27 / 04 / 2024

Sel, taşkın risklerine karşı tahmin ve erken uyarı sistemleri devreye alınacak...

Sel, taşkın risklerine karşı tahmin ve erken uyarı sistemleri devreye alınacak...

Tarım ve Orman Bakanlığı, taşkınların yol açabileceği muhtemel hasarların minimum düzeye indirilmesi amacı ile taşkın tahmini ve erken uyarı sistemlerini peyderpey havzalarda uygulamaya alacaklarını açıkladı. İşte haberin detayları...



Bakanlık tarafından yapılan açıklama kapsamında, ülkede taşkın riski bulunan yerleşim yerleri ile tarım arazilerinde zararları en az seviyeye indirmek için çalışmalar yürütüğini bildirdi. Bu kapsamda, taşkın hususunda "kriz yönetimi" yerine "risk yönetimi" modeline geçiş yapılıyor. Bakanlık tarafından ülkedeki taşkın riskinin azaltılması ve yönetilmesi amacı ile havza ölçeğinde taşkın yönetim planları hazırlanıyor.

Söz konusu planların hazırlanmasına 2016 yılında başlandı. Bu sene itibarı ile Yeşilırmak, Ceyhan, Seyhan, Büyük Menderes ve Küçük Menderes'in de aralarında olduğu 24 havzada çalışmalar tamamlandığı kaydedildi.

ERKEN UYARI SİSTEMİ ÇALIŞMALARI YAPILIYOR

Muhtemel taşkının zamanı, yeri ve etkilerini 12 ila 72 saat önceden tahmin ederek, gerekli uyarıların yapılması, böylece can ve mal kayıplarının önlenmesi amacı ile Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Merkezi (TATUM) kurulmuştu. Buna göre, 2021-2023 senelerinde yürütülen çalışmalar ile modellemede kullanılacak Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) veri setlerinin oluşturulan sisteme entegrasyonu sağlanmıştır.

Seçilen 15 pilot alt havzada, hidrolojik ve hidrodinamik modelleme çalışmaları ile izleme-değerlendirme ve raporlama çalışmalarının yürütülebileceği internet ara yüzü kaydedildi. Yapılacak bu pilot proje ile çalışmalarına başlanan Ulusal Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Sistemi'nin 2026'ya kadar 6 nehir havzasında yaygınlaştırılması ve 2024-2028 yıllarında 25 nehir havzasında tamamlanması planlanıyor.

Sel, taşkın risklerine karşı tahmin ve erken uyarı sistemleri devreye alınacak...

SU SEVİYELERİ KONTROL EDİLİYOR

Ayrıca DSİ tarafından, taşkın ve rüsubat kontrolüne yönelik yürütülen yapısal tedbirlere ek olarak Taşkın Erken Uyarı Sistemi (TEUS) Projesi kapsamında da seviye gözlem istasyonları (SGİ) kurulmasına yönelik çalışmalar başlatıldı.

Bu kapsamda, özellikle yerleşim yerleri içinden geçen, taşkın riski arz eden akarsular üzerinde kurulmaya başlanan ve gerçek zamanlı veri sağlayan SGİ'ler vasıtasıyla akarsu yataklarındaki su seviyeleri takip ediliyor.

SGİ'lerden elde edilen su seviyesi verilerinin, riskli bölgelerdeki vatandaşların uyarılması ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla taşkın uyarılarından sorumlu kurumlara aktarılması planlandı. 2024 sonuna kadar 533, 2026 sonuna kadar ise toplam 723 TEUS istasyonu kurularak, önceden uyarı yapılıp vatandaşların can ve mal güvenliğine gelebilecek hasarlar minimuma indirilecek.

Öte yandan, taşkınların etkilerinin asgari seviyeye düşürülebilmesi, dere yataklarına yapılan müdahalelerin önlenmesi ve taşkın riskinin yapılacak tüm çalışmalarda dikkate alınması amacıyla gerekli mevzuatın hazırlanması için de çalışmalar devam ediyor.

Sel ve taşkınlara yanlış şehirleşme neden oluyor, iklim değişikliği günah keçisi ilan ediliyor!

Plansız yapılaşma felaketi getiriyor: Dönüşüm bütüncül olarak nasıl yapılabilir?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, afetlere karşı 'Felaket Kurtarma Merkezi' kuruyor


Geri Dön