Mütekabiliyette sıra Körfez ülkelerinde tanıtım ve pazarlamaya geldi!
Yılda 20 milyar dolar gelir getirecek yasanın geçmesiyle birlikte 'kapıda' bekleyen yabancılar da alım için satış ofislerini doldurmaya başladı
Yılda 20 milyar dolar gelir getirmesi hedeflenen Mütekabiliyet Yasası yürürlüğe girdi. Yabancıların talebiyle inşaat sektörü kolları sıvadı. Sıra Körfez ülkelerinde tanıtım ve pazarlamaya geldi
Yabancıların mütekabiliyet (karşılıklılık) ilkesi gözetilmeden Türkiye'den konut satın almasına izin veren Mütekabiliyet Yasası, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yılda 20 milyar dolar gelir getirecek yasanın geçmesiyle birlikte 'kapıda' bekleyen yabancılar da alım için satış ofislerini doldurmaya başladı. İnşaat sektörü temsilcileri taleplerin geldiğini ve önemli satışların görüşme aşamasında olduğunu belirtiyor. Taleplerin kurumsal yatırımcılardan çok bireysel yatırımcılarda yoğunlaştığı belirtilirken hem oturum hem de yatırım için alımlar hedeflendiği bildirildi. Bununla birlikte inşaat şirketlerinin yurtdışındaki satış ofisi projeleri de realize olmaya başladı. Bazı şirketler ise yabancı emlak ofisleriyle ortaklığa gidip projelerini satışa hazırlanıyor. En fazla talep beklenildiği gibi Körfez, Ortadoğu ve Arap Baharı'nın yaşandığı ülkelerden geliyor.
'TANITIM BAŞLASIN'
Bu arada inşaatçılar, mütekabiliyetin amacına ulaşması için Turizm Bakanlığı ile ortaklaşa Körfez ülkeleri gibi hedef ülkelerin belirlenerek tanıtım ve pazarlama çalışmalarına başlanması gerektiğini ifade ediyor. Yasanın tek başına başarıya ulaşmayacağını söyleyen partonlar çalışmalarda bakanlığa destek verebileceklerini de ifade ediyor. Mütekabiliyetin çıkmasının ardından satışların daha etkili yapılabilmesi için inşaatçıların konut satın alanlara oturma vizesi verilmesine yönelik talebi gündeme gelmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise Dışişleri ve İçişleri Bakanlıklarıyla konuyu görüşerek vizelerin uzatılmasını gündeme aldıklarını açıklamıştı.
Altan Elmas Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı
'Talepler gelmeye başladı'
Mütekabiliyetin sektör için çok olumlu sonuçları olacağını düşünüyoruz. Meclis'ten geçmesiyle birlikte dışarıdan talepler artmaya başladı. Bu noktada kurumsal yatırımcıdan çok bireysel yatırımcılardan iyi talepler geldi. Özellikle Arap vatandaşlardan üç - beş tane daire satın almak isteyenler var. Arkadaşlarıyla akrabalarıyla birlikte yatırım yapmak isteyenler var. Bu satışlar 2013'ten itibaren ivme yakalar.
Ramadan Kumova Fer Yapı Yönetim Kurulu Üyesi
Tarihi yarımadadaki konutlar değerlenecek
Piyasaların mütekabiliyet gibi kararlarla yenilenmeye ihtiyacı var. Benim en büyük hayalim tarihi yarımadanın, kültürüne uygun bir şekilde yenilenmesi ve nitelikli projelerle buranın eşsiz bir yer haline getirilmesi. Bu projelerin ise İstanbul'un konut değerlerini yükseltecek 10-12 bin dolarlık fiyatlardan satılması. Bu Türkiye'deki konut değerlerini de artırır.
Ziya Yılmaz DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı
'Bakanlık ve şirketler pazarlamayı birlikte yapsın'
Yasanın çıkması tek başına yeterli değil. Tanıtım ve pazarlamanın çok iyi yapılması lazım. Bunda da Bakanlık bizim gibi büyük firmaların da desteğiyle bu tanıtımı yapabilir. Benim önerim gerekirse Turizm Bakanlığı'nı da bu işe katıp dünya haritasını önümüze koyarak satış yapabileceğimiz ülkelerde hem Türkiye hem de projelerimizi tanıtmak. Ben bunun sektöre 10 ile 20 milyar arasında katkı sağlayacağına inanıyorum. Oturma izninin de acil çıkması gerekir.
Dilek Taş / SABAH