29 / 04 / 2024

Sarıyer Belediyesi en çevreci kamu binasını inşa edecek!

Sarıyer Belediyesi en çevreci kamu binasını inşa edecek!

Sarıyer Belediyesi, bölgedeki holding, şirket ve bankaların desteğini seferber ederek "dünyanın en çevreci kamu binası"nı inşa edecek. Temeli bayramdan sonra atılacak binayı, çevreci sertifikayı verecek olan uluslararası bir kurum



Belediye hizmetlerini ilçeye dağılmış 17'si bölgeye ait, 8'i kirada olmak üzere 25 ayrı binadan yürüten istanbul'un en büyük ilçelerinden Sarıyer Belediyesi, başkanlık dahil tüm birimlerini tek çatı altında toplamak için ilginç bir proje geliştirdi.

Maslak'ta 18 dönüm arazi üzerinde yaklaşık 50 milyon dolara inşa edilecek ve Türkiye'nin ilk ekolojik belediye binası, tamamen bağış yöntemi ile gerçekleşecek.

Hesaplara göre Sarıyer Belediyesinden tek bir kuruş dahi çıkmayacak binanın maliyeti, şimdilik sayılan 30 civannda olan bağışçı şirket, banka ve holdinglerin desteği ile karşılanacak. Bina için bazılan para, bazılan malzeme ve bazılan da işçilik sağlayacak. İşin yürütümünde her şey hesap verilebilirlik üzerine kurulacak. Bunun için işadamlan, öğretim üyeleri ve halktan bir kurul oluşturulacak. Plana göre bayram sonrası ilk kazma vurulacak ve inşaat 2011 'in sonunda bitirilecek.

Eşi benzeri yok

Belediye meclislerinden bağış için izin prosedürünü tamamlayan ve "bağışçı şirket sayısının hızla artacağını" belirten Sarıyer'in  mühendis  kökenli
CHP'li Belediye Başkanı Şükrü Genç'e göre, Türkiye'de ve hatta dolaştığı hiçbir ülkede binanın bir benzeri bulunmuyor.

Genç, özetle şu bilgileri verdi:
Belediyeye ait hizmet binalan çok dağınık ve bir kısmında belediye kiracı. Hepsini tek çatıda toplamak gerekiyor ki hizmet etkinliği artsın.
İnşaat Maslak'ta, Fevziye Mektepleri'nin arka tarafındaki arazide yapılacak. Arazinin 15 dönümü Milli Emlak'tan alındı, üç dönümü belediyeye ait. Bu
18 dönüm üzerine toplam 76 bin metrekare kapalı alan yapılacak. Hedef "dünyanın en çevreci kamu binasını" yapmak. 5 katlı binanın bu unvanı hak edebilmesi için bir dizi koşul ve bunlann yerine getirilip getirilmediğinin her aşamada denetimi gerekiyor.

Bunun için sertfıkayı verecek uluslararası kuruluş, inşaatı proje aşamasından itibaren yerinde denetime aldı. Örneğin bina için yapılan hafriyat denetleniyor. Hafriyattaki toprak başka bir inşaat projesinde kullanılacak. Bina üzerine akan yağmur sulan depolanacak ve işlemden geçirilerek kullanılabilir suya çevrilecek. Güneş panelleri sayesinde kendi elektriğini kendisi üretecek. Atıklar son derece kontrollü olarak kullanılacak.
Cumhuriyet


Geri Dön