28 / 04 / 2024

Fatma Şahin: 5 yılda 400 milyon TL borç ödeyeceğiz!

Fatma Şahin: 5 yılda 400 milyon TL borç ödeyeceğiz!

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yoğun mesaisine rağmen Haber gazetesi ekibini kabul etti. 100 Günlük başkanlık dönemine projeksiyon tutan Fatma Şahin 5 yılda 400 milyon TL borç ödeyeceğiz dedi...



Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yoğun mesaisine rağmen Haber gazetesi ekibini kabul etti. 100 Günlük başkanlık dönemine projeksiyon tutan Fatma Şahin özellikle belediyenin borç yüküne karşılık gelir sağlamak için yoğun mesai vermeye çalışıyor.


MALİ DİSİPLİNLE GELİRLER YÜZDE 30 ARTTI


Şahin, seçim beyannamesinde verdiği sözleri yerine getireceğini söyledi. Başkanlık koltuğuna oturmadan aylar önceden uzman ekiplerle çalıştığını ve göreve gelir gelmez de hiç vakit geçirmeden kolları sıvadıkları belirten Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “  Yönetim ve hizmet anlamında, 3 önemli konu var. Önemli konulardan bir tanesi mali yönetim, parayı iyi yönetmemiz gerekiyor. Yeni Büyükşehir yasasıyla beraber şuanda bütün sınırlar büyük şehrin sınırında olduğu için mutlaka mali gücünüzü artırmanız lazım. İkincisi,  idari altyapı. İdari altyapıda çok güçlü giden taraflarla beraber, yeni vizyonumuza göre sayın Başbakanımızın yeni koyduğu insan,demokrasi,medeniyet çizgisin de istediğimiz hedefi başarmamız için idari kadrodaki zayıflığımız varsa onu gidermemiz gerekiyor. Bir de bilgi ve teknolojiyi çok iyi yönetmemiz gerekiyordu. Akıllı kent vizyonuyla yola çıkıyorsunuz önce kendi belediyenizin içerisindeki bilgi ve teknoloji alt yapısını güçlendirmeniz gerekiyor.”


Çok ciddi bir borç yüküne sahip olduklarını öte yandan seçim beyannamesinde verilmiş sözler bulunduğunu hatırlatan Şahin, “beyannamede söylediğimiz her şeyinde bir karşılığı var. Ağzımızdan çıkan sözün gereğini yapabilmemiz için mali güçlenmeyi nasıl yapacağız onun için gelirleri artırmamız giderleri azaltmamız gerekiyordu. Bütün kalem kalem nerede gider harcamalarımız gelirlerimiz nerede, gelirlerimizi nasıl artırabiliriz, giderlerimizi nasıl azaltabiliriz noktasında, en büyük gelir giderlerin azaltılmasıydı. O yüzden içerideki doğrudan teminden tutun her daire başkanının bireysel harcama yetkisine kadar hepsini yeni bir sistematiğe getirdik. Tek kalemden alımlar yani hiç kimse kafasına göre bir alım yapmayacak her şey destek hizmetli mali işlerde sorumlu hale gelecek. Bir mal birkaç yere lazımsa toplu alınıp daha ucuza alınacağı bir altyapı oluşturduk ama şuanda ilk hesabımıza göre yaptığımız çalışmalarla birlikte gelirlerimize yaklaşık %20 %30’luk bir artış yaptık. En önemli şey giderlerimizin azaltılması, giderlerimizin azaltılması için kalemleri tek tek çalışıyoruz. Dolayısıyla gelir giderlerimizi iyi bir şekilde koyup mali kaynağımızı güçlendirdiğimizde elimizi çok güçlendirecek şehirde daha hızlı güç yapabilme şekline ulaşacağız” dedi.


