04 / 05 / 2024

Sancaktepe'de yılların imar sorunu bitti!

Sancaktepe'de yılların imar sorunu bitti!

2009 yılı sonu itibari ile Sancaktepe'de 50 cadde ve sokak oluşturulması için 9543 m yol açma çalışması yapıldı



Sancaktepe Belediyesi'nin, çocukların okul sonrası zamanlarını sokakta ve internet kafelerde geçirmelerini önlemek amacıyla açtığı kültür ve bilgi evlerinde tecrübeli öğretmenler eşliğinde ders veriliyor

Sancaktepe Belediyesi `Her Mahalleye Bir Kültür ve Bilgi Merkezi' projesi kapsamında; 3 kültür ve bilgi merkezini hizmete açtı. Kültürel ve sosyal hayatın yaygınlaşmasına yardımcı olmak ve çocuklara bu doğrultuda rehberlik etmek ve yönlendirmek düşüncesiyle açılan kültür ve bilgi merkezleri sayesinde; hem ders çalışma ortamları müsait olmayan çocuklar derslerini çalışma ortamı buluyor, hem mahallelerde çocukların bilgiye ulaşma ve boş zamanlarını değerlendirme imkanı sağlanıyor, hem de bilgisayar ve internete ulaşma imkanı olmayan çocuklara bu imkanlar tanınıyor. Öğrencinin velisiyle birlikte merkeze üye olabildiği ve öğrenci için geçerli olan internet kullanımı ya da kütüphane gibi hizmetlerinden velilerin de yararlanabildiği kültür ve bilgi merkezleriyle ayrıca aileler de eğitimin içine dahil ediliyor.

ÜCRETSİZ DERS İMKANI

İlk kültür ve bilgi merkezini Sancaktepe Yunus Emre Mahallesi'nde açan belediye, burada yapılan programlarla okullarda eğitim-öğretim yapan geçlere yardımcı olmak amacıyla değişik branşlarda etütlere imkan veriyor. Kültür ve bilgi merkezindeki sınıflarda öğrenci sayısı azlığının yanı sıra, kitaplıklar, bilgisayarlar da bulunuyor. Bu nedenle, öğrenciler buradan aldıkları destekle derslerinde daha başarılı olmaları hedefleniyor. İlk kültür merkezine Yunus Emre'nin adını veren belediye, ikincine Mesnevi'nin yazarı Mevlana'nın ismini verdi. Tamamen ücretsiz olarak ilköğretim öğrencilerine sunulacak olan bilgi merkezinde her sınıf

25 kişiden oluşuyor. Kent genelinde çocukların okul sonrası zamanlarını sokakta, internet kafelerde geçirmelerinin önüne geçmek amacıyla açılan bilgi evinde;

öğrenciler tecrübeli öğretmenler eşliğinde ders alıyor. Sancaktepe'de açılan bir diğer kültür ve bilgi merkezi de Atatürk Mahallesi'nde açılan Hacı Bektaş-i Veli. Hacı Bektaş-i Veli Kültür ve Bilgi Merkezi, 5 katlı binada faaliyet gösteriyor.

Kültür ve bilgi merkezinde derslikler, internet odaları, etüt salonları, çok amaçlı 70 kişilik salon, kütüphane ve bodrum katta spor salonu bulunuyor. 

Ücretsiz sağlık hizmeti atağı

Sancaktepe'ye 3 yeni sağlık ocağı kazandırıldı. Şeyh Şamil, Biruni ve Hekimbaşı Şifa sağlık ocakları tam teşekküllü olarak ilçenin hizmetine sunuldu

Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yaparak mahalle sağlık taramasını hayata geçiren Sancaktepe Belediyesi, 5 bin 200 vatandaşa ücretsiz olarak sağlık kontrolü yaptı. İlçe Kaymakamlığı ve Kocaeli Üniversitesi ile birlikte imzalanan protokolle profesyonel bir denetim ekibi oluşturularak, belediyenin Samandıra ek hizmet binasında uzman doktor desteği veren Sigara Bırakma Merkezi de faaliyetlerine başladı. Sancaktepe'de bulunan yatağa mahkum hastaların sağlık hizmetini ayağına kadar götüren Sancaktepe Belediyesi, hareket kabiliyeti olmayan hastaları Avrupa Yakası hastaneleri dahil olmak üzere özel ambulanslarla hastanelere taşıyor. 

