02 / 05 / 2024

Seçim sonrası bütçe açığı en az 3’e katlanacak!

Seçim sonrası bütçe açığı en az 3’e katlanacak!

Seçimden sonra, EYT, deprem ve yeni maaş zamlarının ağır yükü nedeniyle 1.5-2 trilyon lira büyüklüğünde yeni bir bütçenin zorunlu hale geleceği hesaplanıyor.



Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçiminden galip çıkacak ismi yoğun bir ekonomi gündemi bekliyor. Seçim öncesi verilen sözler, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), deprem kaynaklı giderler, faiz masrafları, memur ve emekli maaş zamlarının ağır yüküyle birlikte bütçe açığının en az 3'e katlanacağı, 1.5-2 trilyon lira büyüklüğünde yeni bir bütçenin zorunlu hale geleceği ifade edildi. Seçim vaatleri ve EYT'nin hacmi düşünülmeden hazırlanan 2023 yılı bütçesinde 4 trilyon 470 milyar lira gider kalemi yer alırken, gelirler 3 milyar 810 milyon lira olarak hesaplanmıştı. Bu durumda bütçe 660 milyar lira açık verecekti.

Seçim sonrası bütçe açığı en az 3’e katlanacak!

660 MİLYARLIK AÇIK 3’E KATLANACAK

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre yapılan hesaplamalara göre kaynak ihtiyacının karşılanabilmesi için en az 1.5-2 trilyon liralık yeni bir bütçeye gerek duyuluyor. Emeklilikte yaşa takılanların emekli edilmesiyle SGK bu yıl 2-2.5 milyon yeni emekliye ek olarak maaş ödedi. Mart, nisan ve mayıs aylarından henüz ödenmemiş yüz binlerce EYT'liye birikmiş aylıkları ve bayram ikramiyeleri verilecek. Sadece EYT'nin bütçeye getireceği ek yük 300 milyar lira civarında.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön