29 / 04 / 2024

Şekerbank, enerji verimliliğine 5 yılda 572 milyon TL kredi verdi!

Şekerbank, enerji verimliliğine 5 yılda 572 milyon TL kredi verdi!

Toplam portföyünün % 89'u ticari kredilerden oluşan Şekerbank, sürdürülebilir kalkınma bankacılığı stratejisiyle üretime destek veriyor. Banka, EKOkredi'yle enerji verimliliği projelerine 5 yılda 572 milyon TL'lik kaynak aktardı.



Toplam portföyünün % 89'u ticari kredilerden oluşan Şekerbank, sürdürülebilir kalkınma bankacılığı stratejisiyle üretime destek veriyor. Banka, EKOkredi'yle enerji verimliliği projelerine 5 yılda 572 milyon TL'lik kaynak aktardı


Kuruluşunun temellerini sürdürülebilir kalkınma stratejisi üzerine oturtan Şekerbank, finansman hizmetlerini bu doğrultuda şekillendiriyor. Şekerbank Kurumsal İletişim ve Strateji Grup Başkanı Aybala Şimşek, Anadolu'da sayıları 100 binleri bulan kooperatif üyesi pancar çiftçisinin birikimleriyle 1953'te Eskişehir'de kurulan bankanın, o tarihten bu yana tarım ve şeker sanayisinin finansmanını sağlamak, üretimi ve kırsal kalkınmayı desteklemek hedefiyle yol aldığını vurguladı. Şimşek, "Bankamız, 'Anadolu bankacılığı' olarak adlandırdığı misyonuyla sosyal sorumluluğunu iş süreçleriyle birleştiriyor. Bu alanda yürütülen tüm çalışmalar, Sürdürülebilir Kalkınma Bankacılığı adında özel bir birim tarafından koordine ediliyor dedi. Şimşek, geçmişten bu yana önceliği üretimi desteklemek olan bankanın toplam kredi portföyünde bugün ticari kredilerin yüzde 89 pay aldığını da ifade etti. 


TASARRUFU ÖĞRETİYOR 


Şekerbank'ın sürdürülebilirlik stratejisinin bir diğer ayağını da enerji oluşturuyor. Türkiye'nin tükettiği enerjinin yüzde 73'ünü ithal ettiği gerçeğinden yola çıkan banka, bu alanda tasarrufu teşvik edecek ürünlerle toplumun her kesimine ulaşma hedefinde. Aybala Şimşek'in verdiği bilgiye göre banka enerji tasarrufunu yaygınlaştırmak ve doğal kaynakların sürdürülebilirliğine destek olmak için 2009'dan bu yanra Türkiye'de bir ilk olan EKOkredi ürününü geliştirdi. Şimşek ürünün bugün ulaştığı yerle ilgili şu bilgileri verdi: "EKOkredi ile enerji verimliliği alanında bugüne dek 572 milyon TL'yi aşkın finansman desteği sağladık. Bu sayede 62 bin kişi enerji tasarrufuyla tanıştı. EKOkredi ile yapılan enerji verimliliği yatırımlarıyla 17.6 milyar kilowatt saat enerji tasarruf edildi, toplamda 3.9 milyon ton karbon salımı engellendi. Ayrıca, 83 bini aşkın konutun yalıtıldığı EKOkredi kapsamında 155 milyon metreküp doğalgaz tasarrufu gerçekleşti." EKOkredi, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde, 20-22 Haziran 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilen "Rio+20 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı"nda Türkiye'yi temsil etmek üzere seçilen en iyi uygulamalardan biri oldu. Sektörün karbon emisyon ölçümü yapan nadir kuruluşlarından olan banka, 2011'den bu yana, her yıl karbon ayak izi ölçümleri yapıyor. 


HEDEF BİNA YALITIMINA 300 MİLYONLUK YATIRIM


Şekerbank'ın bilançosundaki yabancı kaynağın yüzde 15'ini enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji yatırımlarına finansman aktarmak üzere edindiğini anlatan Aybala Şimşek, "Daha çok kişinin enerji verimliliği yatırımlarını uygun koşullarda destekleyeceğiz. Filli Boya- Capatect işbirliği ile başlattığımız yalıtım seferberliği kapsamında da her yıl 60 bin konutun yalıtılmasını ve yıllık 300 milyon TL'lik finansman desteği sağlamayı hedefliyoruz" dedi. 


Sabah


Geri Dön