Araştırma hastanesi geliyor

Uzun süredir devlet hastanesi olmayışından dolayı sağlık alanında sıkıntılara maruz kalan Sancaktepeliler, yakında kendi hastanelerinde tedavi olabilecekler. Haziranda Sancaktepe Emek Mahallesi'nde temelleri atılacak olan Sancaktepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'yle, Sancaktepeliler 400 yatak kapasiteli hastaneye kavuşacak. 40.000 m2'lik bir alanda inşa edilecek olan hastane, ileri teknoloji kullanılarak sağlık bilimleri alanında bilginin üretildiği ve uygulandığı bir özelliğe sahip olacak. Uluslararası standartlara uygun özelliğe de sahip olacak olan hastane, hizmet kalitesi açısından da diğer ilçelerdeki hastanelere fark atacak. Sancaktepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin ilçede bulunan hasta ve yakınlarının ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak şekilde planlandığını söyleyen Sancaktepe Belediye Başkanı Erdem de hastane hizmetinin büyük fayda sağlayacağı belirtti. 

Hastalanmadan tedbir alınmalı

Her yıl 7-14 Nisan tarihlerinde kutlanılan `Dünya Sağlık Haftası' nedeniyle Sancaktepe Belediyesi, düzenlediği etkinliklerle toplumun ihtiyaçları doğrultusunda sağlık bilgilerinin geniş halk kitlelerine ulaştırılması, koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması, bireylerin sağlıklı yaşam konusunda bilinçlenmeleri, hastalanmadan gerekli tedbirleri almaları yolunda bazı çalışmalar yürüttü. Belediyenin sağlık hizmetlerinden olan evde bakım hizmetleri kapsamında, evde hasta ziyaretleri ve bakımı gerçekleştirildi. Aynı zamanda 1-7 Nisan tarihleri arasında Kanser Haftası'nın kutlandığı hafta boyunca vatandaşları kanser hastalığı konusunda bilinçlendirmek amacıyla da yapılan etkinlikler kapsamında; kadınlar yönelik meme kanseri taraması yapıldı. Kan grubu bilgi bankası oluşturma adına çalışmaların da yürütüldüğü ilçedi kan grubu tespitinin önemi ve bunun için oluşturulan kan grubu veri bilgisi hakkında bilgi veriliyor. Proje, Kadın ve Aile Sağlığı Merkezi'nce ortak yürütülüyor.

ŞAFAK YÜRÜYÜŞLERİNE DEVAM

Sabah gün doğmadan Sancaktepe'yi adım adım gezen Başkan Erdem, yaptığı çalışmayı aralıksız sürdürüyor. Yağmur kar demeden, haftanın belli günlerinde sabahları bir mahallede inceleme ve takip amaçlı yapılan yürüyüşlere, başkanın ekibi de katılıyor. Başkan Erdem, sabahın erken saatlerinde işlerine giden Sancaktepeliler ile ayaküstü sohbet edip, talep ve düşüncelerini dinliyor. Yaklaşık 5 ila 10 km süren yürüyüşe, zaman zaman halkta eşlik ediyor. 

BİN 600 KİŞİ İŞ SAHİBİ OLDU

Sancaktepe Belediyesi, ilçe Kaymakamlığı, Milli Eğitim Müdürlüğü ve İŞKUR'un katkılarıyla 34 farklı branşta eğitim veren `İstihdam için Meslek Eğitim Projesi'ni hayata geçirdi. yenibiriş.com'la profesyonel bir iş birliği yaparak Sancaktepeliler'in başvurularını Kariyer Merkezi'nden yakından takibe alan Sancaktepe Belediyesi, 6 bin başvurudan bin 600'ünü iş yerlerine yönlendirerek, iş sahibi yaptı. Kariyer Merkezi, ilçe sınırları içinde ikamet eden işsiz vatandaşlara yardımcı olabilmek için fabrika, işletme ve benzeri işyerleriyle irtibata geçiyor. 

İLÇE ARTIK DAHA YEŞİL

Park ve ağaçlandırma çalışmaları Sancaktepe'nin çehresini değiştirdi. Belediye, kenti güzelleştirme çalışmaları kapsamında; her yıl yeşil alan miktarını artırarak Avrupa standartlarına ulaştırmaya çalışıyor. Caddelerdeki refüjlerin düzenlenmesi çalışmalarının yanı sıra çınar, süs eriği, ıhlamur gibi özellikli ağaç dikimi ve bitkilerdirme işi ilçeyi bol oksijeniyle sağlıklı yaşam kaynağı yapıyor. 

