28 / 04 / 2024

SEKA Aksu kağıt fabrikası ile Çotanak Spor Kompleksi mecliste!

SEKA Aksu kağıt fabrikası ile Çotanak Spor Kompleksi mecliste!

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Giresun SEKA Aksu kağıt fabrikası ile Çotanak Spor Kompleksini meclis gündemine taşıdı. Tığlı hazırladığı sorularını Bakan Kurum'a sordu...



SEKA Aksu kağıt fabrikası ile Çotanak Spor Kompleksi mecliste!

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Giresun SEKA Aksu kağıt fabrikasının satılmasına ve Çotanak Spor Kompleksine ilişkin soru önergesi hazırladı. Tığlı sorularının Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.

Tığluı önergesinde "Ülkemizin üretim ekonomisinden beton ekonomisine dönüşünün en çarpıcı örneklerinden biri Giresun SEKA Aksu Kâğıt Fabrikası’dır. Fabrika Milda Kâğıt Sanayi Tic. A.Ş’ye 3.5 milyon dolara (o günkü kur üzerinden 5 milyon TL) satılmıştır." dedi.

Şirketin, 5 yıl çalıştırma taahhüdüne rağmen, TEDAŞ, SSK, Maliye, Belediye, Vergi Dairesi ve çalışanlarına biriken borçlarını ödemeden fabrikayı kapattığnı belirten Tığlı önergesine şu şekilde devam etti: "Sözleşmeye uyulmadığı için Özelleştirme İdaresi tarafından satışın iptal edilip geri alınması gerekirken, akıbeti belirsizliğe bırakılmıştır. Üretimi duran fabrikanın makinelerin de şirket tarafından yaklaşık 11 milyon TL bedelle hurdaya satıldığı iddia edilmiştir.

2013’de ülkemizde başka örneği görülmemiş biçimde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, Giresun İl Özel İdaresi üzerinden; Giresun SEKA Aksu Kağıt Fabrikası'nın 5 milyon TL’ye satılan arazisi Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) denetimindeki gayrimenkul değerleme şirketi tarafından yapılan değerleme çalışmasıyla devletin 5 Milyon TL’ye sattığı fabrika, şirketten 68 milyon 270 bin TL bedelle geri alınmıştır. Daha sonra, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na (TOKÎ) devredilen SEKA Aksu Kağıt Fabrika arsasına karşılık TOKİ’ye, Spor Genel Müdürlüğüne ait, Fevzi Çakmak Mahallesi 655 ada 139 parselde, deniz kenarında Giresun’un en değerli arazilerinden biri olan üzerinde stadyum, spor salonu ve gençlik merkezi bulunan 30.339,17 metrekarelik alan verilmiştir. Aksu Kâğıt Fabrikası arazisinin bir kısmına da  TOKİ  tarafından konut yapılmıştır."

5 milyon liraya özelleştirilen fabrikanın, ihaleyi alan şirkete hiç üretim yapmadan yaklaşık 79 milyon lira kazandırdığını sözlerine ekleyen Tığlı Çotanak Spor Kompleksi ile ilgili olarak da 2016 yılı Temmuz ayında 153 Milyon TL artı KDV bedelle ihale edildiğini belirtti. 

2016 Kasım ayında temelinin atıldığını, 60 bin metrekaresi yeşil alan olarak düşünülen fabrika arazisinde yapımı süren stat, kapalı olimpik yüzme havuzu, spor salonu, antrenman sahası, otopark alanı ve mağazaların yer aldığı projenin 650 günde tamamlanacağı ve hizmete gireceği ifade edildiğini belirten Tığlı, "Ülkenin kağıt ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan ülkemiz ve ilimiz ekonomisine hayat veren binlerce kişiye istihdam sağlayan fabrika satılmakla kalmayıp kamu şu ana kadar yaklaşık 250 milyon liralık bir maliyetle karşı karşıya bırakılmıştır." diyerek buna ilişkin olarak 5 soru sordu.

Tığlı'nın soruları

1. Çotanak Spor Kompleksi’nin inşaatı hangi aşamadadır? İnşaatın yüzde kaçı tamamlanmıştır? Sözleşme gereği ne zaman bitirilmesi gerekiyordu? Neden bitirilmemiştir? Proje ne zaman tamamlanacaktır?

2. Şu ana kadar ve bu yıl kullanılan ödenek nedif? Ne kadar ödeneğe ihtiyaç vardır? Sözleşmede değişiklik söz konusu mudur?

3. Fabrikanın değerinin altında satıldığı iddiasıyla Ordu İdare Mahkemesine açılan özelleştirmenin iptali davasında satışın hukuk'a aykırı olmadığı kararı, 2005'de ise yine Danıştay tarafından satışın kamu yararına olduğu kararı verilmiştir. Bu özelleştirmenin geldiğimiz aşamada ülkemize sağladığı ya da sağlayacağı fayda açısından kamu yararı olarak gördüğünüz kısmı sizce nedir?

4. Türkiye 2003 yılından itibaren kâğıt ithalatına yıllık ne kadar para ödemiştir? Ülkemizin kağıt ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı dönemde özelleştirilen, Giresun Aksu Kağıt Fabrikası 2003 yılından bu güne üretime devam etmiş olsaydı ülkemiz kağıt ithalinden ne kadar tasarruf edecekti?

5. TOKİ’ye devredilen 30.339,17 metrekarelik mevcut stadyum ve gençlik merkezinin bulunduğu bu alan, AKP’nin Seçim Beyannamesi’nde ve vaatleri çerçevesinde bir proje kapsamına alınmış mıdır?

 


Geri Dön