27 / 06 / 2024

Satılık konut ilanlarının arka yüzü! Gerçek düşüş daha sert! İstanbul'da ev fiyatları dolar bazında yüzde 20 düştü!

Satılık konut ilanlarının arka yüzü! Gerçek düşüş daha sert! İstanbul'da ev fiyatları dolar bazında yüzde 20 düştü!

Sahibinden.com'daki verilere göre İstanbul genelinde satılık ev fiyatlarının dolar bazında yüzde 20 düştüğünü söyleyen yatırımcı Bora Özkent, ilan fiyatlarının arka yüzünden bahsederek gerçek düşüşün daha sert olduğunu açıkladı.



Milyonlarca kişi konut satın almak için, sahibinden.com sitesindeki ilanları inceliyor. İlanlardaki fiyatlarda düşüşler görülüyor. Yatırımcı Bıra Özkent, özellikle İstanbul'da konut fiyatlarının dolar bazında yüzde 20 gerilediğini söylerken pazarlık payı ayrıntısına dikkat çekti ve ''gerçek düşüş daha sert'' dedi. Konut yatırımcılar tarafından en güvenli liman olarak görülse de, konuttan daha çok para kazanabilecekleri başla yatırım enstrümanların da olduğuna dikkat çeken Özkent, yatırımcıları uyardı. Konutun artık bir yatırım aracı olmadığını söyleyen Özkent, toplumun alım gücünün düştüğüne ve düşük faizli konut kredilerinin olmadığına vurgu yaptı. Sosyal medya hesabı X'ten konut fiyatlarını ve konut piyasasının geleceği ile ilgili değerlendirmeler yaparak yatırımcıları uyaran Özkent'in paylaşımı şu şekilde;

Bora Özkent @BoraOzkent
http://Sahibinden.com der ki İstanbul genelinde satılık ev fiyatlarında $ bazında yıllık gerileme %20.10 olmuş.

$'ın ABD enflasyonu %4'e yakın olduğuna göre kayıp %24 civarında. 

Muhtemelen ilan fiyatları ile pazarlık sonrasında gerçek işlem fiyatları da birbirinden farklı. Yani gerçek düşüş daha da sert. 

Ve bu dönem boyunca $'ın baskılanmadığını söyleyebilecek kimse de yok. Eğer baskılanmasa $ bazında kayıplar daha da kötü olurdu. 

Alt sağ köşedeki "4 yıllık kazanç" göstergesinin nasıl eridiğini önümüzdeki aylarda birlikte gözlemleyeceğiz.
"Konuttan çok kazanılır" diyenler o göstergeye işaret ediyorlar, yani geçmişe.

Yatırımcılıkta geçmişe değil geleceğe bakılır. Oturduğunuz ev başka bir mesele, o yatırım değil, bir hayat garantisi. 

Ama artık konut bir yatırım aracı değil. Hele hele kiracılara karşı ev sahiplerinin ne kadar çaresiz kaldığı ve yeni vergi yönetiminin ne kadar kararlı olduğu düşünüldüğünde.

"İnşaat maliyetleri yükseliyor ama" diyen inşaatçılar esas maliyet unsurunun arsa ve kendi aşırı kar marjları olduğunu pekala biliyorlar bu arada. 

Alım gücü düşen bir toplumun etkisi arsa fiyatlarının düşmesi ve inşaatçıların daha az kara razı olmasıyla sonuçlanacak. 

Ve Türkiye nüfusunun artık artmadığını da hatırlayalım. 2023 yılında sadece 100.000 kişi arttı sayımız.Dış göç de yavaşlayacak diye tahmin ediyorum, eğer AKP seçimlerden birazcık olarak akıllanarak çıkmışsa tabii.

Düşük faizli kredileri de bir iki yıl unutabilirsiniz. Hükümetin orta vadeli programı bunu net olarak söylüyor.

Tahminimce önümüzdeki bir yıl içerisinde $ bazında 4 yıllık kazanç %50 seviyesinin  altına inecek. Eski konutlarda bu iniş daha sert gerçekleşecek.

Ondan sonra da uzun yıllar eğilim geleneksel konut fiyat artış seviyelerinde ilerleyecek.

Oturmak için değil de yatırım için konut düşünenler paralarını çok daha iyi şekilde değerlendirebilecekleri varlıklar olduğunu asla unutmasınlar.

Tebernüş Kireçci konut almak isteyenleri uyardı: İkinci elde fırsatlar var!

'Konutta nakit alım fırsatı' diyen Uzman isim tarih verdi! Konut fiyatlarındaki makas kapanacak!

Geri Dön