BAŞKANLA VATANDAŞ BİR ARADA

Sancaktepe Belediyesi'nin her hafta Perşembe günü gerçekleştirdiği, halkın istek ve belediyeden beklentilerini doğrudan Belediye Başkanına ilettiği `Halk Günü Toplantıları' devam ediyor. Sanacaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem'in makamında gerçekleştirilen halk günleri toplantısında, her Sancaktepeli başkanla birebir görüşme imkanı buluyor. 

ALTYAPI ÇALIŞMALARI TAMAMLANIYOR

2009 yılı sonu itibari ile Sancaktepe'de 50 cadde ve sokak oluşturulması için 9543 m yol açma çalışması yapıldı. Bununla birlikte 72 sokak ve caddeye toplam 25 bin 507 ton stabilize, mıcır ve taş tozu serimi yapıldı. Sancaktepe'de asfalt serimin de kullanılan asfalt miktarı 27 bin 768 ton olarak tespit  edildi. Eskiyen yoların asfalt yaması içinse 9 bin 141 ton asfalt dökümü gerçekleştirildi. İlçede 62 sokak ve caddede 2 bin 200 metre yağmur suyu kanal imalat ve tamiratı yapan Sancaktepe Belediyesi, yol yapım ve asfaltlama çalışmaları içinde önemli bir yere sahip olan tretuvar işlerine de  yoğun bir şekilde ağırlık verdi. Geçtiğimiz yıl içerisinde seçimlerden sonra yıl sonuna kadar 117 cadde ve sokakta toplam 61 bin 190 m2 tretuvar imalatı gerçekleştirildiği Sancaktepe'de ayrıca eskiyen ya da yıpranan tretuvarların yenilenmesini de tamamlandı. Diğer çalışmalar ise sürüyor.

SANCAKTEPE SEVGİ MAĞAZASI 8 BİN KİŞİYİ GİYDİRDİ

Sancaktepe Belediyesi, sosyal belediyecilk anlayışı çerçevesinde şu çalışmaları gerçekleşti:

- Sivil Toplum Kuruluşları, okul müdürleri, muhtarlar, din görevlileri ve Cem evi temsilcileri ile bir araya gelerek sıkıntılarına ortak olduk.

-  Kültür turlarıyla tarihe yolculuk yapıldı.

-  Ramazan aylarında da her mahallede düzenlenen  birbirinden renkli organizasyonlarla Sancaktepe, tam  bir Ramazan Şehri haline geldi. 

- Kaymakamlık ile birlikte `Sevgi Mağazası'nı açan belediye yardım köprüsü kurdu. Bin 955 ihtiyaç sahibi vatandaşa 8 bin 570 kıyafet temin etti.

-  Toplu nikâh törenleri ile 218 çiftin dünya evine girmesine vesile olan Sancaktepe Belediyesi, 820 çocuğu da kıyafet hediye edip sünnet ettirdi.

- Aşevlerinde günlük 165 ihtiyaç sahibi vatandaşa günde 2 öğün sıcak yemek veren belediye, bugüne kadar 15 bin aileye gıda yardımında bulundu. 

YILLARIN SORUNU BİTTİ İLÇE İMARA AÇILDI

Sancaktepe'nin su havzası kapsamında yer alması nedeniyle daha önce iptal edilen imar planlarının Başkan Erdem ve ekibi tarafından yeniden hazırlanıp Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından da onaylanmasıyla Sancaktepe'nin yıldızı parladı

İstanbul'un en genç ilçelerinden olan Sancaktepe'de yıllardır bir sorun olan imar krizinin sona ermesinin ardından yoğun bir hizmet maratonu başladı. Anadolu Yakası'nın cazibe merkezi olma yolunda ilerleyen ilçenin, su havzası kapsamında yer alması nedeniyle daha önce

iptal edilen imar planlarının Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem ve ekibi tarafından yeniden hazırlanıp

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından da onaylanmasıyla Sancaktepe'in yıldızı parladı. Yeni imar planlarıyla sadece Sancaktepe ve Sancaktepeliler için değil, İstanbul'a yemyeşil çevresi ile yeni ticaret ve istihdam alanlarıyla bir bölge kazandırmış olacak.

