26 / 11 / 2024

Sedat Altınay: Konut desteğiyle ekonomi canlanacak!

Sedat Altınay: Konut desteğiyle ekonomi canlanacak!

64. Hükümetin eylem planında yer alan konut hesabı uygulaması 3 ay içerisinde gerçekleşecek vaatler arasına girerken, Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay’la uygulamanın işleyişini ve sektöre getirisini konuşuldu.




64. Hükümetin eylem planında yer alan konut hesabı uygulaması 3 ay içerisinde gerçekleşecek vaatler arasına girerken, Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay’la uygulamanın işleyişini ve sektöre getirisini konuşuldu.


Konut alana devlet nasıl destek olacak?


Vatandaşlara konut yardımı hükümetin programında vardı. Bu uygulamadan yararlanabilmek için Türk vatandaşı olmak ve ev sahibi olmamak gerekiyor.  Vatandaşlar öncelikle bir konut hesabı açtıracaklar. Bu hesaba 3 yıl süreyle her ay ödeme yapmak zorunda. Belirtilen koşulları yerine getiren katılımcıya konut alacağı tarih itibarıyla hesapta biriken paranın en az yüzde 20'sine kadar hesaplanan devlet katkısı ödemesi yapılacak. Devlet katkısı için azami tutar 15 bin lira ve bu tutar her yıl yeniden değerlendirilecek.


Bu uygulamayla ne amaçlanıyor?


En başta  vatandaşlarının konut sahip olması amaçlanıyor. En fazla borçlanma yapılan konut alımında önceden tasarruf edilmesi, planlı hareket edilmesi de söz konusu. Vatandaşların tasarruf yapma alışkanlığı kazanması da amaçlar arasında. Uygulama bankacılık sektörünü tutun da  en az 200 kalemi etkileyen, adeta bir lokomotif görevi üstlenen inşaat sektörüne de katkı sağlayacak. Dolayısıyla hem vatandaşlarımız hem de gayrimenkul sektöründe iştigal eden emlakçılar için iyi bir uygulama.


3 yıl uzun bir süre değil mi? Vatandaşın hem kira ödeyip hem para biriktirmesi mümkün mü?


Şu anda kredi çekebilecek çok az kişi kaldı. Vatandaş zaten fazlasıyla kredi kullandı. Kredi kartlarının haddi hesabı yok. Olmayan para harcanmış. Devlet de buna istinaden önlem aldı. 3 yıl çok uzun bir süre değil. Ayrıca Konut almadan önce tasarruf yapılması önemli. Bu alışverişin de planlı, programlı yapılması gerekiyor.


Konya’da emlak sektörü nasıl bir döneme girdi?


Geçen yıl iki seçim yaşadık. İki seçim arası herkeste bir tedirginlik oldu. Faizler yükseldi. Bu vatandaşın alım gücünü düşürdü. Buna rağmen tapu kayıtlarının devrinden çıkardığımız sonuçlara göre konut satışları artış gösterdi. İstikrar ve güvenin sağlanması daha da canlandıracak. 2016 yılında gayrimenkul sektöründe hareketlilik yaşanacağını düşünüyoruz. Konya; Türkiye geneline bakıldığında konut açısından en ucuz şehirlerden bir tanesi. İlimizde kaliteli ve metrekaresi çok büyük konutlar yapılıyor. Diğer illerde herkes 100 metrekarelik konutu bulamazken biz 200 metrekarelik konuta küçük diyoruz.  Sıkıntımız bu. Başka şehirde 100 metrekarelik konut 300 bin lira ederken Konya’da 100, 110 bin liraya 2. el de olsa 100 metrekare konut almak mümkün.


Konut arazisi konusunda sıkıntı yaşanıyor mu?


Maliyetleri daha da cazip hale getirebilmemiz için belediyelerimiz konut öneri alanı içerisinde olan tarla vasfındaki arazileri mutlaka konuta açmalı. Maliyetler bu sayede aşağı düşecek. Konya’da alan sıkıntısı yok ama imarlı arsalar bitti. Fiyat yüksek. Bu da direk konuta maliyet getiriyor. Mesela  Kampüs karşısında, Yazır Bölgesi’nde bir sürü arazimiz var. Ama imar yok. Buralar açıldığı zaman maliyet düşecek.  Konutu dağın başına da, şehrin merkezine de yapsanız maliyet aynı. 



Çiğdem KURUT/Pusula Konya


Geri Dön