02 / 05 / 2024

Şarık Tara nasıl vergi rekortmeni oldu?

Şarık Tara nasıl vergi rekortmeni oldu?

Gelir Vergisi’nde ilk sırayı alan Şarık Tara, iyi para kazanıp vergisini ödemeyenleri eleştirdi ve “Vergi ödemek haslet değil görevdir. Eğer çok kazanıp da vergi ödemiyorsanız milletin parasını çalıyorsunuz demektir” dedi.



Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı gelir vergisi rekortmenleri listesinde birinci olan Enka Şirket­er Grubu Onursal Başkanı Şarık Tara, kamuoyuna önemli mesajlar verdi.


Vergi ödemenin bir haslet değil önemli bir görev olduğunu belirten Tara, “Çok kazanıp da vergi ödemeyenler, milletin parasını çalıyor demektir” derken, herkesin de bu fikirde olması gerektiğini söyledi.


Koç’u geçmem hiç önem­i değil  


2014 yılında 37 milyon 582 bin 415 liralık vergi tahakkukuyla “En çok Gelir Vergisi Ödeyenler” listesinde rekortmen olan Tara, 29 milyon 753 bin 89.99 lira tahakkukla Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç’u geçerken bu konuda ne düşündüğünü sorduğumuzda, “Koç Ailesi’ni çok severim. Rahmetli Vehbi Koç’la iyi dosttuk. Benim onları geçip geçmemem çok önemli değil. Önemli olan para kazananların vergisini ödemekten kaçınmamaları. Çünkü vergi ödemek bir görevdir” dedi.


Oğlu sekizinci oldu


Tara, ilk vergi şampiyonluğunu daha 30 yaşlarındayken aldığını belirtirken, işleri devrettiği oğlu Sinan Tara’nın da 2014 listesinde 8’inci olmasından gurur duyduğunu anlattı ve şöyle konuştu: “Başta Yönetim Kurulu Başkanı olan oğlum Sinan ve şu anda Enka İnşaat’ta Genel Müdür olan torunum Mehmet Tara olmak üzere Türk gençlerinden çok umutluyum. Benim tavsiyem, artık yaşlanan işverenlerin beni örnek alarak idarecilerini gençlerden seçmeleri. Çünkü gençler bizden daha iyiler. Daha iyi yönetici oluyorlar. Dünyayı da bizden daha çok tanıyorlar. Uluslararası ilişkileri de iyi biliyorlar. O yüzden gençlerin bilgilerine dinamizmine inanıyorum. Çalışkanlar ve kolay da yorulmuyorlar.”


Sanayicilik ve inşaat paralel gidiyor


Geçen yıl dünyanın en büyük taahhüt şirketleri listesinde 250’nci sırayı alan Enka İnşaat, uluslararası büyük altyapı projelerinin de aranan firmaları içinde yer alıyor.


Tara’ya “Vergi­si­ni öde­di­ği­niz ge­lir­le­ri sa­de­ce in­şa­at­tan mı ka­zan­dı­nız” so­ru­su­nu da sor­duk, şun­la­rı an­lat­tı: “İn­şa­at ya­nın­da sa­na­yi­ci­li­ği­miz de var. Me­se­la, grup şir­ket­le­rin­den Çim­ta­ş’­la ba­sınç ka­zan­la­rı, ya­pı çe­li­ği, bo­ru sis­tem­le­ri üre­ti­yo­ruz. Me­ka­nik mon­tör­le­rin mü­hen­dis­lik hiz­met­le­ri ve ima­lat­çı­lı­ğı­nı ya­pı­yo­ruz. Bi­ri­si Çi­n’­de 4  fab­ri­ka­mız var. Me­se­la, Kör­fez ge­çi­şi­nin çe­lik kons­trük­sü­yon iş­le­ri­ni biz ya­pı­yo­ruz. Yi­ne Ali­ağa­’da­ki iki elek­trik san­tra­li­miz­le Ata­türk Ba­ra­jı­’n­da üre­ti­len elek­tri­ğin 4 mis­li­ni üre­ti­yo­ruz.”Ta­ra ay­rı­ca, bu­gü­ne ka­dar 251 bin gen­ci yurtdı­şı­na gö­tür­dük­le­ri­ni, mü­hen­dis­ler baş­ta ol­mak üze­re ço­ğu­nun iki yıl ça­lı­şıp ül­ke­ye dö­ne­rek ken­di iş­le­ri­ni kur­duk­la­rı­nı da söy­le­di.



Bugün


Geri Dön