Sancak Acıpayam Çiftliği dünyada ilk üç arasında!
Ethem Sancak, Denizli'de 70 milyon dolarlık yatırımla Sancak Acıpayam Tarım İşletmesi çiftliğini oluşturduklarını anlattı
Tarıma 1.5 milyar liralık kaynak aktararak özel sektör bankaları arasında lider olan Denizbank, sektöre yeni girmek veya büyümek isteyenler için `Tarım+' paketini çıkardı. Banka, 7 yıl vadeli kredi verecek
Tarım sektörüne verdiği 1.5 milyar liralık kredi ile özel sektör bankaları arasında birinci sıraya yükselen Denizbank, yeni ürünü Tarım Plus'la (Tarım+) sektördeki varolan üreticilerin işletmelerini büyütmek, aynı zamanda da bugüne kadar tarıma yatırım yapmayan grupları bu alana yönlendirmek için kolları sıvadı. Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, bankanın tarım sektöründeki yatırımlarını büyütmek isteyen üreticilere ya da sektöre girmek isteyen yatırımcılara yön vermek amacıyla sunduğu Tarım+ paketinin tanıtıldığı toplantıda, ürün kapsamında 2012'ye kadar 1.5 milyar, toplamda da 4.5 milyar liralık kredi vermeyi planladıklarını söyledi. Sektörün önde gelen yatırımcılarının da katıldığı basın toplantıda konuşan Ateş, bankacılık sektöründe toplam nakdi krediler içerisinde tarımın payının yüzde 3.8 olduğunu belirterek, Denizbank'ın toplam nakdi kredileri içerisinde tarımın ise yüzde 10 pay aldığını vurguladı. Tarım kredilerinde hızlı bir gelişme olduğunun altını çizen Ateş "10 milyar dolarla sınırlı olan tarım kredileri miktarının 3-4 yılda en az 25-30 milyar dolara gitme potansiyeli var" dedi.
TARIMDA ÖLÇEK BÜYÜYECEK
Denizbank İşletme ve Tarım Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sun da Tarım+'ın mevcut tarımsal yatırımını büyütmek isteyen üreticiye olduğu kadar, tarım alanında faaliyeti bulunmayan ancak bu alandaki potansiyeli değerlendirmek isteyen girişimcilere yönelik olduğunu vurguladı. Sun "Tarıma yatırım yapmak isteyenlere rehberlik hizmeti sunacağız" diye konuştu. Tarımın uygulama ve gelişim sürecinde yatırım büyüklüğünün önemli bir kriter olacağını belirten Sun "Geleceğin yatırım alanlarını örtü altı tarım, meyvecilik ve süt sığırcılığı olarak görüyor ve Tarım+ projemizde de bu alanlara öncelik veriyoruz. Projede 7 yıla varan vade ile finansman desteği sağlanacak" diye konuştu.
Deniz Emeklilik'in satışında Dexia'dan sinyal bekliyoruz
Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, Tarım+ toplantısının ardında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Satış sürecine giren Deniz Emeklilik ile ilgili soruları yanıtlayan Ateş "Dexia Grubu'ndan da bir sinyal bekliyoruz. Bu çerçevede proses yürütülecektir. Çok talibi olacağını düşünüyorum" dedi. Deniz Emeklilik'te şu an için hiçbir tasarruflarının olmadığını belirten Ateş "Ama ne olursa olsun kontrol hissenin devri de söz konusu olsa, gelecek olan ortak, yabancı ortak, çok büyük olasılıkla bizim dağıtım ağımızı kullanacak.
Bu sigortayı Denizbank şubeleri satıyor. Banka sigortacılığı dediğimiz yönde biz, 3 senede teknik kârlılıkta Garanti'nin arkasından hemen ikinci olduk" şeklinde konuştu. Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş "Sektöre yeni bir oyuncu mu gelecek?'' sorusuna ise "Onu bilemiyorum. Proses henüz açık değil. Dexia Grubu'ndan da biz bir sinyal bekliyoruz. Bu çerçevede proses yürütülecektir. Çok talibi olacağını düşünüyorum" yanıtını verdi.
