27 / 04 / 2024

Satılık ev fiyatlarına pandemi etkisi!

Satılık ev fiyatlarına pandemi etkisi!

Satılık ev fiyatlarında son bir yıl içerisinde büyük artış yaşandı. Pandeminin etkisiyle beraber özellikle yazlık bölgelerde satılık ev fiyatlarında yüzde 68 artış yaşandı. 



Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını özellikle yazlık bölgelerde ev fiyatlarını etkiledi. Gazetevatan'da yer alan habere göre; konut fiyatları en çok Bodrum, Datça ve Marmaris'te yükseldi. Bodrum'da konut fiyatları yüzde 60 artarken, Datça'da ise yüzde 68 oranında artış yaşandı. Datça'da metrekare fiyatları 8 bin 147 lira, Bodrum'da 11 bin 554 lira, Kaş'ta ise 10 bin 230 liradan başlıyor. 

Dünya genelinde ise İspanya'nın dünyaca ünlü kenti Barselona'da metrekare fiyatları 2 bin 725 euro, Fransa'nın Nice şehrinde 3 bin 990 euro, İtalya'nın Salerno şehrinde 1.659 eurodan başlıyor. 

Satılık ev fiyatlarına pandemi etkisi!

Pandemi etkisi

Doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Datça'da konut fiyatları son bir yıl içerisinde artış kaydederek bölgedeki ortalama değerlere yaklaştı. Bodrum ve Kaş özellikle pandeminin etkisiyle yabancı ve yerli turistleri de kendisini çekerek bölgedeki konut fiyatları yükseldi. Bölgede konut fiyatları ortalama 830 bin 994 liradan başlarken, konut yatırımının geri dönüş süresi ise 30 yıldan başlıyor. 

Satılık ev fiyatlarına pandemi etkisi!

Konut yatırımın süresi 45 yıl

Tatil bölgelerinde metrekare satış fiyatı en yüksek bölgeler Bodrum ve Kaş oldu. Çeşme'de konut fiyatları, İstanbul-İzmir otoyolunun sona ermesiyle yükseldi. Koronavirüs salgını sonrasında konut fiyatları ortalama 2 milyon TL'yi geçti. Çeşme'de konut fiyatları yüzde 55 oranında arttı. İlçede  ortalama konut metrekare satış fiyatı 13 bin 175 TL, ortalama konut fiyatı 2 milyon 121 bin TL, konut yatırımının geri dönüş süresi 45 yıl.

Son bir yılda yüzde 39 arttı

Endeksa'dan açıklanan verilere göre; kiraların fazla artış göstermemesiyle tatil bölgelerinde geri dönüşün en az olduğu süre  26 yıl ile Marmaris, Alanya ve Kuşadası oldu. Marmaris'te son bir sene içerisinde konut fiyatları yüzde 39 artarken metrekare satış fiyatı 7 bin 107 TL, ortalama konut fiyatı 994 bin 980 TL oldu.  Alanya'da ise konut fiyatları son 1 yılda yüzde 49 artış gösterdi, metrekare satış fiyatı 5 bin 33 TL, ortalama konut fiyatı ise 603 bin 960 TL olarak kaydedildi. 

Konutta fiyatlar yükseliyor!


Geri Dön