26 / 06 / 2024

Sarıyer'de Boğaziçi geri görünümündeki 20 bin metrekarelik alanın imar planı iptal edildi! Karar İBB Meclisi'nden çıktı

Sarıyer'de Boğaziçi geri görünümündeki 20 bin metrekarelik alanın imar planı iptal edildi! Karar İBB Meclisi'nden çıktı

Sarıyer'de doğal sit alanı olan ve Boğaziçi geri görünümünde yer alan 20 bin metrekarelik ağaçlarla kaplı hazine arazisine, imam hatip lisesi, yurt ve mescit projesi, CHP’lilerin çoğunluk oyları ile iptal edildi. İşte ayrıntılar...



Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve ilçe müftülüğü, İstinye'de tümü ağaçlarla kaplı, doğal sit alanında yer alan Hazineye ait 20 bin metrekarelik araziye imam hatip lisesi ve yurt yapılabilmesi için 2016 senesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne başvurarak plan değişikliği yapılmasını talep etti. 

İBB Meclisi’nde 2018'de parselin “eğitim tesisleri alanı” fonksiyonu; imam hatip, 200 yataklı yurt ve uygulama mescidi yapılabilmesi için “mesleki ve teknik öğrenim tesisleri alanı” fonksiyonu şeklinde değiştirildi. 

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre; parselin doğal sit ve Boğaziçi geri görünümünde olması sebebiyle plan, defalarca koruma kurullarına gitti-geldi. Ekim 2023'teki oturumlarda da AKP-MHP grubunun çoğunluk oyları ile plan değişikliği onay verildi. Planlar itirazlar için 2024'ün ocak ayında yeniden askıya çıktı.

Sarıyer de Boğaziçi geri görünümündeki 20 bin metrekarelik alanın imar planı iptal edildi! Karar İBB Meclisi nden çıktı

Darüşşafaka Mahallesi sakinlerinden planlara itiraz geldi. İtiraz dilekçelerinde Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’nde bulunan imar planlarında anaokulu ve ilkokul fonksiyonları takriben 500 metre, ortaokullar 1000 metre, liseler ise 2 bin 500 metre mesafe dikkate alınarak yaya olarak ulaşılması gereken hizmet etki alanında planlanabilir” düzenlemesine atıfta bulunuldu. 

Parsele 550 metre mesafede Mehmet Sevim Ulusal İmam Hatip Ortaokulu’nun yer aldığı, bölgede kamuya ve tüzel kişilere ait lise ortaokul düzeyinde başka eğitim kurumlarının da olduğu fakat yönetmelikte bahsi geçen 500 metre etki alanı içinde kamuya ait anaokulu ve ilkokul bulunmadığı ifade edildi. 

Parselin büyük bölümünün sık ağaçlıklı yeşil bir alan olduğu da belirtilerek planın uygulanması durumunda yeşil alanda yoğun bir yapılaşmaya gidileceğinin altı çizildi. 

Boğaziçi doğal ve tarihi sit alanının, doğal yapısının bozulacağına dikkat çekildi ve parsele,  2003 tarihli planlardaki “eğitim tesisleri alanı” fonksiyonuna uygun şekilde anaokulu veya ilköğretim okulu yapılması istendi. 

Sarıyer de Boğaziçi geri görünümündeki 20 bin metrekarelik alanın imar planı iptal edildi! Karar İBB Meclisi nden çıktı

İtirazlar karara bağlanmak üzere İBB Meclisi’nin haziran ayı oturumlarında gündeme getirildi. Bu defa CHP’li üyelerin çoğunluk oyları ile itirazlar kabul edildi. 

Parsele imam hatip inşa edilebilmesi için verilen “mesleki ve teknik öğrenim tesisleri” fonksiyonu iptal edilerek  2003 tarihli plana geri dönüldü. Yani parsel yeniden “eğitim tesisi alanı” oldu. Karara AK Partili meclis üyeleri hayır oye verdi. 

MG'den otomobil alacaklara müjde! MG Haziran ayında fiyatları dondurdu...

Dacia Duster'da hem ÖTV muafiyeti hem de sıfır faiz fırsatı! Dacia Duster Haziran 2024 fiyatları açıklandı! 

Alanya'dan vazgeçen Rusların konutta yeni tercihi Uzak Doğu oldu!

Geri Dön