Seferihisar'da memurlar emlakçı mı oldu?
Seferihisar'da 2009 yılından önce emlakçı sayısı bir elin parmağını geçmezken, şu anda yüzlerce emlakçı bulunuyor.
Seferihisar'ın yazarlarından Mustafa Karabulut bugün köşesinde "Memur emlakçılar" başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının detayları...
Seferihisar, son yıllarda birçok büyük firmanın yaptığı araştırma sonuçlarından da anlaşılacağı gibi İzmir’in ve Türkiye’nin en gözde yerleri arasına girdi.
2009 yılından önce ilçedeki emlakçı sayısı bir elin parmağını geçmezken, şu anda yüzlerce emlakçı ortalıkta cirit atıyor. Buna bağlı olarak müteahhit sayısı da bir hayli arttı.
Arsalar, araziler değerlendi, gayrimenkul fiyatları tavan yaptı. Örnek vermek gerekirse ilçe merkezinde 2010 yılında 80 bin lira civarında satılan evlerin fiyatları bugün 300 bin liraları geçti. Bu da emlak sektöründe çalışan insanların ekmeğini büyüttü.
İşi emlakçılık olup da bu işten para kazananlara söyleyecek bir şey yok tabi ki… Emlak ofisi açan, vergi mükellefi olan ve diğer kriterlerini yerine getiren herkes, emlakçılık yapabilir, komisyon karşılığında iş takibinde bulunabilir. Buraya kadar her şey normal ama Seferihisar’da birçok insanın, özellikle de mekan açmadan ve vergi mükellefi olmadan, üstelik devletten maaşını alırken bu mesleği yürütmeye çalışanların emlak piyasasında ‘fink atması’ normal değil.
Bu duruma bir çeki düzen vermenin zamanı geldi de geçti bile….
Sosyal medyada gördüklerimiz, olayın ne kadar kötü durumda olduğunu gösteriyor. Çünkü öğretmen, hastane çalışanı, belediye veya kaymakamlık personeli gibi kamu kurumlarının görevlileri, gayri resmi olarak bu sektöre girmiş durumda…
Aldığımız duyumlara göre müdürünü de kafaya alarak kendisine haftada iki gün ders yazdıran bir öğretmen, diğer günlerde arkadaşının dükkânında emlakçılık yapıyor. Bu öğretmenin, adına kayıtlı olmayan ama sürekli üstünde taşıdığı telefonuna, eşofmanla girdiği derslerde bile cevap verdiği, yer pazarlamaya çalıştığı öğrencilerinin bile dilinde…
Diğer kamu kurumlarında çalışan pek çok çalışan da sosyal medya hesabı üzerinden aleni emlak pazarlaması yapıyor. Merkezde 3+1 daire 350 bin lira!.. Belediye binasının içinde, kaymakamlık binasında emlak pazarlayan, yer gösteren insanlara da rastlıyor ve duyuyoruz.
İnsanların para kazanmasını hepimiz isteriz ama vergi mükellefi olarak ekmeğini kazanmaya çalışanlar, kazançlarının vergisini öderken bu işi gayri resmi yapanlar, hem devletten maaş alıyor hem yasal olmayan gelir elde ediyor hem de devlete tek kuruş ödemiyor.
Buradan ilçe kaymakamız Sayın İlhan Abay’a, vergi dairesi müdürlüğü yetkililerine ve Belediye Başkanı Tunç Soyer’e sesleniyor ve bu konu hakkında inceleme başlatmaları çağrısında bulunuyorum.