23 / 12 / 2024

Şehircilik yasası hazırlanacak, yapı denetimi genişleyecek

Şehircilik yasası hazırlanacak, yapı denetimi genişleyecek

Türkiye'nin mekansal planlama, yerleşme ve yapılaşma konularında Cumhuriyet'in 100. yılı 2023'ü hedef alan ''kentleşme ve imar vizyonu'' oluşturuldu...



Türkiye'nin kentleşme vizyonuna ilişkin yol haritası, Resmi Gazete'de yayınlanan eylem planı ile çizildi. Buna göre arsa spekülasyonunun önlenmesi için yasal düzenleme yapılacak, şehircilik yasası hazırlanacak, belediyelerin yetkisi artırılacak, yapı denetimi genişletilecek.

Türkiye'nin mekansal planlama, yerleşme ve yapılaşma konularında Cumhuriyet'in 100. yılı 2023'ü hedef alan ''kentleşme ve imar vizyonu'' oluşturuldu. Yüksek Planlama Kurulu'nun, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı koordinatörlüğünde hazırlanan Bütünleşik Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planı'nı (2010-2023) kabulüne ilişkin kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu dokümanla yaşam alanlarının kalitesinin yükseltilmesine ilişkin ''yol haritası'' oluşturulurken, belirlenen stratejiler içinde en önemlisini, kentlerin dokusunun bozulmasına da neden olan arsa spekülatörleriyle ilgili yasal düzenlemeler oluşturuyor. Plan çerçevesinde arsa ve arazi spekülasyonunun önlenmesi ve denetimi için yasal düzenleme yapılacak. Farklı gelir grupları için, plan kararları, yöresel doku ve mimariye uygun konut üretilecek.

Yağmur suyuna teşvik verilecek

Eylem planı çerçevesinde belirlenen temel stratejilerden bazıları şunlar:

- Şehircilik Yasası hazırlanacak.

-Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yeniden yapılandırılacak.

- Belediyelerin kapasitelerinin artırılması için ilgili kanunlar yeniden düzenlenecek.

- Yapı Denetim Kanunu'nun uygulama alanı genişletilecek.

- Yeni açılacak alışveriş merkezlerinin plan kararları ile uyumlu olacak şekilde nitelik, yer seçimi ve yapılaşma ölçütlerini içeren düzenlemeler yapılacak.

- Büyükşehirlerde altyapı ana planları hazırlanacak.

- Kentsel enerji talepleri mümkün olduğunca yenilenebilir enerji kaynakları ile karşılanacak. Yağmur suyu depolama ve kullanımı yaygınlaştırılacak.

- Kırsal kesimde tarım dışı ekonomik faaliyetlerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak.

Sel de DASK kapsamına girecek

Yine eylem planı çerçevesinde bütünleşik afet tehlikelerinin belirlenmesine yönelik mevzuat düzenlemesi yapılacak ve tehlike haritaları hazırlanacak. Bu kapsamda deprem dışındaki sel, yangın gibi afetlerin de zorunlu sigorta kapsamına alınmasını sağlayacak ve risk durum raporunun da hazırlanmasını zorunlu kılacak Doğal Afet Sigortaları Kanunu hazırlanacak. Ulusal düzeyde Şehircilik ve Planlama Müzesi oluşturulacak.
Bugün


Geri Dön