29 / 04 / 2024

Şeffaflık paketi inşaat sektörünü olumsuz etkilemiyor!

Şeffaflık paketi inşaat sektörünü olumsuz etkilemiyor!

Başbakan Davutoğlu. dün sabah esnaf kesimine yeni kredi müjdesi verdi, öğle saatlerinde ise 'Kamu Yönetiminde Şeffaflık' reformunu açıkladı: Kamu sorumluluğu taşıyan herkes mal bildirimi yapacak.



Başbakan Ahmet Davutoğlu. imar uygulamalarından seçim yardımlarına, mal bildirimlerinden yolsuzluk ihbarlarına kadar pek çok alanda devrim niteliğinde değişiklikler içeren 'Kamuda Şeffaflık Reformu'nu açıkladı. 


İKİ YILDA BİR MAL BEYANI 

Artık kamuda sorumlu makamda olanlar, beş vıl değil, iki yılda bir mal bildiriminde bulunacak. İmar planı değişikliklerinden belediyeler de pay alacak. Seçim yardımlarında şeffaflık esas olacak. Şişli Belediyesi'ndeki tartışmayla gündeme gelen "seçim öncesi imza karşılığı anlaşma" gibi uygulamaların önüne geçilecek. 


KABİNE TAM KADRO ORADAYDI 

Başbakan Davutoğlu.  Ankara  Palas'ta dün reform paketini açıklarken, kabineden de Ali Babacan. Mehmet Şimşek, Efkaıı Ala. İdris Güllüce ve Cevdet Yılmaz yanında hazır bulundu. Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı reformun satır başları şöyle: bağışları herkes görebilecek 


BAĞIŞLARI HERKES GÖREBİLECEK 

• Milletvekili ve belediye başkanlarına yapılacak nakdi yardımlar, kendi adlarına açılan hesaplara yatırılacak. 

• Siyasi partilere yapılan bağış miktarı elektronik orlamda ilan edilocok. 

Herkes bunu görecek. • Seçim harcamalarının denetimi yapılacak. Sonuçlar kamuoyuna açıklanacak. 

Hesap uyuşmazsa para cezası kesilecek. 

• Seçimlere katılacak bütün partiler mali yapılarını ilan edecekler. Şişli Belepesi'ncle yaşandığı iddia edilenler gibi seçim öncesi şeffaf olmayan anlaşmalar önlenecek. Sadece siyasetçiler değil, kamu sorumluluğu taşıyan herkes mal bildirimiyle yükümlü olacak. Parti grup başkan vekilleri, genel merkez yöneticileri, il ve ilçe başkanları: ulusal, bölgesel veya yerel yayın yapan radyo ve TV yetkililerine mal bildirimi zorunluluğu gelecek. Yüksek mahkemelerdeki başkanlar ve daire başkanlar da bildirim yapacak kesimler arasında bulunuyor. 


KAMUDAN AYRILANA İŞ YASAĞI 

• Mal bildirimleri, 5 yıldan 2 yıla indirilecek. Ara bildirim kaldırılacak. 

• Kamudan ayrılan görevlilerin, ayrıldıkları yerden iş alamaması, burasıyla taahhiite girememesi, iş Canikli: Kanun esnafın lehine Muslukları açın talimatı TESKOMB toplantısında esnaf kesimine bir dizi müjde sıralayan Davutoğlu, kredi musluklarının açılması için gerekli talimatı verdim" diye konuştu Başbakan Ahmet Davutoğlu, şeffaflık reformunu açıklamadan önce TESKOMB Yeni Türkiye Buluşması'na katıldı. Burada esnafa bir dizi müjde veren Davutoğlu Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu'na kredilerin açılması talimatı verdiğini söyledi. 


150 MİLYON TALİMATI VERDİ 

Başbakan Davutoğlu'nun esnafa yönelik müjdelerinden satır başları şöyle: "Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere faizsiz kredi verilecek. 

3 yıl ustalık belgesi olup. yeni işyeri açmış olan kardeşlerimize faizsiz kredi uygulanacak. Bu sene 600 Babacan: Katılımla yeni kapı açılıyor ESNAF toplantısında konuşan Başbakan Yarımcısı Ali Babacan, "Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı dönemindeki talimatlarıyla ve Sayın Başbakanımızın yakın takibiyle Halk Bankası bir katılım bankası kuruyor. Katılım bankası kurulduğu andan itibaren artık faizsiz sistemle çalışmak isteyen esnafımız için de yeni kapı açılacak, alternatif sistem kurulacak" dedi. 


GÜMRÜK Bakanı Nurettin Canikli ise 334 olan AVM sayısının yıl sonunda 409 olacağını, bunların 144 firmaya ait olduğunu söyledi. Yaklaşımlarının her zaman esnaf ve sanatkarın lehindeki düzenlemeleri yapabilmek olduğuna işaret eden Canikli. tasarının bu hassasiyet ve yaklaşımla hazırlandığını kaydetti. 

milyona çıkarılan Halk Bankası kredil faizlerini karşılama miktarının, '100 milyon artırılması' önerisi geldiğini belirterek. "Bununla yetinmedim. 150 milyon artırıyoruz" dedi. 


