26 / 12 / 2024

Saraçoğlu Mahallesi el değiştirdi!

Saraçoğlu Mahallesi el değiştirdi!

Bakanlar Kurulu, son aldığı kararla Saraçoğlu Mahallesindeki binaların tahsisini kaldırdı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Hazine'ye ait taşınmazlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve TOKİ'ye devredildi.




Bakanlar Kurulu, son aldığı kararla Saraçoğlu Mahallesindeki binaların tahsisini kaldırdı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Hazine'ye ait taşınmazlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve TOKİ'ye devredildi. 


Cumhuriyet döneminin ilk toplu konut alanı olan tarihsel, kültürel ve doğal değerleri ile kent merkezi içerisinde önemli bir yeri olan Saraçoğlu Mahallesi'nin tahsisleri 05.08 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu'nun verdiği kararla kaldırıldı. Karar kapsamında, Saraçoğlu Mahallesi, aslına uygun şekilde restore edilerek ekonomiye kazandırılacak. Maliye Bakanlığı, Çevre Şehircilik Bakanlığı, Özelleştirme İdaresi, bazı kurum ve kuruluşlar projeler yapacak. Konuyla ilgili Mimarlar Odası  Ankara  Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan yaptığı yazılı açıklamada "Saraçoğlu Mahallesi, herkese ait bir değerdir, ben yaptım oldu mantığıyla süreç işletilemez" dedi.


YENİ YAPI YAPILMADAN KORUNSUN İSTEDİK 

Tezcan Karakuş Candan " Alman mimar Paul Bonatz tarafından tasarlanan ve 1944-1946 yılları arasında yapımı gerçekleştirilen Saraçoğlu Mahallesi İkinci Ulusal Mimarlık akımının önemli örneklerindendir. Yerleşim 1940larda tasarlanıp, hayata geçirilen ilk toplu konut projesidir. Yerleşimde 435 lojmanın yanı sıra okullar, sosyal amaçlı binalar, dükkânlar, dinlence ve oyun sahaları bulunmaktadır. 



BU ALAN KORUNMALI VE YAŞATILMALI 

Saraçoğlu Mahallesi, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığının 1979 tarihli kararı ile kentsel sit alanı olarak belirlenmiş, konutların ve ağaçlarının her biri ayrı ayrı tescil edilmiştir. Saraçoğlu Mahallesi iki kez bakanlar kurulu kararı ile riskli olan ilan edildi ve bu kararlar birlikte tüm korumaları kaldırılarak risk altına girdi. Bu iki karara da Oda olarak dava açtık. İlki iptal edildi ikincisi devam ediyor. Bu aşamada, Cumhuriyetin Ankara'sının oluşumunda ve gelişiminde büyük rol oynayan bu alanın korunması, korunarak yaşatılması ve toplumsallaştırması gerektiği düşüncesiyle mimarlar ve mimarlık öğrencilerine yönelik Kent Düşleri Yarışması açtık. 



SÜREÇ SEKTEYE UĞRADI 

Yarışma sonrasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşme talebinde bulunduk. Cumhurbaşkanı himayesinde Ankara Ticaret Odası, Mimarlar Odası ve Çevre Şehircilik Bakanlığı yetkilileri arasında 6 toplantı gerçekleşti. Üç kurum tarafından tek maddelik protokol aşamasında Çevre Şehircilik Bakanlığı süreci sekteye uğrattı. 



BU ALAN TÜM ANKARA'YA AİTTİR 

Tek maddede istenen şey "Saraçoğlu Mahallesi'nin yıkılmadan, yeni yapı yapılmadan restore edilerek kent kazandırılması" idi. Sonrasında 17 Aralık 2013'te gerçekleşen operasyon ile bakanlık tüm görüşmelerden çekildi. Yeni bakana yazı yazdık, randevu istedik Saraçoğlu Mahallesi ile ilgili geri dönüş bile olmadı. Şimdi Başkent için böylesine önemli bir alana yönelik tek başlarına bir karar almaları proje demokrasisine aykırıdır. Bu alan hepimize aittir, ben yaptım oldu mantığıyla proje uygulanamaz. Bu bakış açısıyla Saraçoğlu Mahallesi'nin geleceği risk altındadır.  TOKİ  ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı oraya proje yapacaksa, vay halimize. Bakanlık kapalı kapılar ardında değil kamuoyu önünde şeffaf şekilde katılımcı bir yöntemle süreci işletmek zorundadır" dedi. 



HAFIZA MEKANLARI YOK EDİLİYOR 

Candan, Bakanlar Kurulu kararı ile konutlarla birlikte kütüphane, kaymakamlık binası, okul yapısı da dahil Saraçoğlu Mahallesi'nin tamamının da tahsislerinin kaldırıldığını, Ankara'nın merkezde kütüphanesinin ve okulunun olamayacağı, kentteki hafıza mekanlarının yok edilmesinin o kentin yok edilmesi anlamına geldiğini söyledi. 


Anadolu


Geri Dön