DEVLET LOJMANLARI 10, TEDAŞ ARAİZİS 30 MİLYON LİRAYA TOKİDEN SATIN ALINDI


Başkan Şahin,  Ankara  boyutu da çok önemli olduğunu vurguladı. Şahin, çok sıkı bir ödevi çalıştıklarını ve bunun sonucunda gelir getirici kaynaklar elde ettiklerini ifade ederek, şunları söyledi: “  Özellikle şehrimizin öz kaynağında ne var belediyeyle bunu nasıl kullanabiliriz diye çalıştık. Şu an eskiden devlet lojmanları dediğimiz yeri bu meclisten geçirdik. Güvenevlerdeki  Osmanlı Parkının yanındaki lojmanları  TOKİ  bunu kendi bünyesinde özelleştirecekti. Büyükşehir belediyesine alalım biz satın alalım diye başvurduk ve Ankara boyutunda bütün desteği aldık. Lojmanların yerini 10 milyon liraya biz satın aldık. Yapacağımız imar değişikliğiyle belediyemize yeni bir kaynak üretmiş olacağız.”


Fatma Şahin, öte yandan TEDAŞ ve TEİAŞ’a ait arazinin 30 milyon liraya TOKİ ile anlaşma yaptıklarını kaydetti. Şahin, “ Şu anda TEDAŞ ve TEİAŞ’ın, Adliye Sarayının yanındaki yeri,  Sabancı’ya ait olan yerin dışındaki yeri yine özelleştirmeden biz satın alarak 30 milyon TL üzerinde bir anlaşma yaptık. Onu da biz TOKİ üzerinden alacağız ve Belediyemize kaynak üretecek bir şekilde çalışma yapacağız” şeklinde konuştu.

  Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, belediye olarak TOKi dışında kendilerininde konut yapacaklarını söyledi. Fatma Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Şehrimizin aynı şekilde konut ihtiyacı var bu şekilde biz belediye olarak orada konut ihtiyacını giderecek imar düzenlemesini yaparak belediyemize kaynak üretmiş olacağız. İlk süreçte bize can suyu olacak bu daha güçlü şekilde parayı yönetebileceğimiz nefes almamızı sağlayacak bir kaynak oluşturacak”


GAZİANTEP’TE GÜMRÜKLEME ÇALIŞMASI


Fatma Şahin, belediyelerin en önemli gelir kalemlerinden biri devletten merkezi hükümetten gelen para olduğunu ama bu konuda Gaziantep’in kişi başına aldığı pay sıralamasında büyükşehir belediyeleri içinde 30. sırada bulunduğunu kaydetti.

Şahin, bu geliri artırmak için çözüm aradıklarının altın çizerek, “Kişi başına düşen vergi gelirlerinde büyükşehir olarak en son sıradayız. Bunun nedenleri araştırıldığımız zamanda organizedeki üretilen malın gümrüklenmesi Mersin’de yapıldığı için, gelirde Mersin Büyükşehir Belediyesine gidiyor. Onun içinde gümrüklemeye Gaziantep’te  yapabilir miyiz onu onun çalışmasını yapıyoruz.  O gümrüklemeyi Gaziantep bölgesinde yapa bilirsek bunun bize şu faydası olur; şuan İstanbul, Ankara, Kocaeli kişi başına yaklaşık 500 TL alırken il bazlı değerde Gaziantep 360 TL alıyor. Yani yarı yarıya bir fark var. Gümrüklemeyi buradan yaptığımız zaman bu şehre gelen paranın %100 artması anlamına gelir. Her ay bize gelen paranın bu bakımdan çok önemli bir çalışma çünkü %10 %20 lik ciddi bir artış olacak. Sağ olsun oda başkanlarımızda bu konuda ne yapılması gerekiyorsa hazır olduklarını söylediler. Bu şehrin kaynağını bu şehirde kullanılsın istiyoruz, onun için bir çalışma başlattık. Gümrüklemeyi burada nasıl yapabiliriz, neye ihtiyacımız var onunla ilgili bayramdan sonra daha da hızlandırma yapacağız bu şekilde gelirlerimizi artırıp giderlerimizi azaltarak mali kapasitemizi güçlendirerek parayı yönetmek istiyoruz” dedi.


