23 / 12 / 2024

Saray Mimarları Balyan Ailesi'ne anıt!

Saray Mimarları Balyan Ailesi'ne anıt!

18. ve 19. yüzyılda Osmanlı Devleti tarafından yaptırılan birçok mimari esere imzasını atan Balyan Ailesi, yıllar sonra bir anıt mezara kavuştu.



Üsküdar Surp Ermeni MezarI lığı'ndaki Balyan Aile KabristaV_y nı'nda inşa edilen Anıt Mezar törenle açıldı. Törene, Kültür Turizm Müsteşarı Ömer Arısoy, Ermenileri Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile anıt mezarın sponsorları Hıraç ve Hagop Kırmızıyan kardeşler ve Ermeni cemaati katıldı. Anıt mezarı yaptıranlardan Hıraç Kırmızıyan, "Geç de olsa İstanbul'un sizlerin uygun gördüğü bir cadde veya mezar seçerek bu kadar katkıda bulunan Balyanlar'ın ismini vermek mümkün mü acaba" dedi. 


Yıllar sonra kavuştular 

Kadir Topbaş da, "Balyan ailesi 5 kuşak yani 18-19. yüzyıllarda İstanbul'da saray mimarlığı ve müteahhit olarak ciddi işler yapmışlardır.Dolmabahçe Sarayı'ndan tutun da Beyazıt Kulesi'ne kadar, kasırları, camileri eserleri olarak güzel çalışmalar ortaya koymuş insanlar" diye konuştu. Kültür Turizm Müsteşarı Ömer Arısoy ise konuşmasında, "Bu emektar ailenin yıllar sonra bir anıt mezara kavuşuyor olması ziyadesiyle memnun etmiştir" dedi. 


Mezar taşı Kartal'da çıktı 

Dolmabahçe Sarayı'nın mimarı Garabet Balyan'ın bir istimlak sırasında kaybolan mezar taşı, Krikor Amira Balyan, Sarkis Balyan ve ailenin diğer isimleri ile aile kabristanında buluştu. Anıt Mezara, geçtiğimiz yıl Kartal'da, şantiyelerden birinde bulunan ve Arkeoloji Müzesi'ne teslim edilen Garabet Balyan'ın mezar taşı da nakledildi. 


Eserleri Dolmabahçe Ortaköy Camisi 

Balyan Ailesi, 18. ve 19. yüzyıllarda beş kuşak boyunca saray mimarları sıfatıyla pek çok anıtsal esere imza attılar. Dolmabahçe, Çırağan, Beylerbeyi ve Adile Sultan Sarayı, Kalender Köşkü, Aynalıkavak Kasrı, Ortaköy Camisi, Rami, Davut Paşa, Taksim Topçular, Selimiye ve Kuleli Kışlası ile Beyazıt Kulesi Balyan eseridir. 




Vatan





Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



5 kuşak İstanbul'da önemli eserlere imza ata Balyan Ailesi yıllar sonra bir anıtmezara kavuştu. 


Osmanlı'nın son, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarının tanığı Dolmabahçe Sarayı, Beyazıt'taki Yangın Kulesi, Selimiye Kışlası, Çırağan Sarayı... İstanbul'un en önemli yapıları arasında yer alan bu anıtların mimarı olan Balyan Ailesi, yıllar sonra bir anıtmezara kavuştu. 


Üsküdar Bağlarbaşı'nda Ermeni Mezarlığındaki Balyan Aile Kabristanı'nda yapılan anıt mezar dün törenle açıldı. Törene, Kültür Turizm Müsteşarı Ömer Arısoy, Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan ve İBB Başkanı Kadir Topbaş ile anıt mezarın sponsorlan Hraç ve Hagop Kırmızıyan kardeşler ve Ermeni cemaati katıldı. Hraç Kırmızıyan, "Geç de olsa İstanbul'un sizlerin uygun gördüğü bir cadde veya mezar seçerek bu kadar katkıda bulunan Balyanlar'ın ismini vermek mümkün mü acaba" dedi. 


Kırmızıyan'ın bu sözleri törene katılanlardan alkış aldı. Anıt mezara, geçen yıl Kartal'da, belediyenin kullandığı şantiyelerden birinde bulunan ve Arkeoloji Müzesi'ne teslim edilen Garabet Balyan'ın mezar taşı da nakledildi. Garabet Balyan'ın naaşı ise Beşiktaş Ermeni Mezarlığı'nın istimlaki sırasında yok olduğu için aile kabristanında yer almıyor. 

Balyan Anıtmezarı projesi, mimar Tavit Aynalı'nın imzasını taşıyor. Tavit Aynalı projeyi, yine bir Balyan eseri olan Beşiktaş Meryem Ana Kilisesi'nin horan (sunak) bölümünden ilham alarak hayata geçirdi. 



Cumhuriyet


Geri Dön