TOPLAMDA 4 MİLYON LİRA 

Bu konuda gerekli talimatı verdiğini bildiren Davutoğlu, esnafın bütün kredileri kullanacak potansiyeli oluşturmasını diledi. Davutoğlu, kullanılacak kredinin bu yolla önümüzdeki yıl 3,5-4 milyara yaklaşacağını, toplamda kullanılacak kredinin 17 milyara ulaşacağını kaydetti. 

İstanbul için özel bir yasa • Üçüncü Köprü'yü etkileyecek durum söz konusu değil. Kamulaştırma sisteminde bir değişiklik yok. 

• İstanbul, bize tarihin en büyük emanetidir. Bizim istanbul üzerine düşünürken, bir. 

beş değil, yüz kez düşünmemiz lazım. 

Özal da bu yetkiyi kullandı DAHA önce Kenan Evren,Turgut Özal, Süleyman Demirel, hatta daha öncesinde Fahri Korutürk'ün kullandığı bir yetki. Sayın Cumhurbaşkanımız, bizim 6 ay önceki Başbakanımız. 

Bunu bu doğallık içinde değerlendirmek lazım. Bizde istifade ederiz Sayın Cumhurbaşkanımızın bilgilerinden, kanaatlerinden. Biz de görüşümüzü ifade ederiz. 


HAKSIZ İHBARIN CEZASI OLACAK 

• İhbarda bulunanın, amiri tarafından sicil değişikliği veya performans değerlendirmesinin yapılması engellenecek. • Haksız ihbar tespit edilirse de cezai müeyyide uygulanacak. 


MİLLETVEKİLLİĞİNE TEK YASA 

• Milletvekillerinin hak ve yetkileri tek yasayla düzenlenecek. Siyasi etikle ilgili hükümler de gözden geçirilerek "Milletvekili Davranış İlkeleri" belirlenecek. 


İnşaatı olumsuz etkilemez!

Vatandaş haberdar olabilecek Davutoğlu şeffaflık reformunu açıklarken şunları söyledi: • Reform bir süreçtir. Şeffaflık bir zihniyettir. Burada durmayacağız, bundan sonra da daha şeffaf bir düzen, için gayretlerimizi sürdüreceğiz. 

• Türkiye'nin en sürükleyici sektörlerinden birisi inşaat sektörü. Bu düzenlemeler inşaat sektörüne kesinlikle olumsuz etki yapmayacak. Aksine, kuralların olması, bürokrasinin azaltılması olumlu yönde etkileyecek. 

• İmar değişiklikleri, belediyenin internet sitesinde, panosunda ve muhtarlıklarda ilan edilecek. Böylece vatandaş, oturduğu yerden bütün değişiklikleri görecek. 

• Her belediye, planların yapımı, askıya çıkarılması, yapı ruhsatı gibi temel süreçlere ilişkin uygulamalar hakkında kamuoyunu bilgilendirecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı, kendi yaptığı imar değişiklikleri sitesinden duyuracak. 

Kamuda 'şeffaflık' devrimi esnafa 4 milyar kredi müjdesi Başbakan Davutoğlu, dün sabah esnaf kesimine yeni kredi müjdesi verdi, öğle saatlerinde ise 'Kamu Yönetiminde Şeffaflık' reformunu açıkladı: Kamu sorumluluğu taşıyan herkes mal bildirimi yapacak. 

Tarihi doku ve siluet • Kamu ortaklık payı ile düzenleme ortaklık payı birleştirilecek. 

• Plan değişikliği, tarihi ve kültürel dokuyu ve siiüeti, doğal çevreyi elverdiği kadar koruyacak. 

• Belediyelere ayrılacak pay tarihi dokunun korunmasında kullanılacak. • imar değişiklikleri, sıkı denetimde olacak ve belediyelerin bundan pay almaları sağlanacak. Değer artış payı yürürlükte

• Sadece belediyeler değil. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı,  TOKİ  ve Özelleştirme İdaresi de plan değişikliğine giderse, kamu buradan da değer artış payı alacak. 

• Değer artış payı, Başbakan Davutoğlu'nun yaptığı açıklamayla birlikte geçerli kılındı. Böylece bazı kesimlerin boşluktan istifade etmesinin önü kesilmiş oldu. 

takipçiliği yapmaması sağlanacak. 

Bunun için kuruma göre 2-3 yıllık süreler konulacak. 

• Yolsuzluğu ihbar eden kamu görevlileri, geçici veya sürekli olarak başka birimlerde görevlendirilebilecek. Üç aya kadar ücretli izinli sayılabilecek. Başka kurumlara da geçiş sağlanabilecek. 


Akşam


Geri Dön