23 / 12 / 2024

Santralistanbul iklim değişikliği sergisini ağırlıyor!

Santralistanbul iklim değişikliği sergisini ağırlıyor!

İklim değişikliğine dikkat çekmek için gerçekleştirilen "İklim Değişikliği: Hayata Tehdit ve Yeni Enerji Geleceği" sergisi, 4 Ekim 2011 - 5 Ocak 2012 tarihleri arasında Santralistanbulda ziyaret edilebilecek



Sergi için Santralistanbul Ana Galeride gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Arter Tasarım Genel Müdürü M. Hakan Elbir, konuyu sadece sergi olarak ele almak istemediklerini, bu nedenle sergiye yerel unsurlak eklemek için aylarca çalıştıklarını söyledi.

Elbir, aynı serginin 2008 yılında Amerikan Doğal Tarih Müzesi tarafından New Yorkta açıldığını ve 237 bin kişi tarafından ziyaret edildiğini belirterek, İstanbuldaki serginin, günümüzde enerji müzesi olarak kullanılan eski bir elektrik fabrikasında açılmasının serginin ana fikrini ortaya koyması açısından önemli olduğunu ve en az New Yorktaki kadar ziyaretçiyi beklediklerini kaydetti.

Serginin iki küratöründen biri olan Dr. Edmond A. Mathez de, iklim değişikliğinin günümüzün en önemli konularından bir tanesi olduğunu vurguladı. İklim değişikliği etkilerinin 10 yıl içerisinde görüleceğini ifade eden Mathez, iklim değişikliğini ziyaretçilere objektif bir bakış açısıyla yansıtabilmek için yoğun bir çaba sarf ettiklerini anlattı.

Mathez, Türkiyenin dünya sahnesindeki öneminin giderek arttığını vurgulayarak, Türkiyeden iklim değişikliğine karşı alınabilecek önlemlerde de başı çekmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bölgesel Çevre Merkezi Türkiye ve Karadeniz Bölge Direktörü Dr. Sibel Sezer Eralp de, iklim değişikliği konusunun herkesin gündemine girmesi gerektiğini söyledi.

Eralp, iklim değişikliğinin artık sadece çevresel değil, toplumsal, politik ve ekonomik bir sorun haline geldiğini ifade ederek, tüm ülkeler, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları ile vatandaşların çözümün bir parçası olması için elini taşın altına koyması gerektiğini vurguladı.

Bugünkü ve gelecek nesiller için iklim değişikliğinin yol açacağı sonuçları sunan sergi, 9 bölümden oluşuyor. "Bu duruma nasıl geldik" başlığını taşıyan ilk bölüm, sanayi devriminden sonra dünyayı yeniden şekillendiren teknolojik avantajların panoramik illüstrasyonu ile açılıyor.

Bu kolajın içinde kırmızı bir ışık çizgisi yıllar içinde kullanılmak üzere tasarlanmış 300 yıl öncesine ait su pompası olarak kullanılan Newcomen buhar makinesi, 1900lerden filament lamba ve 1977 Tandy TR-80 bilgisayar devrimin başlangıcından örnekler sunuyor.

"Günümüzde İklim Değişikliği" başlığını taşıyan 2. bölümde, sera gazlarının dünyaya etkisi, "Değişen iklim, değişen dünya" isimli 8 dakikalık bir filmle ziyaretçilere anlatılıyor. Sahip olduğu interaktif alanlarla ziyaretçilerde farkındalık yaratmayı
 amaçlayan "Fark Yaratmak" isimli 3. bölüm, ampulleri değiştirmek ya da daha az araba kullanmanın karbondioksit emilimini nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor.

Isınan atmosferin ne gibi sonuçlara yol açtığının anlatıldığı "Değişen Atmosfer" isimli 4. bölümde, 3 metrelik yağmur duvarı, atmosferin ısınmaya devam etmesi durumunda oluşacak yoğun sağanak yağışın bir tasvirini yapıyor. "Değişen Buz" başlığını taşıyan 5. bölümde, Manhattan adasının mimari modeli yer alıyor ve ziyaretçilere simülasyonla buzulların erimesi sonucu su seviyesinin yükselmesi durumunda adadaki yaşam koşullarının nasıl değişeceği
 gösteriliyor.

İnsanlar tarafından 200 yıldır salgılanan karbondioksitin yüzde 30unu okyanusların emdiğine ve bu nedenle okyanuslardaki asit yoğunluğunun arttığına, bunun da mercanlar, planktonlar ve diğer kabuklu organizmalar için yaşamı
 zorlaştırdığına dikkat çekilen "Değişen Okyanus" isimli 6. bölümde, ziyaretçi "coral bleaching" kurbanı ölü bir beyaz mercan modeli ile karşılaşıyor. Bu ölü mercanın arkasındaki sağlıklı, renkli ve canlı resifler ısınan okyanusun tehlikesi hakkında uyarılarda bulunuyor.

Ziyaretçilerin gerçek bir ağaç kesitindeki halkaları inceleyerek, iklim değişikliğinin kanıtlarını çok net bir şekilde göstermeyi amaçlayan "Değişen Kara" başlığını taşıyan 7. bölümde, uzun süreli kuraklığın, yoğun yağmurun ve sıklığı artan yangınların ne gibi sonuçlara yol açtığı gözler önüne seriliyor. "Yeni Enerji Geleceği" adını taşıyan 8. bölümde, enerji kaynaklarını temizlemenin daha güvenilir bir iklim demek olduğu vurgulanarak, alternatif enerji kaynaklarının öncü örneklerini sergiliyor. Yarın açılacak ve 5 Ocaka kadar açık kalacak serginin "100 Çözüm" isimli son bölümünde de, iklim değişikliğine karşı alınabilecek tedbirler fotoğraflarla ziyaretçilere aktarılıyor.
AA


Geri Dön