26 / 11 / 2024

Sancaktepe Bilim Deney Merkezi açılıyor!

Sancaktepe Bilim Deney Merkezi açılıyor!

Sancaktepe Kaymakamlığı ortaklığı ile hazırladığımız, Sancaktepe Bilim, Deney Merkezi ve Gözlemevimiz İstanbul Anadolu yakasında bir ilk olma özelliği taşıyor. Sancaktepe Bilim Deney Merkezi 14 Şubat Cuma günü açılıyor...




Sancaktepe Kaymakamlığı  ortaklığı ile hazırladığımız, Sancaktepe Bilim, Deney Merkezi ve Gözlemevimiz İstanbul Anadolu yakasında bir ilk olma özelliği taşıyor. Merkezimiz, 9m iç çapında 52 kişi kapasiteli bir planetaryum, 240m² büyüklüğünde Bilim Atölyesi ve 14'' Katadioptrik Teleskoplu Otomatik kubbeli gözlemevinden oluşuyor. 


Amacımız, ilköğretim ve lise çağındaki öğrencilerin sınava dayalı bilgi depolayıp bilgiyi yerinde kullanamayan, senteze dönüştüremeyen bireyler olmasından ziyade; fen ve teknolojiye ilgi duyan, bilgi, bilim ve teknolojiyi etkin olarak kullanabilen bireyler olmasını sağlamak. 


Bu sayede öğrenciler, doğanın temel işleyiş mekanizmalarını günümüzün bilimsel bakış açılarıyla değerlendirip, yaşadığı doğal ortamlar arasındaki etkileşimleri en iyi şekilde algılayarak yorumlayabilen bir bakış açısı kazanabilecek.

Planetaryum deyince… 


Planetaryum dilimizde, "Gezegenevi" ,  "Yıldızevi" yada  “Gökevi” olarak adlandırılıyor. Planetaryumlar, özel olarak hazırlanmış projektörden ve küresel bir tavandan meydana geliyor. Projektörden küresel tavana yansıtılan gökyüzü simülasyonu ile gezegenler, ay, takımyıldızları ve bu gibi birçok astronomik olayları gerçekçi bir şekilde izleyebileceğiniz ve astronomi hakkında birçok bilgi edinebileceğiniz yerler.

Aynı zamanda dijital planetaryumlarda küresel ekrana göre özel olarak hazırlanmış 25 dk ile 40 dk arasında değişen film gösterimleri de izlenebiliyor.

Planetaryum ne işe yarar?

Sancaktepe Bilim ve Deney Merkezi bünyesinde faaliyet gösterecek planetaryum; 9m. Kubbe çapına sahip. 52 kişi oturma kapasitesi olan salonda 45 derece eğimli özel koltuklar mevcut. Planetaryum cihazımız 2560x1600 çözünürlüklü balık gözü merceklidir. Projeksiyon cihazımıza bağlı yüksek kapasitede bilgisayar ve ses sistemi faaliyet gösteriyor.

Planetaryum (gezegenevi) sisteminde gözlemevimizde gözlem öncesi gökyüzünde görünen yıldızları gösterebildiğimiz bir program (Stellarium) ile herhangi bir zamandaki gökyüzünü, planetaryum kubbesine yansıtarak izleyicilerin gökyüzünü daha yakından tanımasına yardımcı olabileceğiz.

Arşivimizde bulunan lisansı Sancaktepe Belediyesi’ne ait olan Türkçe dublajlı 8 adet film ile izleyiciler; güneş sisteminin nasıl oluştuğunu, dinazorların bu dünya üzerinde nasıl yaşadıklarını ve nasıl yok olduklarını, dünyanın vahşi yaşamı hakkındaki bilgilerini film ve animasyon tadında izleyecekler..

Ayrıca ziyaretçilerimiz; dünya üzerindeki buz kütlelerinin incelenmesi ile güneş sistemi içerisinde diğer buz kütleleri hakkında yeni bilgilere ulaşacaklar, zaman asansörü ile dünya üzerinden uzaya seyahat edecekler.

Örneğin; Satürn gezegenine gönderilen uzay araçları ile Satürn’ün halkaları ve uyduları hakkında ve Çikolata gezegeni ile uzay hakkında farklı yeni bilgilere ulaşacaklar. 

Artık, Sancaktepe’de gökyüzü daha net görülecek 

Bildiğiniz gibi günümüzde şehirleşmeden kaynaklanan ışık kirliliği yüzünden her geçen gün gökyüzünü kaybediyoruz. Bu olumsuz etkiden dolayı gökyüzünde çok az sayıda yıldız görünüyor ve insanlar, güzel bir gökyüzü görüntüsü için şehir merkezlerinden uzaklaşmak durumunda kalıyor.

İşte Planetaryumlar bu noktada çok işlevsel olarak insanları muhteşem gökyüzü ile buluşturuyor. 

Gelen ziyaretçilere görsel anlamda etkileyici görüntüler sunabilen bir yapı arzediyor, insanların evrene olan ilgisini artırmakta ve gelenlere görsel bir ziyafet de sunuyor aynı zamanda…

Bunun yanında Planetaryumlar okulların eğitim sistemini destekleyici programlarla çocukların temel astronomi bilgisine etkin destek olacaktır.





Geri Dön