Sel ve taşkınlara yanlış şehirleşme neden oluyor, iklim değişikliği günah keçisi ilan ediliyor!
Kuvvetli yağışlar Türkiye'nin pek çok kentinde taşkınlara neden oldu. Durumu değerlendiren Ankara Üniversitesi'nden iklim bilimci Prof. Dr. İhsan Çiçek, yanlış şehirleşmeye dikkat çekiyor.
Ankara Üniversitesi'nden iklim bilimci Prof. Dr. İhsan Çiçek, son dönemde yaşanan ekstrem meteorolojik olayları değerlendirdi.
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Fiziki Coğrafya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İhsan Çiçek, son dönemde ülke genelinde gerçekleşen ekstrem meteorolojik hadiseleri direkt olarak iklim değişikliğine bağlamanın kolaycılık olacağını belirtti.
Antalya’da, Zonguldak’ta İzmir’de, bu son yaşanan olaylar tamamen Akdeniz üzerinden gelişen çok derin bir alçak basıncın ve buna bağlı cephe sistemlerinin yarattığı bir durum olduğunu söyleyen Çiçek, "Bu alçak basınç ve cephe sistemleri bizim kış aylarında çok sık gördüğümüz; Türkiye’ye soğuk havayı, karı, yağışı getiren sistemlerdir. O yüzden bu sistemlerin gelişiyle alakalı olarak direkt iklim değişikliğine bağlamak kolaycılıktır" diye ifade etti.
"Bunun içerisinde ‘hiç mi iklim değişikliğinin payı yok’ derseniz" diyen Çiçek, küçük de olsa etkisinin olduğunu belirtti.
İklim değişikliğinin uç değerleri artırdığı, sıcaklık artışına bağlı olarak atmosferde yağış olasılığının arttığı, buna bağlı olarak da bazı bölgelere şiddetli yağışların artabileceği çıkarımlarına dikkat çeken Çiçke, ama direkt olarak 'bunun bir sonucudur' gibi algılamak iklim değişikliğini günah keçisi ilan etmek olacağını söyledi.
'YANLIŞ ŞEHİRLEŞMENİN BİR SONUCU'
Çiçek, son senelerde yağan her yağıştan sonra sel ve taşkın vakalarının konuşulduğuna vurgu yaparak bu olayın esasında yanlış şehirleşme ile beraber birleşen bir etkinin sonucu olduğunu belirtiyor.
Şehre düşen yağışların geçmişte de olduğunu ama o dönemlerde bu taşkınlar yaşanmadığını bildiren Çiçek, "Aynı yağış bugün taşkın yapıyorsa bu, bizim yanlış şehirleşmemizin bir göstergesi ve sonucudur" dedi.
Şehirlerde boş yeşil alan bırakılmadığını ve her tarafı asfaltla, kaldırımlarla kaplayarak suyun yeraltına sızmasına olanak tanınmadığını söyleyen Çiçek, "Suyun gidebileceği bir tek kanalizasyonlar var, onları da yağış olmadığı dönemde temizlemiyoruz. Bunun sonucunda taşkın ve sel olaylarıyla sık sık karşılaşıyoruz" şeklinde konuştu.
Bunu da iklim değişikliğine bağladıklarını ifade eden Çiçek, "Bence iklim değişikliği, en geride kalan şey. Bizim önce şehir planlaması, arazi planlaması üzerinde durmamız ve önlemler almamız lazım ki iklim değişikliğinin etkilerine hazırlıklı olalım" diye konuştu.
Eminevim'den 250 bininci teslimat!
Bakan Özhaseki'den rezerv alan açıklaması: Kimsenin malında, mülkünde gözümüz yok!