FISTIK ARAŞTIRMASI TAMAM


Fatma Şahin, Fıstık Araştırma’nın 146  dönüm yerine park yapılacağı ve bu konuda ilk adımların atıldığı belirtti.  Şahin, “ Protokolü tarım bakanlığıyla yaptık. Tarım bakanlığında yaptığımız protokole göre oradaki lojmanları yıkıyoruz ve onlara lojman vereceğiz. Lojman yapılacak yerde belli. Arkada rötar yapılacak yerde belli. Milli Emlak’tan bu hafta o da sonuçlanıyor. Bunların mali değerleri  birim fiyatları hesaplandı. Okullar başladığı sıralar oraları boşaltmak istiyoruz. Normal lojmanları yıkarak halkımızın kullanabileceği bir lojman yapmak istiyoruz. Yeni lojman yapılana kadar kiralamaya gideceğiz. 1 ay içerisinde biter. Laboratuar yapma işi 1 yıllık iş ama hızlı bir şekilde lojmanları 1 ay içerisinde çıkaracağız“ şeklinde konuştu.


KAMİL OCAK MEYDAN OLARAK KALACAK


Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, Kamil Ocak Stadyum’un yeriyle geline son aşama hakkında da bilgi verdi. Şahin, “ TOKİ Başkanımız buraya geldi. 20 dönümlük meydanda anlaştık. Kapalı binalar olan kısmada imar yetkisi benim üzerimde anlaştı yani meydan olarak kalıyor hiçbir sorun yok. TOKİ ile beraber çalışıyoruz, kentsel tasarımcıyla çalışıyoruz. Estetik bir şekilde yapalım ama sonuçta TOKİ başkanı ile anlaştığımız nokta; stadyum, meydan olarak kalacak. Yıkacağız yeniden yapacağız” diye konuştu.


5 YILDA 400 MİLYON BORÇ ÖDEYECEĞİZ


Fatma Şahin, belediyenin borçlarıyla ilgili açıklık getirdi. Başkan Şahin şunları söyledi; “ 900 milyon GASKİ olmak üzere 1.2 milyar lira borcumuz var. Biz bu borcun 400 milyonunu kendi 5 yıllık süreçte ödememiz lazım  ödememiz lazım.  Celal Bey zamanından kalan borçlarda var. Gelir getirici hamlelerimi yapma nedenim, mali olarak güçlenmek ve ödeme gücüne ulaşmam lazım”

HAFRİYATTA İNDİRİM

Sözleşmesi feshedilen Patanela ile ilgili açıklamada bulunan Şahin, hafriyat işlerinde indirime gidecekler sözünü verdi. Şahin, “ Patanela ile olan sözleşmeyi iptal ettik. Onların makinelerini ekipmanların hepsini büyükşehirde şirket üzerine aldık. Harfiyat işlerinde de indirime gideceğiz” dedi.


BELEDİYE KONUT YAPACAK


Fatma Şahin, şirketler üzerinde verilen hizmetler konusunda da belediyenin menfaati neyi gerektiriyorsa, onu yapmaya çalışacaklarını kaydetti. Şu anda  analiz ettikleri, belediye olarak daha ucuza elde etme imkanı var ise belediye bünyesinde yapacaklarını vurgulayan Şahin, şunları söyledi: “  Bazı kalemlerde daha ucuza mal ede biliyoruz. Bazı kalemlerde hizmet satın aldığımız zaman daha kolay oluyor. Aslında bizim için önemli olan şey, aynı kalitede hizmeti  en ucuza nasıl elde edeceğiz. Eğer içerden yapmamız gerekiyorsa içerden yapabilme gücüne ulaşıyoruz onun içinde şirketlerimizi güçlendiriyoruz şirketlerimiz şu anda tamamen personel akışı olan şirketlerdir. O yüzden bu mecliste sermayeyi de artırdık şirketlerimizi sıklaştırmak istiyoruz. Ulaşım ve konut gibi kendi içinde uzmanlaştırıp aynen İstanbul’daki şirket modeli gibi oradan oranın gücünü arttırarak belediyenin gücünü arttırmak istiyoruz aksi takdirde belediye zayıflıyor firma güçleniyor. Biz o yüzden çalıştığımız firmanın gücünü arttırmadan daha çok belediyenin öz kaynağını arttıracak bir modelleme üzerinde çalışıyoruz”

Şahin, belediye olarak konutta TOKİ ile çalışacakları gibi İstanbul KİPTAŞ örneğinde olduğu gibi belediye olarak konut yapma planlaması yaptıklarını söyledi.


Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, her yıl konut üretecek bir modelleme üzerinden çalıştıklarını ifade ederek, “Sosyal konutları da yapacağız. Olimpiyata yapılan spor tesisinin yanına bir alan bulduk, büyükşehir belediyesine ait yere 700 konutluk sosyal konut alanı yapacağız ve Aydınlar Mahallesini oraya taşıyacağız. Riskli bir alanda yaşamalarını devam ettirmemiz mümkün değil. Farklı gelir guruplarına hitap edecek konutlar yapacağız. Elimizdeki belediyeye ait arsaları arsa olarak satma olarak değil de konut üreterek satabilecek bir arsa oluşturuyoruz. Onun için de kendi şirketimiz içerisindeki teknik kapasitemizi güçlendirebiliyoruz. Orayı güçlendirecek konuta girecek bir alt yapı oluşturuyoruz ki bir kar olacaksa bu belediyeye kalsın” şeklinde konuştu.


SOSYAL YARDIMA MUHTAÇ SURİYELİLER KAMPA ALINACAK


Fatma Şahin, Suriyeliler konusunda sağduyu çağrısında bulunarak, provokasyondan uzak kalınmasını istedi. Şahin, “  Bizim daha uzun soluklu yapısal çözüm üretmemiz gerekiyor.  Aynı mağduriyeti bizde yaşayabilirdik., muhtaç olabilirdik, bombadan ve ölümden kaçan insanlara kapıları kapatmamız ne dinimizde ne medeniyetimizde var. 400 bine yakın Suriyeli var. Biz ilk etapta İslahiye’de 20 bin kişilik bir kamp yeri yapıyoruz. Bir aya kadar kamp bitecek. Gaziantep’i rahatsız eden park, bahçelerde yaşayan sosyal yardıma muhtaç Suriyelileri bu kamplara taşıyacağız” dedi.

KATILIMCI BELEDİYE

Fatma Şahin, Kent Konsey’ini daha işlevsel hale getireceklerini belirtti. Konsey Başkanlığına Mehmet Aslan’ın geleceğini doğrulayan Şahin, şunları söyledi: “ Katılımcı bir belediye olacağız. Tüm altyapıyı çalıştık. 200 sivil toplum kuruluşunun düşüncelerini gelip söylesin istiyoruz. Belediyeye ciddi bir yol haritası çizebilecek bir konsey olmasını istiyoruz. Yeni konsey yapılanmasından çok umutluyum. Eğer Kültür Turizm İl Müdürlüğüne uygun yer bulursak onların mekânını alacağız ve Konseyi de oraya taşımayı düşünüyoruz. Şuanda onun çalışmasını yapıyoruz.  Yer olarak, mekan olarak, içerik olarak, başkan olarak, yürütme olarak çok güçlü bir şekilde kurulsun ve güçlü çalışsın. Hem demokrasi yerelde başlar. Bunu daha sonrada çocuk meclisleri, kadın meclisleri, engelli meclisleri bütün gurupların kendi içerisinde sosyalleştireceği meclisleri de dönüştürüp oradan da biz ciddi bir katılım bekliyoruz.  Dolayısıyla ben bu şehirde yaşıyorum, bu şehirde söyleyecek sözüm var diyen herkese kapı açmak istiyoruz. Böyle bir yapının da çok güçlü bir şekilde kurulacağına inanıyorum.”


