03 / 05 / 2024

Sani Şener: 43 yılda 7 bin 713 projeye imza attık!

Sani Şener: 43 yılda 7 bin 713 projeye imza attık!

İnşaat sektörü, bugün Çin'in ardından dünyada ikinci sırada yer alıyor. Farklı coğrafyalarda birçok yatırım hayata geçiren TAV Grubu'nun CEO'su Sani Şener, "Türk ekonomisindeki itici güç görevimiz artarak devam edecek" dedi.



Dünyanın en büyük müteahhitlik şirketleri arasında ikinci sırada yer alan Türkiye, inşaat sektöründe son 30 yıldaki büyümesiyle dünya ligindeki yerini sağlamlaştırıyor. 



Havalimanından dev rezidans projelerine kadar birçok alanda dünyaca ünlü projenin inşaatına imza atan TAV Grubu'nun CEO'su Sani Şener, "Özellikle 2001 krizinden sonra sağlanan ekonomik istikrardan en çok yararlanan sektörlerden biri inşaat. Bunun geri dönüşü olarak da inşaat sektörü yarattığı katma değer ve istihdam ile ekonominin lokomotifi olmayı artırarak sürdürdü. Bundan sonraki yıllarda da Türk inşaat sektörünün gerek yurtiçi gerek yurtdışında yakaladığı bu ivmeyi daha da yukarılara taşıyacağını, kendisine bağlı işkollarımn gelişimine de daha fazla katkıda bulunarak Türkiye ekonomisine itici güç olmaya devam edeceğini düşünüyorum" dedi. 




MEGA PROJELER 

İnşaat sektörünün gelişmesinde hükümet politikalarının, uluslararası kredi kuruluşlarının, politika ve ekonomiyi etkileyen kararlarnun doğrudan rolii bulunduğunu anlatan Şener, "Türk inşaat sektörü de oluşan bu şartları iyi değerlendirerek bu süreçte geçirdiği yapısal değişimle kunımsallaştı. Sadece konut üretimi ile sınırlı kalmayıp daha teknik ve uzmanlık isteyen köprüler, tüneller, havalimanları, barajlar gibi alanlarda kendini geliştirdi. Şu anda rekabete açık ve güçlü finansman kaynaklarına sahip bir yapıya sahip olan Türk inşaat sektörü 30 yıl öncesine göre karşılaştırdığımızda büyüyen ülke ve şehirlerin vazgeçilmezi olan mega projeleri gerçekleştirme kapasite ve uzmanlığına kavuştu diyebiliriz" dedi.




43 yılda 7 bin 713 projeye imza attık 

TÜRK İnşaat sektörünün hem yerel hem de küresel anlamda iki bölümde yer aldığını vurgu yapan Şener'in verdiği bilgilere göre Türk müteahhitlik sektörü yurtdışına açıldığı 1972'den bugüne kadar 104 ülkede toplam 301.2 milyar dolarlık 7 bin 713 proje üstlenerek önemli büyüme rakamları kaydetti. Çin'in ardından Türkiye'nin 42 firma ile dünyada ikinci sırada olduğunu vurgulayan Şener, "TAV İnşaat olarak da havalimanı kategorisinde birinci olarak dünyanın en büyük havalimanı inşaat şirketi olduk. Bu hem bizim hem de sektörün geldiği noktayı gösteriyor" dedi. 



Hedefimizde farklı coğrafyalar olmalı

1972'den bu yana yurtdışında da faaliyet gösteren Türk inşaat sektörünün daha çok Ortadoğu, Kuzey Afrika, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri gibi yakın coğrafyalarda iş yaptığının altını çizen Şener, şöyle devam etti: "Her ne kadar kültürel ve politik yakınlığımız olsa da bu coğrafyalarda da uluslararası müteahhit olabilmenin zorlukları yaşandı. Özellikle kontrat ve talep yönetimi konusunda çok yol kat edildi. Sektörün halen bir öğrenme sürecinde olduğunu düşünüyorum. Hedefimiz farklı coğrafyalarda da sektörün iş yapabilirliğini artırmak, Türk İnşaat sektörünü küreselleştirebilmek olmalı." 



Sabah Ek 


Geri Dön