27 / 04 / 2024

Ticaret merkezinin yerine pist yapılacak!

 Ticaret merkezinin yerine pist yapılacak!

Başbakan Yardımcısı Babacan, Atatürk Havalimanı'nın artan yükünü azaltmak için Dünya Ticaret Merkezi'nin yıkılarak yerine bir pist yapılabileceğini söyledi



Babacan, "Bu konu üzerinde çok duruyoruz. Ancak o bölüm, Atatürk Havalimanı'na göre çukurda kalıyor. Önemli ölçüde dolgu yapılması gerekiyor" dedi Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Atatürk Havalimanı'nın artan uçuş yükünü azaltmak için Dünya Ticaret Merkezi'ni yıkarak bu yöne doğru yeni bir pist yapılabileceğini söyledi. Konunun Bakanlar Kurulu'nun gündeminde olduğunu belirten Babacan, kabinede bazı bakanların yeni bir pisti çözüm olarak görürken, bazı bakanların ise bir an önce 3. havalimanının yapılması gerektiğini savunarak yeni piste karşı çıktığını söyledi. 


ÖNEMLİ ÖLÇÜDE DOLGU ŞART 

Babacan, OECD toplantıları nedeniyle Paris'e yaptığı 2 günlük ziyaretinin ardından İstanbul dönüşünde Türk Hava Yolları'nın başarısını ortaya koyan izlenimlerini paylaştı. İstanbul-Paris hattında günde 10 sefer yapıldığını aktaran Babacan. THY'nin bölgedeki transit geçişindeki rolünün çok yükseldiğini ancak Atatürk Havalimanı'nın mevcut kapasitesinin bu gelişmenin önündeki en büyük engel olduğunu söyledi. Babacan rötarların çoğunun Atatürk Havalimanı'ndaki pist sıkıntısından kaynaklanğını ve buna bir an önce çözüm üretilmesi gerektiğini belirterek, "Bu konu üzerinde çok duruyoruz. Atatürk Havalimanı'nı büyütmeye dönük alternatif çözümlerden biri Dünya Ticaret Merkezi'ni yıkıp, o tarafa doğru yeni bir pist yapmak. Yalnız o bölüm, Atatürk Havalimanı'na göre çukurda kalıyor. Önemli ölçüde dolgu yapılması gerekiyor" diye konuştu. Dünya Ticaret Merkezi'nin bulunduğu arazinin Hazine'ye ait olduğunu ve uzun süreli kiralama yöntemiyle devredildiğini hatırlatan Babacan, Dünya Ticaret Merkezi'nin olduğu tarafa doğru bir pist yapılması durumunda askeri havaalanının bulunduğu noktaya da ek terminal binası ve park yeri yapılabileceğini kaydetti. 


 SABİHA GÖKÇEN'E BAĞLANTI 

Bu noktada Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatını aktaran Babacan, "Sayın Başbakanımız Atatürk Havalimanı ile Sabiha Gökçen arasında en seri ulaşım bağlantısının nasıl kurulabileceği konusunda çalışılmasını istedi. Bu konu üzerinde de çalışmalar başladı. Çalışmalardan ne çıkacak bilmiyoruz. Hep birlikte göreceğiz" diye konuştu. Havalimanı büyürse trafik iyice içinden çıkılmaz olur Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu çözüme kabinede karşı çıkanların olduğunu da belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bazı arkadaşlarımız Atatürk Havalimanı'nı büyütmekle uğraşmak yerine 3'üncü havalimanını bir an önce yapmayı öneriyor, "3'üncü havalimanını nasıl olsa yapacağız. 3-4 yılda orası bitirilebilir. Bu durumda Atatürk Havalimanı'nın büyütülmesine zaman ve para harcamaya gerek yok" diyorlar. Aslında Dünya Ticaret Merkezi'nin yerine bir pist yapmak en hızlı çözüm olabilir ama bizi ayrıca bölgenin trafiği de düşündürüyor. Atatürk Havalimanı daha fazla büyürse, İstanbul'un bu bölgesindeki şehiriçi trafik iyice içinden çıkılmaz hale gelebilir." 


MEMURUN BÜTÇEDEN PAYI YÜZDE 28 

 Babacan memura zamla ilgili ise şöyle konuştu: "Memur maaşları yılda 100 milyar lirayı buluyor. Her yüzde 1'lik zam, 1 milyar liralık gider artışı anlamına geliyor. Memur maaşları zaten bütçe giderlerinin yüzde 28'ine ulaşmış durumda. Bu oran 2002'de yüzde 18 düzeyindeydi. Biz belediyeleri yüzde 30'la sınırlamışken, kendimiz bu sınırı aşamayız. Biz bugün, "sıfır zam" bile vermeye kalksak, memurun eline geçen para her yıl katsayı nedeniyle yine artıyor. Üstelik bu artışlarda performansa bakılmıyor." Vergi gelirinde 75 milyonun hakkı var Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'la OECD toplantıları nedeniyle gerçekleşen 2 günlük Paris seyahati sırasında yapılan sohbette Hakem Heyeti'nin önünde bulunan memura zam konusunu da ele aldı. Memur sendikalarının istedikleri zammın toplam büyüklüğü yıllık 60-70 milyar lirayı bulduğunu belirten Babacan, "Bunu vermemiz mümkün değildi. Hükümet olarak Orta Vadeli Plan hedefini aşarak birinci yıl yüzde 3,5+4 zam önerdik, kabul etmediler. Daha fazlasını veremezdik" diye konuştu. Gelirlerin de bir sınırı olduğuna vurgulayan Babacan, "Bizim kimi ülkeler gibi petrol, gaz gelirimiz yok. Memur maaşını da vergi gelirleriyle karşılıyoruz. O vergi gelirlerinde 74-75 milyon vatandaşımızın payı var. Dolayısıyla adil kullanmak durumundayız" diye konuştu. Babacan, Hakem Heyeti'nin kararına yasa gereği uymak zorunda olduklarını da belirterek, "Hakem Kurulu'nun mali dengeleri, bütçe dengelerini göz önünde tutmasında yarar var. Bunu yapacaklarını umuyorum" dedi. 

Yeni Şafak


Geri Dön