29 / 04 / 2024

Sektör için kriz platformu oluşturulmalı

Sektör için kriz platformu oluşturulmalı

Türkiye Resmi Sektör İnşaat Müteahhitleri İşveren Sendikası, (Türk İnşa) inşaat sektörü için kriz platformu oluşturulmasını istedi.



Genel Başkan Vedat Alver ve Genel Başkan Vekili Kemal Ertuğrul imzalı açıklamada, krizin yarattığı olumsuz şartların Türkiye'ye yansıması açısından henüz çok küçük bir oranla karşı karşıya olmasına rağmen inşaat sektörünün şimdiden gelecekte ortaya çıkacak durumu rakamlarla haykırdığı ifade edildi. Açıklamada, bu yılın sektörün yaklaşık yüzde 3 küçülmesiyle kapanacağı, acil önlemler bugünden alınmazsa da 2009 yılında bu oranın yüzde 10'lara ulaşma tehlikesinin ortaya çıkacağı belirtilerek, şunlar kaydedildi: "Yaşanmış ekonomik krizleri atlatmada joker olarak kullanılan inşaatsektörüdür. Sektörümüz ekonominin dinamosu, işgücü açısından da payandasıdır. Yumurtayı koruma hesabı yaparken tavuğu kaybetmek istemiyorsak, hiç vakit kaybetmeden alınabilecek önlemler 'İnşaat Sektörü Kriz Platformu' oluşturularak belirlenmelidir."Sektörü ekonomik krizin psikolojik etkilerinden arındıracak gerçekçi vetutarlı siyasi duruş sergilenmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, krizin etkilerinin azaltılması için alınması gereken önlemler şöyle sıralandı:
"-Kamunun altyapı yatırımları artırılmalıdır.
-Reel sektörümüzün özellikle inşaat yapımını içeren yatırımlarıözendirici güçlü teşviklerle desteklenmelidir.
-Özellikle konutta maliyeti düşürerek iç talebi canlandırmak amacıylakriz etkileri bitene kadar KDV oranı yüzde 1 olarak uygulanmalıdır.
-İşçi girdilerinin azaltılması, teminat mektuplarında devlet desteği verilmesi, kamu bankalarının yeni iş alanlarında teşkilatlandırılması gibi önlemlerle yurt dışı müteahhitlik hizmetleri desteklenmelidir."

Geri Dön