Şehir plancılığı trendi yükseliyor!
REDAC ve EMLAKCHI CEO’su Bilge Özdemir bugünkü yazısında, Şehir Bölge Planlama mesleğini değerlendirdi. İşte Bilge Özdemir'in o yazısı...
Artvin’ de ,81 yılında üniversiteye girmenin sevinç ve mutluluğunu yaşarken komşumuz oğlum ne okumaya gidiyorsun dediğinde “ İşletme “ yanıtıma... teşke biraz daha çalışıp annen gibi “ öğretmen “ olsaydın dediğini hiç unutamıyorum...
Yıldız Teknik Şehir Bölge plancısı eşim Mine ile Acarkent projesi satışında tanıştım. 90’ lı yıllarda Şehir Bölge Plancılarının en önemli iş/istihdam kapısı, gayrimenkul projelerinin satış departmanı oluyordu.
Dün akşam; 30.mezun yılını kutlayan Yıldızlılar ile birlikteydik.. Gördüm ki; 90’ lı yıllardan bugüne şehir ve bölgeler planlanmaya başlamış, gayrimenkul satışı mezunların son tercihi olmuş.
Ülkemizi şehir planlama kavramı ile Atatürk tanıştırmış ve Dünyaca ünlü şehir plancısı Henry Probst’ a 1936 yılında İstanbul'un ilk planlarını çizdirmiş.ODTÜ tarafından 1961’ de temelleri atılan Şehir ve Bölge Planlama lisans eğitimi kurum sayısı Türkiye genelinde 20’ lerin üstüne çıkmış.
Köyden; kente göç dalgallarının etkisi ile “ kentlerin planlama ve barınma taleplerine “ yön verebilmek için devreye giren bölüm, bugün; Ülke düzeyinde, yerel ölçeğe kadar şehri düzenlemeye Kentin gelişimi ve biçimi ile ilgili kararlara yön vermeye başlamış. Yolların yapılması, çevre düzenlemesi, sosyal alanların oluşturulması, kültürel yapıların yenilenmesi şehir plancılarının düzenlemeleri ile yaşam/hayat bulmakta.
Şehir plancısı; şehirde konut, endüstri, ticaret, eğitim, sağlık vb. gereksinimler için arazinin nasıl kullanılacağına, binaların nerelere hangi yoğunlukta yerleştirileceğine karar veriyor ve bu kararın uygulanması ile ilgileniyor, sosyo-ekonomik gelişmelere paralel olarak şehirlerin gelişmesi için gerekli mekân düzenlemesini en uygun ve ekonomik biçimde oluşturmaya çalışıyor.
Şehirlere ruh katan plancıların, kentsel dönüşümlerde başarı şansı, doğal çevre, sosyo-ekonomik yapı, insan ve şehrin mekân yapısı arasında var olan ya da olması gereken karşılıklı ilişkileri dikkate almalarından geçmektedir.
Bu doğrultuda önerim; Kentsel dönüşüme damga vuracak şehir plancılarının, şehir ölçeğinde planlanan projelerin planlamasında görev almalarıdır.
Tersine göç süreçinin hızla yaşanmaya başlayacağı ülkemizde marka kent/şehirlerin gelişiminde Belediyeler ve yerel yönetimlerin yönlendirmesi ile şehir plancılarına önemli görevler düşmektedir. Ülkemizde başlatmamız gereken kentler arası yarışı; dünya kentleri boyutuna taşıma hedefi ile 1982 yılında lisans eğitimine başlayan Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir Bölge Planlamacılarına nice 30 yıllar, mesleklerinde başarılar diliyorum.
BİLGE ÖZDEMİR
REDAC & EMLAKCHI CEO