29 / 04 / 2024

Sebat Ticaret, Afyon'da organik gül köyü kuruyor!

Sebat Ticaret, Afyon'da organik gül köyü kuruyor!

Isparta'da 1986 yılında gül suyu ve gül yağı üretimine başlayan Kınacı Ailesi, bugün dünyanın en büyük Rose Absolut (Gül Özü) üreticisi oldu



Dior'dan Chanel'e dünya kozmetik devlerine satış yapan şirket, şimdi de Afyon Dinar'da 3 bin 500 dekarlık bir arazi üzerine 'Organik Gül Köyü' kuruyor. Aile bu yatırımla, Isparta'da gül toplamadan gül yağı üretimine kadar Isparta'da ağırladığı küçük tur gruplarını büyütecek.

Isparta, gülün merkezi. Bu güç daha bir dünya markamızın ortaya çıkmasını sağlayamamış olsa da, İsparta bugün dünyanın en güçlü markalarının gül konusundaki tek çekim merkezi neredeyse. Channel'den, Dior'a neredeyse tüm kozmetik ve koku sektörünün önde gelen markalarının hamurunda Isparta'nın gülleri var. Sebat Ticaret, Isparta'da giderek netleşen bu resmin en görünen yüzü.

Sebat, bir aile şirketi. Halen üçüncü kuşak tarafından yönetiliyor. Kurucu, dede Hasan Kınacı, Isparta'da çiftçiler ile gül yağı üreticileri arasında komisyonculuk yaparken, 1986 yılında üretim işine girmeyi planlıyor ve küçük çaplı bir fabrika kuruyor.

Bugün hikayeyi bize anlatan torun Süleyman Kınacı ise 'Ben de o dönemi hatırlıyorum, fabrikaya iki tuğla koymuşluğum vardır' diyor.

Katı-ince gül yağı

Hasan Kınacı o dönem oğlu Hüseyin Kınacı ile birlikte gül yağı üretimine başlıyor. Oğul Kınacı, gül konkreti denilen bir üretim modeline geçiyor. Konkretin Türkçe karşılığı katı gül yağı. İnce gül yağının kokusu çok keskin olduğu için katı gül yağı kozmetik üreticileri tarafından daha çok tercih edilince Kınacı, katı gül yağı üretimiyle büyük bir aşama kaydediyor.

2000 yılında ise biri kimya, diğeri de mühendislik eğitimi alan iki torun devreye giriyor. Torunlar, halen dünya talebinin yüzde 27'sini karşıladıkları 'Gül Absolut'unu üretmeye başlıyor: Absolut (Öz) Sebat Ticaret'in dönüm noktası oluyor. şžirketin bugünlerdeki en büyük projesi ise Afyon Dinar'da kurulacak olan organik gül köyü. Burada hem üretim hem de SPA işine girmeye hazırlanan Kınacı Ailesi, bunun için 10 milyon Euro'luk bir yatırım yapacak.

Gül turlarını büyütüyor

Kınacı Ailesi, girişimci bir aile. Hollandalı bir turizmci ile birlikte başladığı küçük çaplı turları şimdi büyütmeye karar vermiş. Son iki yıldır özellikle Hollanda, Almanya ve Belçika'dan turist grupları getiren aile, gül toplamadan gül yağı üretimine kadar Isparta'da verdiği rehberlik hizmetlerini büyütüyor.

Afyon Dinar'da 3 bin 500 dekarlık bir arazi üzerinde 'organik gül köyü' projesine başlayan Kınacı Ailesi, bu yatırımı 10 milyon Euro'ya yapacak. Süleyman Kınacı projeyi şöyle anlatıyor: 'Afyon Dinar'da iki yıldır bahçe alımları yapıyoruz. Geçen yıl gül diktik, önümüzdeki sezonda gülleri toplayacağız. Bunlar kozmetikte kullanılacak organik güller. Buraya SPA ve dinlenme merkezleri yapacağız. Bungalow evler olacak. 60 tane olmasını planladık. 1000 dekan gül bahçesi olacak.'

