. Burası Samsun’un merkezindeki Arkeoloji ve Etnografya Müzesi. İhalesi 2017 yılında yapıldı, inşaat başladı, firma iflas etti; inşaat iki yıldır harabeye dönmüş durumdadır” şeklinde konuştu.