24 / 12 / 2024

Samsun'da tarihi hanların restorasyon çalışmaları sürüyor!

Samsun'da tarihi hanların restorasyon çalışmaları sürüyor!

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, kent genelindeki tarihi hanları kentin kültürel, turistik ve de sosyal hayatına daha fazla katkı sağlar hale getireceklerini söyledi....



Başkan Yılmaz, Saathane Meydanı Projesi kapsamında restore edilecek Ahi Ali Bin Ali Paşa Vakfı'na ait 500 yıllık tarihi Taşhan ve onarımının ardından hizmete açılan Anadolu Selçuklu Devleti Hükümdarı 2. Gıyaseddin Keyhüsrev dönemi yapılarından 800 yıllık tarihi Çakallı Han'ın, çevresindeki eski yapıların da restorasyonu ile toplumun kültür, sanat ve eğitim hizmetinde kullanmasını sağlayacaklarını kaydetti.


Samsun tarihine ışık tutan eski yapılardan taşhanlar, kentin sosyal hayatında önemli bir yer almaya hazırlanıyor. Bu güne kadar varlıkları pek bilinmeyen taşhanlar, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin projeleri ile yeniden gün yüzüne çıkıyor. Tarihi Saathane Meydanı Restorasyon Projesi kapsamında çevresindeki işyerlerinin yıkılmasıyla özgürlüğüne yeniden kavuşan  Canikli Ali Paşa sülalesinden Hazinedârzâde Süleyman Paşa'nın yaptırdığı Ahi Ali Bin Ali Paşa Vakfı'na ait 500 yıllık tarihi taşhan ile medrese, restore edileceği günü bekliyor. Restorasyon çalışmalarının ardından taşhan ile medrese, farklı kültür ve turistik konsepti ile topluma hizmet verecek.


Kentin diğer önemli tarihi taşhanı ise Çakallı mevkiinde bulunuyor. Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'dan Havza'ya giderken izlediği 'Atayolu' üzerindeki, Anadolu Selçuklu Devleti Hükümdarı 2. Gıyaseddin Keyhüsrev dönemi yapılarından Çakallı Han, 2001 yılında Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescil altına alınmış, 3 yıl önce restorasyonuna başlanmıştı. Samsun Valiliği İl Özel İdaresi tarafından restorasyonu tamamlanan taşhan, Büyükşehir Belediyesi'ne devrolmuştu. Selçuklular zamanından beri Karadeniz ticaret kervan yolunun önemli duraklarından olan 800 metrekare büyüklüğündeki taşhan, bir kültür alanı ve kafererya olarak hizmete vermeye başladı. Tamamen orijinal haline sadık kalınarak yeniden doğan taşhan da ileriki zamanlarda önemli kültür ve sosyal aktivitelere yer verilecek.


Çakallı taşhanla ilgili düşündükleri projeler hakkında bilgi veren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, hanın kent kültürü için büyük önem taşıdığını belirtti. Çakallı mevkiindeki melemen sektörünün, burada konaklayan kervancıların yemek kültürüyle ortaya çıktığı bilgisini veren Başkan Yılmaz, "Çakallı Han, ilimizin tarih ve kültür hazinesidir. Ayrıca burası ata yadigarıdır. Restore edilmesinden büyük mutluluk duyuyoruz. Bu tarihi değerlerimizi birer çeyiz sandığı gibi tekrar toplumsal hayata kazandırmak istiyoruz. Çakallı Han ve çevresini daha da güzelleştirmeyi planlıyoruz. Tarihi çakallı köprüsünü de içine alacak konseptte çevresindeki eski evleri alıp restore ederek kafeteryalara dönüştürelim istiyoruz. Çevredeki binaları kamulaştırıp kaldırırsak daha güzel bir mekan olarak karşımıza çıkacak ve  hızla Samsun'un kültürel, turistik ve sosyal hayatına katkı verir hale gelecek." dedi.


HANLARIMIZ HAYATIN İÇİNDE YER ALACAK


Taşhanları restore edip bırakmak  yerine onların toplum hayatında önemli bir yer edinmelerini sağlamak istediklerini dile getiren Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, "Onlara birer fonksiyon giydirmek, hayatın içine sokmak gerekiyor. Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, burayı lokanta kafeterya gibi tarzda kullanmamızı önerdi. Biz de buna da uyup bu nadide eserimizi kültür, sanat, eğitim hizmetinde kullanacağız. Ama bu estetiği bozmayacak ve rahatsız etmeyecek mesafede lokanta, kafeterya, fırın, tuvalet gibi sosyal hayatın gelişmesine katkı verecek unsurlar koyacağız. Bunu kurula kabul ettirdik. Şimdi ihalesini yapacağız. Hanın bulunduğu bölgenin topografyası uygun olmadığı için Samsun-Ankara karayolundan bir bağlantı yolu yapacağız. Bağlantı yolunu da aydınlatarak hanın görülebileceği ve ilgi çekebileceği bir hale getireceğiz." açıklamasında bulundu.


BÜTÜN DEĞERLERİMİZİ GÜN IŞIĞINA ÇIKARACAĞIZ


Samsun'un yeraltı veya yerüstünde değeri olabilecek, açığa çıkabilecek, kentsel değeri yükseltilebilecek, insanında, tarihinde, kültüründe, sanatında, ilminde  neyi varsa 2023'e giden süreçte didik didik bulup gün ışığına çıkaracaklarının altını çizen Başkan Yılmaz, "Şimdi bu uğraşı veriyoruz. Saathane Meydanı'ndaki taşhanın restorasyonunu da 1 yıl içinde tamamlayıp halkımızın hizmetine sunacağız. Bu şehri kalkındıracağız. Bu şehri kalkınma ve gelişmişlikte diğer şehirlerle yarışta geri bırakmayacağız. Şehrimizin geleceği çok güzel olacak. Gayret etmemiz ve çalışmamız gerekiyor.  Bunu da bütün gücümüzle yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.


Başkan Yılmaz, Büyükşehir Belediye'sini ziyaret eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybek'e  taşhanların restorasyonları ve işlevleri hakkında ayrıntılı bilgi vermişti. Zeybek ise belediye binasından ayrılırken projeyi görüp, Samsun'a önemli bir hizmet olacağını belirtmişti.

Samsun Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön