29 / 04 / 2024

Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi turistlerin ilgi odağı haline geldi!

Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi turistlerin ilgi odağı haline geldi!

Dünya " Sakin Şehir " ağına dahil edilen Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi, bozkırın ortasında Akdeniz kasabasını andıran görünümüyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi...



Tarihi taş evleri, etkileyici doğal güzelliği ve romanlara konu olan Fırat Nehri'nin kıyısındaki Halfeti, turistlere her mevsim ev sahipliği yapıyor. Yılda ortalama 200 bin kişinin ziyaret ettiği Güneydoğu'nun gizemli beldesi, turizm hareketliliğine rağmen sakinliğiyle de dikkat çekiyor.


Şanlıurfa bozkırında kıvrılarak ilerleyen iki şeritli yolun sonunda insanı büyüleyen Akdeniz sahil kasabası görüntüsüyle Halfeti, Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi tarafından yaklaşık altı ay önce "Cittaslow" (Sakin Şehir) ağına dahil edildi.


Dünya üzerinde 9'u Türkiye'de olmak üzere 187 üye kenti bulunan Cittaslow organizasyonu, nüfusu elli binin altındaki aday yerleşim yerlerinin arasından yerel kültür, tarihi doku gibi 70 kritere dayanarak üyelerini seçiyor. Mimari kimliği ve yöresel mutfağa sahip Halfeti, "Sakin Şehir" unvanıyla huzur veren dokusunu da bir nevi tescillemiş oluyor.


Birecik Barajı'ndaki tekne turları Halfeti'nin su altında kalan yarısı olan "batık kenti" görme imkanı sunuyor. Yaklaşık bir saat süren tur sırasında birçok medeniyete uç kale olarak hizmet eden ve İncil'in bir nüshasının da çoğaltıldığı rivayet edilen Rumkale'yi, minaresinin bir bölümü su altında kalan Savaşan köyünü görme fırsatı bulmak mümkün.


Halfeti, göl üzerindeki yüzer restoranlarıyla da ziyaretçilerine yöresel mutfağının zenginliklerini sunuyor.


- Bodrum ile Mardin'in karışımı


Halfeti Kaymakamlığı Proje Koordinatörü Nihat Özdal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halfeti'nin, Fırat Nehri manzarası, mimari kimliği ve taş evleriyle yöre turizmine katkı sağladığını söyledi.


Şehri, "saklı cennet" olarak nitelendiren Özdal, "Halfeti, Bodrum ile Mardin'in eşsiz bir karışımıdır. Burada su nerede bitiyor, hayat nerede başlıyor, tam olarak bilemezsiniz" dedi. 


Cittaslow organizasyonunun, Halfeti'yi "Sakin Şehir" ilan etmesiyle alternatif tatil arayan turistlerin ziyaretlerini artırdığını vurgulayan Özdal, 1800'lü yılların başında Ermeni Adur usta tarafından inşa edilen Halfeti Camisi'nin görülmeye değer olduğunu ifade etti.


Halfeti'ye hakim noktadaki Rumkale'nin Hristiyanlar açısından önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Özdal,  kalenin, Anadolu'yu fethetmek isteyen medeniyetler açısından bir giriş kapısı işlevi gördüğünü sözlerine ekledi.


AA


Geri Dön