Bu işin başında baba Hüseyin Kınacı var. Kınacı, buraya çok turist çekeceklerini söylüyor. Projenin bir iki yıl içinde biteceğini belirten Kınacı, geçen yıl yaptıkları küçük çaplı turlarına Uzakdoğulular'dan çok talep geldiğini anlatıyor. Uzakdoğulu grup bir günde Alia markalı ürünlerden tam 7 bin 500 Euro'luk alım yapmış.

Gül özünde(absolut) lider

Sebat Ticaret'in ilk açılımı Hüseyin Kınacı'nın üretimine başladığı katı gül yağı ile gerçekleşmiş. Süleyman Kınacı, dünya kozmetik devlerinin tercihinin katı gül yağından yana olduğunu söylüyor. Kınacı, 1989 yılında dedesinin vefatından sonra baba Hüseyin Kınacı'nın 11 yıl işi yalnız devam ettirdiğini, 2000 yılında kendilerinin de iş başına geçmesiyle hemen Ar-Ge faaliyetlerini başladıklarını anlatıyor. Kınacı, 'İki çeşit ana kol var gül yağı üretiminde. Biri ince gül yağı, birisi de katı gül yağı. Katı gül yağının sektördeki ismi konkrettir. Konkret tek başına işe yaramaz. Hammaddedir, gül özüne çevrilir. İlk etapta biz bunu gül özüne çevirmeden satıyorduk. Fransızlar bizden alıp kendileri gül özü yapıyorlardı. Ancak biz çok çalışıp gül özü üretimini de öğrendik' diyor.

şžirket şu anda asıl katma değerli ürün olan gül özünü üretiyor. Bu maddeye de gül absolutu deniyor. Halen dünya devlerine gül absolutu satan Sebat, dünya piyasasının yüzde 27'sini kendi başına üretiyor. Kınacı, gül özünü şöyle anlatıyor: 'Gül yağı daha keskin ve daha pahalıdır. Kozmetik şirketleri parfüm ya da diğer kozmetik ürünlerinde gül yağı yerine gül özü yani absolutu tercih eder. 2002 yılından beri gül özü üretiyoruz. şžu anda bu üründe piyasada alternatif bir üretici olduk.'

İhracatta hamle

Sebat Ticaret, hep zorluklar aşarak bugünkü noktaya gelmiş. Gül ürünlerini Türkiye'de üretip, buradaki alıcılar üzerinden dünyaya açılan şirket, sonra kendi organizasyonunu kurarak ihracatını kendisi yapmaya başlamış. Baba Hüseyin Kınacı, önemli bir girişimde bulunarak 200li yıllarda Isparta'daki diğer üreticilerle Birleşik Gül Yağı Anonim şžirketi'ni kurmuş ve ihracata başlamış. Süleyman Kınacı, 'Bizim en büyük pazarımız Avrupa sonra da Hindistan geliyor. Ortadoğu ve ABD'ye de ihracat yapıyoruz. Eskiden Türkiye'deki Fransız şirketlerine satıyorduk. Artık kendimiz direkt ihracat yapıyoruz' diyor.

Gül özünü sadece kozmetik üreticileri almıyor. Bu, koku ve tat sektörüne girdiği için sigara üreticileri her yıl tütünde değişen koku ve tadı, gül özüyle dengeliyor. Dolayısıyla Kınacı, Marlboro ve Camel'a da ürün sattıklarını söylüyor.
 
Gül yağı üretmek çok zahmetli ve pahalı bir işlem. Bir gram gül yağı 2 bin 500 adet gülden üretiliyor. Yani 4 kilo gül demek 2 bin 500 gül demek. 6 damla gül yağı da bir gram geliyor. Sebat'ın Isparta'da bulunan fabrikasının büyüklüğü 3 bin metrekare kapalı alana sahip. Toplamda ise 18 bin metrekare bir alanı var. Yıllık cirosu 5 milyon Euro'yu bulan ve 37 kişinin çalıştığı fabrikadaki istihdam sayısı sezonda 80'i buluyor.
Ekonomist/ Özge Yavuz


Geri Dön