20 / 11 / 2024

Şehir hastanelerinin toplam maliyeti 67 milyar doları bulabilir!

Şehir hastanelerinin toplam maliyeti 67 milyar doları bulabilir!

Bugün açılışı yapılan Başakşehir Şehir Hastanesi'nden sonra şehir hastanelerinin maliyetlerine ilişkin Başkent Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Uğur Emek açıklama yaptı. Emek, "Şehir hastanelerinin toplam maliyeti 67 milyar doları bulabilir" dedi...




Bugün, Rönesans Holding ve Sağlık Bakanlığı tarafından Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeliyle hayata geçirilen Başakşehir Şehir Hastanesi'nin ilk etabı açıldı. "Türkiye’nin en büyük üçüncü sağlık yatırımı" olacağı belirtilen hastanenin maliyeti ise açıklanmadı. 

Sözcü'den İsmail Şahin'in haberine göre, 789 bin metrekare arsa ve 1 milyon metrekare toplam inşaat alanına kurulacak olan, 2 bin 682 yatak kapasiteli Başakşehir Şehir Hastanesi, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans üzerinden katılımıyla açıldı.

Rönesans Holding tarafından 25 yıl süreyle işletilecek hastane “Türkiye'nin en büyük üçüncü sağlık yatırımı” olarak vurgulanıyor, fakat maliyeti bilinmiyor.

Başakşehir Şehir Hastanesi ihalesini Emsaş İnşaat, Sürat Bilişim, PBK Architects., Ascension Group., Allen Shariff Corporation, Meinhardt Group, May Eczanesi, Forcimsa Empresa Constructora, S.A., Consortio Intenational Engineering Consultants, Şahin Tıp Sanayi şirketlerinden meydana gelen bir konsorsiyum almıştı.

BEŞ ŞEHİR HASTANESİ İŞLETİYORLAR

Bugün Başakşehir'de hizmete açılanla birlikte 11 şehir hastanesi hizmet veriyor. Adana, Yozgat, Elazığ, Bursa şehir hastanelerinde de bulunan Rönesans Holding toplamda 5 şehir hastanesinin işletmesini üstleniyor. Grup ayrıca, Fizik Tedavi Rehabilitasyon, Psikiyatri ve Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri hastanelerini Sağlık Bakanlığı’yla birlikte hizmete sunacak.

Milletvekilleri ve gazetecilerin şehir hastanelerinin maliyeti ve işletmesine ilişkin soruları bugüne kadar ‘ticari sır’ gerekçesiyle yanıtsız kaldı. Bu sebeple hastanelerin kira bedelleri ve devlet bütçesi üzerindeki yükü belli değil. 

Şehir hastaneleri, bedelsiz olarak şirketlere tahsis edilen Hazine arazileri üzerine şirketler aracılığıyla inşa ediliyor. Bu hastanelerde Sağlık Bakanlığı kiracı olarak bulunuyor. Mülkün sahibi olan şirketlere Sağlık Bakanlığı en az 25 yıl boyunca kira ve bina bakım parası için ödeme yapıyor.

Şehir hastanelerinin kira ödemeleri döner sermayeden veriliyor. Döner sermayeden yapılacak ödemelerde öncelik bu kiranın ödenmesi. 2019 sonu itibarıyla hizmete sokulan 10 şehir hastanesi için 6.2 milyar TL kira ve hizmet ödemesi gerçekleştirildiği ifade ediliyor. 2020 Sağlık Bakanlığı bütçesinde şehir hastaneleri için 10.4 milyar lira ödenek ayrılmıştı, bu bakanlığın bütçesinin yüzde 17.7'sini oluşturuyor.

Şehir hastanelerinin toplam maliyeti 67 milyar doları bulabilir!

TOPLAM MALİYET 67 MİLYAR DOLARI BULABİLİR

Kamu özel işbirliğinde inşa edilen şehir hastanelerinin Türkiye ekonomisi toplam maliyetine ilişkin değerlendirme yapan Başkent Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Uğur Emek, 25 senenin sonunda ortaya çıkacak bedelin 67 milyar dolar olacağını belirtti. Prof. Emek, “Devletin 33 milyar dolar kadar kullanım bedeli için 34 milyar dolar da hizmet bedeli için ödeme yapacağını ön görüyoruz” şeklinde konuştu.

Başakşehir İkitelli Şehir Hastanesi'nin ilk etabı açıldı! 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yıl sonuna kadar 8 şehir hastanesi açılacak!


Geri Dön