25 / 11 / 2024

Sektör 7.5 milyon konut 233 milyar dolar krediye koşuyor!

 Sektör 7.5 milyon konut 233 milyar dolar krediye koşuyor!

Küresel krize rağmen son 10 yılın siyasi istikrar sayesinde ekonomide bir sıçrama dönemi olduğunu ifade eden GYODER Başkanı Işık Gökkaya, "Ekonominin lokomotifi inşaat, bu yıl yüzde 4-5 büyür. 2023 yılında ise konut ihtiyacı 7 milyon 560 bin adede, konut




Türkiye ekonomisinde küresel krizin etkilerine rağmen siyasi istikrar sayesinde son 10 yılda adeta bir sıçrama dönemi yaşandığım ifade eden Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Demeği (GYODER) Başkanı ve Yeşil GYO Genel Müdürü Işık Gökkaya, bu süreçt başlıca lokomotif sektörler arasında yer alan gayrimenkul sektörünün ülke büyümesinin üzerinde gelişmeler kaydettiğini ifade etti.


Bu süreci değerlendiren Gökkaya, “2001 krizinin ardından 2002 yılı Türkiye ve inşaat sektörü için hızlı bir gelişmenin başlangıcı oldu. Gayrimenkul sektörü, 2012 yılına kadar gelinen süreçte; küresel krizin başladığı ve güçlü etkisini hissettirdiği 2008 ile 2009 yılları dışında, kimi zaman çift haneli rakamlara ulaşarak, sürekli "Türkiye ekonomisinin üzerinde bir oranla büyüdü” diye konuştu.


Türkiye gayrimenkul sektörünün 2012 yılında yüzde 4-5’lik büyüme oranını yakalaması beklenirken, yabancılara gayrimenkul satışı konusundaki düzenlemelerin tamamlanmasıyla birlikte orta vadede yıllık 5 milyar dolarlık bir katkı sağlanacağını belirten Gökkaya, ''2023 vizyonu çerçevesinde gerek kentsel dönüşüm, gerek nüfus artışı ve kentleşme, gerekse yenileme ile toplam 7 milyon 560 bin adet konut ihtiyacı doğacağını öngörüyoruz. 2023 yılında kullanılan konut kredileri büyüklüğünün ise referans senaıyoya göre ise 233 milyar dolar olacağını tahmin ediyoruz'' değerlendirmesinden bulundu.


Alışveriş merkezi ve ofisle büyüdük


Küresel krizin dünyanın çoğu ülkesine göre avantajlı olsa da Türkiye’nin hızlı yükselişini önemli ölçüde frenlediğini hatırlatan Gökkaya, şöyle devam etti:


“Ancak 2010 yılı itibarıyla, Türkiye ve gayrimenkul sektörü büyüme hızında yine önemli oranları yakaladı. Halen gelişmiş ülkelerde ‘durağan’ olarak etkisini gösteren küresel krizin izleri, Türkiye için oldukça önemli bir bölgede kendini gösteren Arap Baharı, yurtdışı müteahhitlik hizmetleri ve iç pazar açısından olumsuz sonuçlar meydana getirdi. Yine bu dönemde, gayrimenkul sektöründe kurumsal markaların ön plana çıkması, önemli boyutlardaki  TOKİ  uygulamaları, özellikle hızla artan AVM’ler ve son dönemde net bir şekilde belirginleşen A sınıfı ofis ihtiyacı ise, gayrimenkul sektörünü olumlu yönde etkileyen faktörler oldu.”


Vatan 


Geri Dön