Satış kirayı bozar mı?
Mesken ihtiyacını karşılamak adına bir başkasının evini kiralayan kimselerin en çok merak ettiği husus; evin satılması halinde durumlarının ne olacağı oluyor. Peki satış kirayı bozar mı?
Satış kirayı bozar mı?
Mesken ihtiyacını karşılamak adına bir başkasının evini kiralayan kimselerin en çok merak ettiği husus; evin satılması halinde durumlarının ne olacağı oluyor.
Bu noktada kiracı olarak sizin de içinde bulunduğunuz evin satılma ihtimali varsa ve "Satış kirayı bozar mı?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.
Evde kiracı varken, evin satılması kira sözleşmesinin devamlılığını etkilemiyor. Ancak, evi satan alan kişinin ihtiyaç durumu kiracının tahliye konusunda bire bir etkili oluyor.
Eğer evi satan alan kişinin bu eve ihtiyacı yoksa, diğer ifade ile bu evi oturum için kullanmayacaksa ve kiracısına tahliye için bildirimde bulunmadıysa kira sözleşmesi aynen devam etmiş oluyor.
Ancak, evi satın alan kimsenin bu eve ihtiyacı varsa ve bu ihtiyacını ispatlayabiliyorsa, bildirim koşullarına bağlı kalmak şartıyla kiracıdan tahliyesini isteyebiliyor.
Konu ile ilgili hususlar Borçlar Kanunu kapsamında şu şekilde açıklanıyor; "Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.
Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir."
Kiracının evi kiraya vermesi mümkün müdür?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com