GELECEĞİN VİZYON İLÇESİ OLACAK

Belediye Başkanı Erdem, Sancaktepe'de yıllardır yaşanan imar sorununun çözümüne ilişkin "Önümüzdeki en büyük sorun imardı. Yoğun bir çalışmanın içerisine girerek, geçtiğimiz süre zarfında gecemizi gündüzümüze katıp çalışarak bu meseleyi çözüme kavuşturduk. Çünkü imar konusu başta istihdam olmak üzere birçok problemin ana kaynağıdır. Biz örnek bir çalışma ile bu meseleyi çözdük" şeklinde konuştu. 1/1000'lik imar planlarının 5 ay gibi bir sürede hazırlayıp büyük bir projeyi gerçekleştirdiklerini vurgulayan Erdem, imar planlarıyla ilçe bütününde nitelikli ve şehircilik ilkeleri doğrultusunda bir yapılandırmaya gidileceğini belirtti. 

KAÇAK BİNAYA  İZİN YOK

İlçede ruhsat konusunda da ciddi sıkıntılar olduğunu söyleyen Başkan Erdem; ruhsat konusunda çözüm arayan vatandaşlar için kamu haklarını da gözeterek çözüm üreteceklerini belirtti. Kaçak binaya müsaade etmeyeceklerini vurgulayan Erdem "Kaçak yapıda, yapacak hiçbir şey yoktur. Ancak bu işin çözümü, merkezi hükümet imar affını çıkardığı zaman yani Ocak ayından önceki binalar için kanun çıkarsa çözülür" dedi. Başkan İsmail Erdem, Sancaktepe'nin sorunlarını bildiklerini, birlik ve beraberlik içinde çözmekten yana olduklarını ifade etti. 

ÇÖZÜM MASASI HALKIN SORUNLARINI ÇÖZÜYOR

Vatandaşa maksimum memnuniyet sunmayı hedefleyen Sancaktepe Belediyesi Çözüm Masası, belediyeye gelen vatandaşı karşılayan, her türlü işlemini güler yüzle ve hızlı bir şekilde gerçekleştiren ve konusunda uzman bir ekipten oluşuyor. İşlemler en hızlı bir şeklide çözüme ulaştırılırken zaman gerektiren işlemler yetkili birimlere vatandaş adına takip edilerek hızla çözüme ulaştırılıyor. Çözüm Masası'na bugüne kadar iş talebinden, çeşitli dilek ve şikâyetlere kadar binlerce başvuru yapıldı. Tüm başvuruları anında kayıt altına alan Çözüm Masası, amacına uygun çalışarak vatandaşın şikayetlerini hızlı bir şekilde sonuca yönlendiriyor. 

İLÇEDE KÜLTÜREL EKSİKLİKLER VAR

Zeynep Sepetçi (Esnaf): Sancaktepe eskiye göre çok güzel bir ilçe oldu. Eskiden çamur deryasıydı burası. Ayakkabılarımız çamur olurdu. İlçemizin imara açılmasıyla daha güzel bir ilçe olacağını düşünüyorum. Kültürel yönden de bazı eksiklikler var. İnsanların kültür seviyeleri çok düşük. Çok amaçlı kültür merkezleri yapılmasını istiyoruz. 

PARKLARIMIZ YETERLİ DEĞİL

Hüsamettin Selekçi (Öğrenci): Sancaktepe'de çok az park var. Ailemizle veya arkadaşlarımızla gideceğimiz bir park olsun istiyoruz. Acilen bir hastaneye de ihtiyacımız var. Hastane için başka ilçelere gitmek zorunda kalıyoruz. Yada sağlık ocaklarına gidiyoruz. Ama yeterli olmuyor. 

SOSYAL PROJELERE AĞIRLIK VERİLMELİ

Cengiz Özgür (Kuyumcu): İlçe son 1 yıl içinde değişti. Henüz yeni bir ilçe olmasına rağmen hızla gelişiyor. Altyapı yatırımlarına ağırlık veriliyor daha çok. Biraz da çevre ve sosyal projelerle ilgili yatırımlara ağırlık verilmeli. Sancaktepe'de ciddi bir tinerci çocuklar sorunu var. Bir de başı boş köpekler. Bu sorunlara da el atılması gerekiyor.

Sayılarla Sancaktepe

Yüzölçümü:     61,90 km2

Nüfus:     241.000

Mahalle sayısı:     20

Köy sayısı:     1

Anaokulu:     6

İlköğretim:     29

Lise:     7
Gül Çelikkol / Star


Geri Dön