01 / 01 / 2025

Satın aldığı evde kiracı olanlar dikkat!

Satın aldığı evde kiracı olanlar dikkat!

Satın alacağınız evde kiracı oturuyorsa gerekli tüm araştırmaları yapmanız ve sürecin nasıl ilerleyeceğini bilmeniz gerekiyor. Peki yasalar konu hakkında ne diyor?



Alacağınız evde kiracı oturması ikinci ev alımlarında en çok karşılaşılan sorunların başında geliyor. Kanun kapsamında kiracının ve yeni ev sahibinin çeşitli hakları bulunuyor. 

Kira sözleşmesinin Borçlar Kanunu kapsamında yer almasıyla sözleşemeler daha da yasallık kazandı. Bu nedenle ev sahibi kiracıyı istediği anda evden çıkaramıyor. 

Kiracıyı yasal olarak ne kadar sürede çıkartılabilir?

Bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla ihtarname göndermeniz gerekiyor. İhtarname gittikten sonra kiracı, kira sözleşmesi bitiminde veya kira sözleşmesi kalan süresi 6 aydan fazla ise en geç 6 ay içerisinde evi boşaltmak zorunda kalıyor. Ancak kiracı halen evi boşaltmamak konusunda ısrar ediyorsa yasal süreç başlatılabilir.

Konu hakkında Borçlar Kanunu'nun 351'inci maddesinde şu ifadeler yer alıyor:

"Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir. Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir."

İHTARNAME ÖRNEĞİ 2019

İHTAR EDEN :

VEKİLİ :

MUHATAP :

KONU : Yeni Malik Sıfatı ile Tahliye İhtarıdır.

AÇIKLAMALAR :

1- Müvekkilim halen kiracı olarak oturmakta olduğunuz, .................. adresinde bulunan apartman dairesini ............. Tapu müdürlüğünün, ../../.... tarih ve ............. yevmiye nolu işlemi ile ev sahibinizden satın almış bulunmaktadır (Tapu fotokopisi ektedir).

2- Taşınmaz, müvekkilim tarafından mesken olarak kullanılacaktır. Bu nedenle konutun eski sahibi ile aranızda yapmış bulunduğunuz kira mukavelesi, müvekkilimin mesken ihtiyacı nedeniyle yenilenmeyecektir. Taşınmanızı kira döneminin sonunda tahliye etmenizi itiyoruz.

3- Konutun dönem sonunda tarafınızdan tahliye edilmemesi durumunda, aleyhinize “Yeni Malik Sıfatı İle” tahliye davası açacağımızı ve yargılama giderleri ve vekalet ücretinin tarafınıza ait olacağını ihtar ederiz.

İHTAR EDEN VEKİLİ

SAYIN NOTER ; Üç nüshadan ibaret işbu ihtarnamenin bir nüshasının muhataba tebliğini, bir nüshasının dairenizde saklanmasını tebliğ şerhini havi bir nüshasının da tarafıma verilmesini saygı ile talep ederim.

İHTAR EDEN VEKİLİ


Geri Dön