12 YIL ANKARA TECRÜBESİ İLE HİZMET VERİYORUM


Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin siyasetteki 12 yıllık Fatma Şahin’i anlatarak, “Bizim esas tecrübemiz Ankara’da başladı. Parlamento nasıl çalışır, milletvekilliği nasıl yapılır, genel merkez görevlerimizde teşkilatlanma nasıl yapılır, benim için muhteşem bir okul oldu. Ve ben hayatım boyunca da hep iyi bir öğrenci olma üzerinde genetik olarak böyle biri olduğum için hep yaptığım işi kapasitem ölçüsünde kapasitem neyse hep emek sarf ederek çok iyi yapmaya çalıştım. Ve hep ekip çalışmasına inandım. Zaten teşkilatçılığın bana öğrettiği en önemli şey buydu.  Birlikte yapabilme gücü, güçlü bir ekiple, güçlü bir iş çıkarabilme gücü. Benim 12 yıllık süreç,  benim açımdan çok öğretici oldu. Hem millete hizmet etmenin ne kadar mukaddes ve önemli bir alan olduğunu yaşayarak öğrendim yani kendimi yetiştirmemde büyük bir fırsat sundu. Hem de iyi bir takımla inançlı bir grupla yola çıktığım zaman neleri hızlı bir şekilde yapabileceğimi gördüm. Özellikle 2.5 yıllık çok kıssa süreli bir bakanlık döneminde çok köklü hem yasal düzenlemeler hem çok önemli projeler hayata geçirmiş olmanın verdiği büyük bir rahatlığını hissediyorum. Benim açımdan, bir faninin mücadelesiyle güçlü bir yerde, güçlü bir liderle, güçlü bir takımın içinde durduğunda nasıl topluma faydalı olabilecek işler yapabileceğini gösteren 12 yıl oldu. Bu tecrübe, bu şehir için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Şimdi arkadaşlarımla birlikte yeni bir takım çalışması içerisinde hem idari kadro hem siyasi kadro olsun bu tecrübeyi bu şehirde şehrin sorunlarını çözebilmem yaşam kalitesini artırabilmem için nasıl kullanabiliriz onun gayreti içerisindeyiz. 

 

İTFAİYE GENÇLEŞTİRİLİYOR


Büyükşehir Belediyesi, Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Özkaplan Halı fabrikasında çıkan yangından sonra itfaiye ekibinde yenilemeye gidiyor. İlk etapta itfaiye okulunu bitiren 36 kişi gençleştirme çalışmalar kapsamında itfaiye teşkilatına aldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, konuyla ilgili şunları söyledi: “  Ekibi gençleştirelim makine ekipmanlarıyla gidin bütün tüm Türkiye’yi inceleyin ne ihtiyacınız varsa çıkaralım. Biz o kararlarla hareket ediyoruz organizeyle entegrasyonu daha güçlü yapmamız lazım. Yani ruhsat verirken hiçbir taviz vermeden denetimlemek gerekiyor onu da şuanda çok daha sıkı tutuyoruz. Şimdi sigortacılarla çalışmakta çok kolay değil.”


BARDAĞIN BOŞ TARAFINDAN BAKAN MEDYACILIK HÜKMÜNÜ YİTİRDİ


Fabrika yangınından sonra medyada çıkan haberler ile ilgili rahatsızlığını ifade eden Şahin, “Ben bu haber yapayımda, ne olursa olsun anlayışı gazetecilik anlayışı doğru bir anlayış değil. Haberi yaparken bilimsel bir şekilde yapmak gerekiyor fotoğrafın tümünü görmek gerekiyor. Haberi doğru bir şekilde vermek lazım ama sürekli bardağın boş tarafından haberler yapmak şehre zarar veriyor. Açık toplum tek bir yerden, bir kanaldan haberi izlemiyor ki istediği habere istediği boyutta istediği şekilde ulaşa biliyor. O zaman kendi haberinin de ne boyutta olup olmadığı da kıyaslıyor.  oluyor. Şimdi bizim sosyal medyadaki facebook ve tivit takipçimiz 700 bini geçti  yani aynanda bu kadar adama ulaşabilme ve anlata bilme gücü veriyor size çok önemli bir şey” dedi.


BAŞBAKAN İLK SEÇİLEN CUMHURBAŞKANI OLACAK



Fatma Şahin, Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’nin halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı olacağını söyledi.

Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Değişimi isteyenler ile statükoyu isteyenler seçime gidiyor. O yüzden değişimden, demokrasiden, kalkınmadan, ferahtan öncü ülke olmak büyüyen Türkiye olabilmek için Sayın Başbakanımızın liderliğinde bu ekibin güvenle istikrarlı bir şekilde yola devam etmesi gerekiyor. Halkımızda bunu görüyor. İnşallah bizde Gaziantep’te bütün Türkiye ortalamasının görüldüğü yer olarak, Sayın Başbakanımızı Cumhurbaşkanı seçilmesini sağlayacağız”  



Haber Gazetesi 


Geri Dön