02 / 05 / 2024

Sarıyer, gayrimenkul yatırımcısının gözde ilçesi!

Sarıyer, gayrimenkul yatırımcısının gözde ilçesi!

Sakinliği ile tercih edilen Sarıyer son zamanlarda yatırımcıların gözdesi oldu. Metrekare fiyatı 200 - 250 TL seviyelerinde olan Sarıyer'de bugün metrekare fiyatları 350 - 400 TL'lere kadar yükseldi...



Sarıyer, İstanbul'da yaşayıp şehrin stresinden uzak durmak isteyenlerin tercih ettiği bir bölge. Bugün ise İstanbul'a yapılacak dev projelerin merkezi oldu. Bölgede 3. Köprünün ayakları yükselirken, diğer taraftan Kanal İstanbul ve 3. Havaalanı hazırlıkları yapılıyor.Bu projeler bittiğinde Sarıyer İstanbul'un önemli merkezlerinden biri olacak. Nüfus yoğunluğu artacak. İstanbul'dan kaçanların ilçesi olmaktan çıkacak.Büyük projelerin şimdiden Sarıyer'e en önemli etkisi, gayrimenkul fiyatlarındaki olağanüstü hareketlilik. Emlak profesyonelleri fiyatların henüz doyuma ulaşmadığını vurguluyor. 

Sarıyer, bir zamanların Halkalı'sını Güneşli'sini hatırlatıyor. Halkalı çöplük, Güneşli ise tarım alanı gibi görülürdü. 

Gayrimenkule yatırım yapmak isteyenler bu bölgeleri pek fazla tercih etmiyordu. Bugün metrekaresi 2 bin dolar civarında olan milyon dolarlık arsaları, 20 yıl önce herhangi bir memur ya da işçi rahatlıkla satın alabiliyordu. 

Aynı süreç Kayabaşı'nda yaşandı. Kayabaşı denilence dağlık bölge akla gelir ve alıcılar ölü yatırım olarak görürlerdi. Bugün ise bu bölgede normal bir evin fiyatı 150 bin TL'lerden başlıyor. 

Gümüşdere ve Kısırkaya köyleri gelecek vaadediyor Sarıyer'de uzun süredir danışmanlık yapan Parion Emlak'ın sahibi Beyhan Özcan Dağlı, Gümüşdere, Kısırkaya ve Akpınar'ın kazanç vaat ettiğini söylüyor. Dağlı, bu bölgelerin 3. 

Köprü ile yeni yapılacak havaalanı yolu üzerinde bulunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: "Bu söylentiler çıkmadan önce metrekare fiyatları 200-250 TL seviyelerindeydi, bugün metrekare fiyatları 350-400 TL'lere kadar yükseldi. Bu bölgelerdeki en büyük sorun tarlaların çoğunun hisseli olması. Müstakil parseller olsaydı bugüne kadar tamamı satılmış olabilirdi. Bu sorunlar satışları engelliyor. Bu bölgelerde 1/5000'lik planlar onaylandı, 1/1000'likler bekleniyor. 

Gümüşdere'de 1/1000 imar planı çıkmadan bu bölgede fazla hareket olacağını sanmıyorum. 

İmara açıldığında metrekare fiyatları 500 dolara kadar çıkacak." Seraların bulunduğu bölgeden uzak durun Konutların satış fiyatlarının ise metrekare fiyatlarının 500 ile 1000 TL arasında değiştiğini anlatan Beyhan Dağlı, "Gümüşdere'de seraların olduğu bölgelerden yatırımcının uzak durması gerekiyor. Dere konumunda olan bu yerlerin metrekaresi 200 liradan başlıyor. Bağ bahçe yaparım, prefabrik kurarım diyenler zevk için alabilir" dedi. 

Akpınar'da  TOKİ  uğraşıyor Parion Emlak'ın diğer ortağı Ragıp Dağlı ise, Akpınar'ın da yatırım için uygun bölgelerden biri olduğunu ifade ediyor. 

İstimlak dışında kalan bölgelerin hareketli olduğunu vurgulayan Ragıp Dağlı, "Burada da 1/5000'lik imar planı çıkmadı. 

TOKİ, imar çıkarmak için yoğun uğraşı içinde. O bölgelerde arsaların metrekare fiyatları 100 ile 200 TL aralığından 250-300 TL seviyelerine çıktı" diye konuştu. 

Arsa daha kolay satılıyor Sarıyer'in daha elit kısmı olan Zekeriyaköy'deki arsalar imarlı ve sorunsuz. 

Bu bölgede arsalar metrekaresi 600 dolardan 1000 dolara kadar çıkabiliyor. Konutta ise metrekare fiyatları 500 ile 1000 TL arasında değişiyor. Konut arsadan daha zor satılıyor. 

THY çalışanları geleceği düşünerek şimdiden Zekeriyaköy'de ev arıyorlar. Projelerden önce 2 bin liraya kiralanan çatı katı dubleklerin kira fiyatları bile yüzde 25 artmış 'Fiyatları ulaşım kolaylığı belirler' Sarıyer'deki en büyük sorun merkezle olan ulaşım. Realty World Paska Gayrimenkul Brokerı Selim Akyıldız, Zekeriyaköy'deki fiyatlara köprünün henüz bir etkisinin olmadığını söylüyor.Zekeriyaköy'deki arsalarda metrekaresine 1000 dolar istendiğini söyleyen Akyıldız, aşırı yüksek fiyatların alıcıları kaçırdığına dikkat çekerek, "Bana göre arsaların ederi 500-600 dolar. Bu durum satıcıların 'acaba ucuza mı satıyorum?' endişeleri, alıcıların da 'acaba bu beklentiye bu fiyatı vermek doğru mu?' kafa karışıklığından kaynaklandığını sanıyorum." Aylık kirası 8 bin dolara villa Zekeriyaköy'ü genelde banka üst düzey yöneticileri, sanayiciler; daha doğrusu para kazanan belirli seviyede kültür düzeyi yüksek insanlar tercih ediyor. Kiralar 2 bin liradan başlıyor 8 bin dolara kadar çıkıyor. Villaların satış fiyatları 500 bin TL'den başlayıp 2 milyon dolara kadar çıkıyor. 

Arsa alırken dikkat: 3 bin metrekarenin yüzde 40*1 gidiyor imarlı bölgelerde alırken dikkat etmek gerekiyor. Aldığınız arsanın tamamı size ait değil ve belirlenen alan kadar imar yapabilirsiniz. Örneğin yüzde 15-30 imarlı verilen bölgelerde, 3 bin metrekare arsanız varsa, bunun 1.200 metrekaresi belediyeye terk ediliyor. Kalan 1.800 metrekareye oturum veriliyor. Yüzde 30'u yani 540 metrekaresi oturum oluyor. Bu araziye 6 tane 90 metrakeri oturumlu villa yapabiliyoruz. Bodrum ve 18 metrekarelik garaj hakkınız var. 


Ekonomi Gazetesi


Geri Dön