01 / 01 / 2025

ING Mortgage Barometre 2012 ilk çeyreğinde 76’yı gösterdi!

ING Mortgage Barometre 2012 ilk çeyreğinde 76’yı gösterdi!

Tüketicilerin konut satın alma eğilimi ve tercihlerini gösteren ING Mortgage Barometre’nin 2012 ilk çeyrek sonuçları açıklandı



ING Bank’ın IPSOS işbirliğinde gerçekleştirdiği ING Mortgage Barometre, 2012 ilk çeyreğinde 76’yı gösterdi. Geçen yılın aynı dönemine göre 8 puanlık düşüşe işaret eden bu sonuç bir önceki dönemle aynı seviyede kaldı. ING Bank’m IPSOS işbirliğinde gerçekleştirdiği ING Mortgage Barometre’nin 2012 ilk çeyrek sonuçları açıklandı. 14 ilde 600’ün üzerinde kişiyle görüşülerek gerçekleştirilen araştırmada, tüketicilerin konut satın alma eğilimleri ve tercihleri, bu tercihleri etkileyen dinamikler ve ekonomi ile ilgili beklentileri ölçülerek, konut piyasasının nabzı tutuldu.


8 puanlık düşüş


Araştırma sonuçlarına göre konut satın alma isteği geçen yılın aynı dönemine göre 8 puanlık bir düşüşe işaret ediyor. 2011’in ikinci yansından itibaren düşüşe geçen ING Mortgage Barometre son çeyrekte 76’ya inmişti. 2012 ilk çeyrek sonuçlan bu seviyenin korunduğunu gösteriyor. Sonuçlar Türkiye’nin mevcut ekonomik durumunun geçtiğimiz döneme kıyasla daha olumlu bulunduğunu ortaya koysa da araştırmaya katılanların yaklaşık yarısı (yüzde 48) piyasa koşulları değerlendirildiğinde mevcut durumu beklemek veya konutu elde tutmak için daha uygun buluyor. Gelecekte konut satın alma eğilimi ise yüzde 53’lük bir oranla 2011 başından itibaren benzer bir seviyeye işaret ediyor.


1 yıllık erteleme


Araştırmaya katılan her 5 kişiden 4’ü 1 yıldan sonra ve daha uzun bir vadede ev almayı planladığını belirtirken yaklaşık dörtte üçlük bir çoğunluk içinde oturmak ve yaşamak için ev satın almak istiyor. Konut edinme isteğinde 2011’in ikinci yarısından itibaren yaşanan gerilemede yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda gözlenen dalgalanmalar ve ekonomik aktivitedeki ivme kaybının yansımalarını gördüğümüzü dile getiren ING Bank Ekonomik Araştırmalar Bölüm Müdürü Muhammet Mercan, sonuçları şöyle yorumladı: “Ocak-Mart döneminde yurtdışında küresel büyüme ivme kaybederken, Yunanistan’ın borcunun yeniden yapılandırılması ve Avrupa Merkez Bankası’nın üç yıl vadeli likidite operasyonlarına devam etmesiyle piyasalarda risk iştahı önemli ölçüde yükseldi. Konut Barometresi’ni oluşturan alt endekslerden, vade perspektifindeki değişimleri ölçen S1214 endeksi yüzde 3.4’lük gerileme kaydetti. Dolayısıyla bu veriden hareketle, Merkez Bankası’nm politika uygulamalarının bankaların da davranışlarına yansıyarak kredi faizlerini yükselteceği ya da en azından geriletmeyeceği değerlendirmesinin etkisiyle tüketicilerin konut alım zamanı tercihlerini öteleme eğilimine girdikleri söylenebilir.


Hürriyet



Geri Dön