27 / 04 / 2024

Sarıyer'in Yeşil Bina'sı 2016'da hizmete girecek!

Sarıyer'in Yeşil Bina'sı 2016'da hizmete girecek!

Sarıyer Belediyesi'nin 'Yeşil Bina'sı gelecek yıl hizmete girecek. Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, 'Enerjimizi kendimiz üreteceğiz, tüketimimizin üzerine çıktığında da satacağız' dedi



Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç'in projesi olan Sarıyer Belediyesi'nin 17 Burak bin metrekarelik Dursun alana yaptığı 'Yeşil İstanbul Bina'Eylül 2016'da hizmete girecek. 'Yeşil Bina' projesini Milliyet'e anlatan Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, "Belediyemizin yaptığı bina, benzerlerine göre yüzde 30 daha fazla enerji tasarrufu sağlayacak. Elde ettiğimiz enerji, tüketimimizin üzerine çıktığında bu elektriği satabileceğiz" dedi. Belediye Başkanı Şükrü Genç'in, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte temelini attığı ve hem yeşil, hem de akıllı bina olma özelliği taşıyacak Sarıyer Belediyesi'nin Pınar Mahallesi'ndeki yeni hizmet binası 3 bloktan oluşuyor. 26 müdürlüğü tek bir binada toplayacak olan, içerisinde kültür merkezi ve müzelerin de olacağı hizmet binasının açılışı önümüzdeki yıl Eylül ayında gerçekleşecek. 


150 işçi çalışıyor 

Kaba inşaatı biten binanın dış cephesine kaplama işlemi yapılırken, bina camlarının takılmasına da başlandı. Elektrik, su ve mekanik tesisatları döşenen doğa dostu yeşil binada 150 işçi, 4'ü kadın 30 mühendis ve teknisyen çalışıyor. "Yeşil binalar, insan sağlığı ve doğal çevre üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirecek şekilde tasarlanmış ve inşa edilmiş yapılardır" diyen Sarıyer Belediyesi Başkan Yardımcısı Zeybek, projeye ilişkin şöyle konuştu: "Yeşil binaların sürdürülebilir arazi planlaması, su ve enerji, ekolojik malzeme kullanımı, hava kalitesi, atıkların kontrolü ve kirlilik gibi alanlarda belli standartları karşılaması gerekiyor. Bizim yaptığımız yeşil bina benzerlerine göre yüzde 30 olacak. Binadaki su güneş enerjisiyle ısıtılacak. Yağmur sulan 800 bin litrelik kapasiteye sahip depolarda toplanıp arıtılacak. Kanalizasyona doğrudan gitmesi gereken su dışındaki lavabo suları, toplanıp arıtılarak rezervuarlara tekrardan verilecek. Böylece su israfının önüne geçeceğiz. Binanın ısıma ve soğutma sistemi bir odadan kontrol edilecek. İklim konforunu bozmamak için binaya az sayıda açılabilir pencere koyuyoruz. Burası mesai saatleri bitimi, hafta sonlarında adeta uyuyan bir bina haline gelecek ve enerji tüketimini en aza indirecek. İleride elde ettiğimiz enerji, tüketimimizin üzerine çıktığında bu elektriği satabileceğiz." daha fazla tasarruf sağlayacak. Belediye hizmet ve kültür merkezi binalarının üstüne rüzgâr türbini koyacağız." Zeybek, sözlerine şöyle devam etti: "Bu bina kullandığı elektriğin yüzde 10'unu kendisi üretecek. Aydınlatmalar led, lavabo ve pisuarlar sensörlü Bina 100 milyon liraya mal olacak Hafriyat ve ihale süreçlerinin tamamlanmasıyla belediye binasının inşaatına önceki Nisan ayında başlandığını belirten Zeybek, sadece Sarıyer Belediyesi'nin bütçesiyle projenin yapıldığını ve tesisin toplam 100 milyon TL'ye mal olacağını söyledi. "İnşaat bittiğinde binanın değeri 4 kat artacak" diyen Zeybek, "İngiltere merkezli 'Breeam' sertifikasını almaya çalışıyoruz. Yeni tesisin kullanıma açılmasıyla belediyenin boş kalacak binalarının büyük bir kısmını sosyal kültürel projelerle değerlendireceğiz. Boş kalan binaları yurt, kreş, gençlik merkezine dönüştüreceğiz. C blokta yapacağımız şehir müzesi aynı zamanda öğrenciler için öğretici olacak. Öğrencilere elektriğin nasıl güneş ve rüzgâr tribünlerinden elde edildiğini gösterecek demo park hazırlıyoruz. Tarihi Kentler Birliği Müzesi'nde de her ay farklı bir il, ilçe veya beldeyi tanıtacağız" diye konuştu. 


Burak DURSUN/Milliyet



Geri Dön