02 / 10 / 2024

Sedaf Adası imara açıldı mı

Sedaf Adası imara açıldı mı

Sedef Adası'nın Adalar Belediyesi tarafından imara açılacağı iddiaları tartışma yarattı. Belediye iddiaları reddederek adada sadece temizlik yaptıklarını söyledi




Sedef Adası İstanbul adaları içinde en az bilinenlerden birisi. Adaların en küçüklerinden Sedef Adası'nın yerleşime açılması da oldukça yeni sayılabilecek bir tarihte 1960'lı yıllarda başlamış. 1984 yılında adanın tepesinde bulunan bir arazi Rey'an şžehsuvaroğlu ve şžehsuvar Menemencioğlu kardeşler tarafından, zamanın İstanbul Belediyesi'ne, korunma amaçlı olarak hibe edildi, Adaların kısıtlı arazi imkanları nedeniyle imara açılabilecek bölgesi ok. Ancak iki ay kadar önce Sedef Adası'nın tepe arazisinin imara açılması için Adalar Belediye Meclisi'ne bir önerge geldi. Yıllar önce belediyeye bağışlanan bu arazinin imara açma yetkisi Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu'na veriliyordu. Fakat kamuoyundan gelen tepkiler üzerine önerge meclisten geçmedi.

Belediye araziden vazgeçmiyor

Ancak bugünlerde Sedef Adası'nda yaşayanlar belediyenin bu konuda yeni girişimlerde bulunmasından çekiniyor. Belediyenin arazinin satışını yapamaması durumunda bu azide 'günübirlik tesis' adı altında yeni yapılaşmalara gitmesinden çekinen adalılar bir hafta önce araziye getirilen buldozer ve kammyonlar nedeniyle tedirgin oldu. Sedef Adalılar Derneği Taraf'a yaptığı açıklamada 'Rutin orman bakımı ve yenileme ve geliştirme faaliyetleri kapsamında, adanın bütün orman alanlarında, her yıl sonbahar döneminde yapıldığı gibi, bu arazide de açmış olduğumuz yeni ağaç dikim çukurları, belediye kepçesi ve ekipleri tarafından moloz ve toprakla dolduruldu. Yıllardan beri yarattığımız ve bakımını yaptığımız orman bölgesine verilen bu zarar bizi çok üzdü. Artık, 'Belediye bu araziye bina diker mi, site yapar mı' diye düşünmek istemiyoruz' dedi.

Kuşların göç yolları üzerinde

Dernek yönetimi Sedef Adası'nın kuşların göç yollan üzerinde olduğunu ve her yıl göç döneminde binlerce leylek ve başka kuşlann adaya iniş yaparak dinlendiğini belirtiyor. Bu nedenle adalılar yıllarca diktikleri ağaçlarla doğal bir orman görünümü alan arazinin korunması gerektiğini savunuyor. Ancak Sedef Adalılar Derneği'nin yaptığı bu açıklamaya Adalar Belediyesi karşı çıkıyor.

Belediye temizlik yaptı

Adalar Belediyesi basın sözcüsü Ahmet Rıvalı tarafından yapılan açıklamada Sedef Adası'ndaki sit alanının satışı için yetkinin meclis tarafından verilmemesi ile konunun kapandığı ileri sürüldü. Ahmet Rıvalı Sedef Adası'na gönderilen iş makinaları konusunda işe şöyle konuştu: 'Belediye başkanı bölgeyi gezerken söz konusu arazinin çalı çırpıyla dolduğunu, çöplerin bulunduğunu, aynca da yüzlerce çukur açıldığını gördü. Hem bu çöplerin toplanması, çalılann temizlenmesi, hem de gelişigüzel açılan bu çukurların kapatılması için ertesi gün, iki kamyon ve çöpleri, hurdaları kamyona yüklemek için bir de iş makinesi gönderdi.'
 
Sedef Adalılar Derneği'nin yaptığı ağaç dikme çalışmasının yasadışı olduğunu ileri süren Ahmet Rıvalı 'Kimse kafasına göre hiçbir şey yapamaz. Öyle plan, proje olmadan ağaç bile dikilemez. Araziye ağaç dikmek için çukurlan açan kişilerin bize herhangi bir başvurusu olmamıştır. Zaten buraya ağaç dikilmesi, peyzaj çalışmalarının yapılması da kurul kararıyla olur.' diye konuştu.
Taraf/Sadık GÜLEç


Geri Dön