29 / 04 / 2024

Seçimlere 10 gün kaldı: YSK seçim yasaklarını resmen başlattı!

 Seçimlere 10 gün kaldı: YSK seçim yasaklarını resmen başlattı!

14 Mayıs 2023'te yapılacak olan 28. dönem Milletvekili Genel Seçimleri ve cumhurbaşkanlığı seçimi için bugün itibariyle anket yayınlamak, kamuoyu araştırması yapmak ve seçim tahminleri yapmak yasak olacak ve yayınlanmayacak.



Seçimlere kısa bir süre kala Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim takvimi de işliyor. Buna göre oy verme gününden önceki on gün içindeki yasaklar şöyle: Vatandaşın oyunu etkileyecek şekilde yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçlarının, kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla yapılan çalışmalar, adayın lehinde veya aleyhinde hiçbir şekilde yayın ve dağıtım yapılamayacak.

Dunya.com’daki habere göre bu sürenin dışında yurt içinde yapılacak kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler ve benzeri yayınlarda; tarafsızlık ve doğruluk ilkelerine uyulacak.

  Seçimlere 10 gün kaldı: YSK seçim yasaklarını resmen başlattı!

YURT DIŞINDA YAYIN YAPILMAYACAK

Kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler ve mini referandum gibi yayınlar yurt dışında kesinlikle yapılamayacak. Kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanmasında ise araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığı, denek sayısı, araştırmanın kim tarafından finanse edildiği gibi konuların açıklanması şart olacak.

Bu kurallara uyulmaması halinde, bu eylemi yapanlar Cumhuriyet Başsavcılıkları, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne bildirilecek.


Geri Dön