Duayenler tecrübelerİnİ anlattI
Sancak Acıpayam çiftliği dünyada ilk üç arasında
Hedef Alliance Holding Başkanı Ethem Sancak, tarımın çok stratejik bir sektör olduğunu vurgulayarak, ''Tarımı ihmal ettik. Çobana kız vermedik. Tarıma yatırım yapmak ülkenin kurtuluşu ve geleceğidir. Bir girişimci açısından da olağanüstü kârlı" diye konuştu. Sancak, Denizli'de 70 milyon dolarlık yatırımla Sancak Acıpayam Tarım İşletmesi çiftliğini oluşturduklarını anlattı. Çiftliği 2.5-3 yılda amorti etmeyi beklediklerini belirten Sancak, Türkiye'de 3 yılda kendisini amorti eden bir sanayi tesisi bulunmadığını ve tesislerinin dünyanın en verimli ilk üç çiftliği arasına girdiği vurguladı. Sancak "Doğan bir boğaya da Ethem adını koydular. Süt verimini hayvan başına 25 kilo olarak planlamıştık, şimdi 36 kilo süt alıyoruz" diye konuştu. Tarıma verilen kredilerin az olduğunu ifade eden Sancak "Bazı büyük bankalarımız 'tezek kokuyor' diye tarıma iğrenerek bakarken, Denizbank bu güzel kokuyu aldı ve olağanüstü bir özveriyle bu işlere girdi" dedi. Sancak, Türkiye'nin gelecekte Avrupa'nın ve bölgesinin gıda ambarı olacağını da sözlerine ekledi.
Vural Ak, 100 bin aileye ücretsiz 10 adet ceviz fidanı dağıtacak
Yaklaşık 6 bin dönüm arazide ceviz ve badem yetiştiren Intercity Genel Müdürü Vural Ak da tarım sektörünün Türkiye için hâlâ bakir sektör olduğunu belirtti. Türkiye'de tüketilen ceviz ve bademin yüzde 60'ının ithal olduğuna işaret eden Ak "İki ürün, 100 yaşına kadar meyve veriyor. Biz kendi elimizde bir altın madeni oluşturabiliriz'' diye konuştu.Bir ceviz ağacının 500-550 dolarlık meyve verdiğinin altını çizen Ak, çocuğu olan ailelere destek olmak için 1 milyon fidan yetiştirip, 100 bin aileye 10'ar fidanı ücretsiz dağıtmayı planladıklarını böylece, eğitim masraflarının karşılanabileceğini söyledi.
Dünya iflasa giden yolda
TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Nihat Gökyiğit ise, dünyanın tarımsal alanda cepten yemeye başladığını bu durumun ekonomi dilinde adının ise 'iflasa gidiş süreci' olduğunu belirterek tarımsal yatırıma ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. Toplam 1 milyon ağaç diktiklerini ve kurak mevsimde yetişebilen ağaçlar konusunda araştırmalar yaptıklarını belirtti. Gökyiğit "Piyan diye bir bitki var. Bu bitki 3 yumurtaya sahip. Bu bitki ile fasulye, nohut gibi ürünleri evlendirebilirsek, 3 kata kadar verim alabiliriz" dedi.
Türk çiftçisi borcuna sadık
Hakan Ateş de, tarımda sorunlu kredilerle ilgili yaptığı açıklamada, tarımda yüzde 8-10'ları bulan problemli ve takibe uğramış kredi bulunduğunu söyledi. Ateş, şöyle konuştu: "Tarım ödeme riski olmayan bir kesim. Öyle bölgeler var ki hiç problem yok, iyi ürün alıyor, ödüyor. Yüzde 95'in üzerinde ödüyor. Geri kalan kesimlerde eğer olağanüstü durumlar varsa biz de oturup yeniden yapılandırıyoruz."
Star