Sanatla yoğrulan demir, milyar dolarlık ferforjeye dönüşüyor
Kapı, pencere ve evlerin iç bölümlerine süsleme amacıyla yapılan işlenmiş demir ferforjeye talep, villa projelerinin artmasıyla büyüyor.
Özellikle müstakil ev ve villa projelerinde tercih edilmesi sayesinde 1 milyar dolarlık hacme ulaşan ferforje kullanımının bu yıl yüzde 10, gelecek yıl yüzde 20 artması bekleniyor. Ferforje, çevresini ve içini süslediği villaların fiyatını da etkiliyor.
Evlerde kapı, pencere, balkon ve merdivenleri süsleyen işlenmiş demir anlamına gelen ferforje, Türkiye
'deki villaların yüzde 75'inde bulunuyor. Sektörün büyüklüğü son dönemdeki villa projelerindeki artışla 1 milyar dolara ulaşmış durumda. Konutlara yönelik ferforje ve demir sektörünün bu yıl yüzde 10, gelecek yıl ise yüzde 20 büyümesi bekleniyor. Apartmanlarda ve sitelerde yerini alüminyuma kaptıran ferforje, ağırlıklı villalarda tercih ediliyor. Villaların,pencereleri, bahçe duvarları, girişleri, korkulukları ve garajlarını süslüyorlar. Hatta, çevresi ferforje demirlerle kaplı villaların değeri artıyor.Villalarda kullanılıyor
Ergül Ferforje
'nin Kurucu Ortağı Selçuk Ergül, ferforjenin ağırlıklı olarak villalarda kullanıldığını belirterek, apartmanlarda hırsızlığa karşı koruma amaçlı giriş katlarındaki pencerelerde de tercih edildiğini söyledi. Son dönemde inşaat firmalarının ferforjeyi doğrudan kendilerinin yaparak, binaları bu şekilde satışa çıkardığını dile getiren Ergül, 'Alüminyum önümüzü biraz kesti. Ama alüminyumlar sadece balkonlarda korkuluk olarak kullanılıyor. Bu nedenle birçok üretici ihracata da yöneldi' dedi.Ergül, bu yıl iç piyasanın seçim nedeniyle biraz daraldığını ancak, seçimler sonrasında iş yoğunluklarının arttığını ifade ederek, büyüklüğü 1 milyar dolara ulaşan sektörün bu yıl yüzde 10, gelecek yıl da yüde 20 büyümesini beklediklerini kaydetti.
Yeni projelerle büyüyecek
Son dönemde yabancı şirketlerinde devreye girmesiyle birlikte hızla artan yeni villa projeleriyle sektörün ivme kazandığını aktaran Ergül, gelecek yıl inşaatların ferforje demir kullanım aşamasına geldiğinde sektörün yüzde 20 büyüyeceğini dile getirdi. Ferforjenin metretül fiyatı kullanım alanına göre değişiyor. Duvarüstü korkulukların metresi montaj dahil 80 YTL artı KDV
'den başlıyor. Fiyatlar 250-300 YTL'ye kadar çıkıyor. Özel tasarımların ise metretülü 200 YTL'den başlayıp 600 YTL'ye kadar yükseliyor. Pencere korkuluğunın metrekaresi 80 YTL'den başlayıp, 300 YTL'ye kadar çıkıyor. Garaj kapılarının metrekare fiyatı da, 300 YTL-1.200 YTL arasında değişiyor.Selçuk Ergül, sektörde el işçiliğinin yüzde 5 olduğunu dile getirerek, genelde farklı olmak isteyen insanların el işçiliğini tercih ettiğini, merdiven korkulukları gibi mekanlarda hazır model yerine özel tasarımlara yöneliş olduğuna işaret etti. Ergül, bu yıl önceki yıllara göre daha fazla hazır modellerin kullanıldığını ancak, artık fabrikasyon malzemede de daha önceki düz çubuklar ve yapraklı halkalar gibi motiflerin bırakıldığını, yeni modellere geçildiğini aktardı.
Bu yıl ferforje uygulatanların çoğu hazır modeller yerine, yine fabrikasyon malzemeden çizim yaptırıyorlar. Ancak evsahiplerinin çoğu yeni tarzı yakalamaya çalışıyor.
Çin ferforjecileri de korkutuyor
Son bir yıl içinde Çin
'in fabrikasyon ferforje üretimine geçmesi Türkiye'deki üreticileri de sıkıntılı döneme soktu. Bunun gelecek yılllarda piyasada bir daralma meydana getirmesinden korkuluyor. Köksallar Ferforje Kurucusu Yılmaz Köksal ise, ferforje sektörünün tamamen makine sistemine döndüğünü dile getirerek, sektörün yüzde 75'ini gelişmekte olan ülkelere ihraç ettiğini aktardı. Gelir seviyesi yüksek yerlerde fabrikasyon ferforje ürünlerinin tercih edilmediğinin altını çizen Köksal, villa tarzı yapılarda daha çok kullanılan ferforjede yetenekli ustaların yetiştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.Demir sanatla ferforje oluyor
Demire sanat katılıp, işlenmiş hali, ferforje olarak adlandırılıyor. Ancak son dönemde ferforje sektörü fabrikasyon demir doğrama sektörüne dönüştürülmüş durumda. Yılmaz Köksal, ferforjede her ürünün orijinal olması durumunda buna ferforje denilebileceğini kaydetti. Köksal, şunları söyledi: 'Türkiye
'de villalarda tercih edilen ferforjeler el sanatı olduğunda daha zevkli ve görünümü güzel ürünler elde ediliyor. Son bir yıldır fabrikasyon ürünler bahçe duvarlarında tercih ediliyor. Fabrikasyon ürünler genellikle yedek parça olarak üretilir. Birleştirilip farklı model haline demirci ustaları tarafından getirilir.'(Hürriyet)